Seimo valdyba sutiko 6 etatais padidinti VRK darbuotojų gretas

Padidėjus Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbų apimtims, susijusioms su naujo Rinkimų kodekso įgyvendinimu, Seimo valdyba sutiko įsteigti 6 papildomus etatus VRK.

 Politinių partijų rinkimų numerių traukimas. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr. 
 Politinių partijų rinkimų numerių traukimas. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr. 
Seimo narys Jurgis Razma. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narys Jurgis Razma. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen. <br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-09 11:24

Tai yra perpus mažiau nei prašė VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Trečiadienį Seimo valdybos posėdyje ji supažindino parlamentarus su naujomis komisijos funkcijoms, prašydama 12 papildomų etatų. Siekiant efektyvaus VRK darbo, J. Petkevičienė prašė patvirtinti didžiausią leistiną valstybės tarnautojų pareigybių skaičių VRK sekretoriate nuo 32 iki 44.

„Tai demokratinių rinkimų proceso garantavimo poreikis. (...) Darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartį, poreikis būtų 3 pareigybės, blogiausiu atveju bent jau dvi, valstybės tarnautojų kibernetinio saugumo informacinių sistemų užtikrinimui – minimaliai 1 pareigybė, analinių centrų finansavimo stebėsenai, politinių fondų patikimumo vertinimui, politinių komitetų finansavimo stebėsenai prašome minimaliai 6 etatų“,– VRK posėdyje sakė J. Petkevičienė.

Kai kurie Seimo valdybos nariai tokį etatų padidinimą pavadino drastišku ir dramatišku. Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Jurgio Razmos vertinimu, VRK „apetitai“ gerokai per dideli.

„Ką ten daug stebėti? Bus pagrindinių partijų keli fondai, ten kažkokių gudrių finansuotojų tikrai nebus, tie užsienio fondai yra žinomi, komitetų bus žymiai mažiau, kai dabar sugriežtinome reikalavimus“,– svarstė J. Razma.

Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis irgi nustebo dėl tokio įspūdingo etatų augimo. „Iš tikrųjų tie 12 papildomų etatų (nuo 32 ) tai yra vos ne 25– 30 proc. institucijos augimas. Tikrai įspūdingas skaičius. Jūs turbūt skaičiavote, kad tuos analitinius centrus įsteigs visos 27 partijos ir finansuos neaišku iš kur. Manyčiau, kad gal bus 2 -3 analitiniai centrai“,– sakė A. Mazuronis.

Atsakydama į Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės – Nielsen klausimą, VRK pirmininkė informavo, kad 2020 m sausio mėn. VRK etatų skaičius buvo padidintas 5 pareigybėmis. VRK pirmininkės teigimu, tuomet buvo įsteigtas Teisės tyrimo skyrius.

Baigdama diskusiją Seimo pirmininkė V. Čmilytė– Nielsen pasiūlė įsteigti VRK 6 papildomus etatus ir tam pritarta bendru sutarimu.

„Akivaizdu, kad funkcijų didėja ir etatų skaičių reikia didinti. Tik manyčiau, kad reikėtų išlaikyti tam tikrą etapiškumą ir atsižvelgti į tai, kiek buvo didinama 2020 m. Čia įvairių siūlymų nuskambėjo, mano siūlymas yra šiame etape padidinti 6 etatais, o vėliau žiūrėsime“,– sakė V. Čmilytė – Nielsen.

Pasak jos, toliau gyvenimas parodys, ar tai bus pakankami pokyčiai. Esant poreikiui, anot parlamento vadovės, bus galima sugrįžti prie šio klausimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.