Mirė buvęs VDU rektorius Vytautas Kaminskas

Mirė buvęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius, 76-erių Vytautas Kaminskas, trečiadienį pranešė universitetas.

 Vytautas Kaminskas.<br> Jono Petronio nuotr.
 Vytautas Kaminskas.<br> Jono Petronio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 6:14 PM, atnaujinta Nov 9, 2022, 8:20 PM

Užuojautą dėl rektoriaus emerito mirties pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda.

„VDU bendruomenė šiandien neteko šviesaus ir visuomeniško žmogaus, prisidėjusio prie universitetų bendruomenės telkimo bendradarbiavimui su kitomis institucijomis Lietuvos pažangai. Jo lyderystės dėka, VDU sustiprėjo kaip telkianti mokslo bendruomenę aukštoji mokykla. V. Kaminsko veikla liudija, kad jam rūpėjo tautos materialinė ir dvasinė gerovė, universitetų akademinė laisvė“, – teigė šalies vadovas.

Jo teigimu, V. Kaminskas dalyvavo rengiant Mokslo ir studijų bei Aukštojo mokslo įstatymus, Mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojų ir pedagogų pareigų klasifikavimo ir darbo apmokėjimo sistemą, kitus svarbius valstybės dokumentus aukštojo mokslo srityje.

Užuojautą dėl rektoriaus emerito mirties savo ir Seimo vardu išreiškė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Netekome itin šviesaus, Lietuvos mokslui ir švietimui nusipelniusio žmogaus. Atkūrus nepriklausomybę V. Kaminskas daug prisidėjo prie šalies aukštojo mokslo ir studijų sistemos pertvarkos, įstatymų leidybos. Jo darbai buvo žinomi ir vertinami tarptautiniu mastu. Nuoširdžiai užjaučiu šeimą, kolegas ir akademinę bendruomenę“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Kaune 1946 metais gimęs V. Kaminskas baigė Jurbarko rajono Kalnėnų pradinę mokyklą ir toliau mokėsi Jurbarko vidurinėje mokykloje bei Kauno 12-ojoje vidurinėje mokykloje, kurią baigė aukso medaliu.

1963 metais įstojo į Kauno politechnikos institutą (dabar – Kauno technologijos universitetas), kurį su pagyrimu baigė 1968 metais ir įgijo automatikos ir telemechanikos specialybės inžinieriaus-elektriko kvalifikaciją.

1968 m. V. Kaminskas pradėjo dirbti jaunesniuoju mokslo darbuotoju Lietuvos mokslų akademijos Fizikinių-techninių energetikos problemų institute, po kelerių metų apgynė mokslų daktaro disertaciją, 1983 metais tapo habilituotu daktaru, o dar po metų jam suteiktas profesoriaus vardas.

Per dvidešimt mokslinio darbo Fizikinių-techninių energetikos problemų institute metų V. Kaminsko atliktų fundamentinių ir taikomųjų tyrimų rezultatai buvo įvertinti dviem mokslo premijomis – 1980 m. Lietuvos Valstybine premija ir 1987 m. Lietuvos Ministrų tarybos premija mokslo ir technikos srityje.

1990 metais V. Kaminskas tapo pirmuoju VDU Informatikos fakulteto dekanu, o netrukus ir mokslo prorektoriumi. Šios pareigos jam buvo pasiūlytos ir 1993 metais, VDU rektoriumi išrinkus Bronių Vaškelį.

1996 metų pabaigoje jis išrinktas VDU rektoriumi, o 2001 metais – ir antrajai penkerių metų kadencijai.

Rektorius emeritas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Šv. Popiežius Silvestro ordino Komandoro kryžiumi, Latvijos Respublikos Trijų žvaigždžių ordino karininko kryžiumi, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto Olimpine žvaigžde, Sporto Komandoro garbės ženklu, medaliu, skirtu narystei Europos Sąjungoje ir NATO pažymėti, VDU aukso medaliu, pranešė universitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.