G. Nausėda siūlys šaukti Liublino trikampio prezidentų susitikimą: svarbūs saugumo klausimai bus aptariami su A. Duda

Ketvirtadienį Lenkijoje prasidėsiantis prezidento Gitano Nausėdos darbo vizitas yra labai svarbus, sako šalies vadovo vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė. Jo metu ne tik bus kalbama apie tai, kaip dar labiau sustiprinti rytinį NATO flangą, bet ir aptariamas Lietuvos bei Lenkijos veiksmų suderinamumas reaguojant į kylančias grėsmes. Galiausia, Eltai teigė A. Skaisgirytė, bus derinami ir paramos Ukrainai klausimai. Be to, pažymėjo A. Skaisgirytė, dvi dienas truksiantį vizitą bus galima išnaudoti ir kaip tam tikrą progą pasiruošti Liublino trikampio susitikimui. Pasak patarėjos, lankydamasis Varšuvoje G. Nausėda pasiūlys jau artimiausiu metu surengti šį trišalį Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos valstybių vadovų susitikimą.

A. Duda, V. Zelenskis ir G. Nausėda.<br>AFP/Scanpix nuotr,
A. Duda, V. Zelenskis ir G. Nausėda.<br>AFP/Scanpix nuotr,
Daugiau nuotraukų (1)

Benas Brunalas, ELTA

Nov 10, 2022, 3:33 PM

„Netrukus ketiname šaukti Liublino trikampio prezidentų susitikimą. Prezidentas Nausėda tą pasiūlys Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai ir Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui“, – Eltai sakė A. Skaisgirytė, pridurdama, kad kol kas dar nėra aišku, kada ir kur susitikimas galėtų įvykti.

„Zelenskis turi savotišką išvažiavimo iš šalies problemą. Žiūrėsime, kokiomis priemonėmis tai įgyvendinsime“, – teigė vyriausioji G. Nausėdos patarėja.

Dviejų dienų vizito metu G. Nausėda su Lenkijos kolega A. Duda pirmininkaus antrajai Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų tarybai.

A. Skaisgirytė teigė, kad šiuo formatu pagrindinis dėmesys bus skiriamas saugumo klausimams.

„Pagrindinės temos yra susijusios su saugumu, gynyba ir užsienio politika“, – teigė ji.

„Pirmiausiai prezidentai kalbėsis apie tai, ką reikia padaryti mūsų regione, kaip pastiprinti NATO rytinį flangą. Apie tai, kas šiuo klausimu yra daroma Lietuvoje ir kas yra daroma Lenkijoje. Kaip sustiprinti viso Baltijos regiono saugumą, įgyvendinant NATO viršūnių susitikimo Madride rezultatus. Taip pat pasiruošti jau ir Vilniuje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui“, – teigė A. Skaisgirytė.

Aptars Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą: kad praktiniu lygmeniu būtų aišku, kas ką daro dėl gynybos

Anot jos, Lietuvos ir Lenkijos prezidentai aptars ir dviejų kaimynių konkrečias bendradarbiavimo formas, reaguojant į Rusijos karinę agresiją Ukrainoje.

„Norima, kad labai praktiniame lygmenyje būtų aišku, kas ką daro atgrasymo ir gynybos prasme. Kalbame apie planų suderinamumą, apie veiksmų suderinamumą“, – teigė A. Skaisgirytė.

Vyksiančių pokalbių centre ir tolesnės pagalbos Ukrainai klausimas. Pirmiausia, kaip dar būtų galima pagelbėti Rusijos agresiją patiriančiai valstybei.

„Kaip padėti Ukrainai, ką dar gali Lietuva ir Lenkija padaryti kartu politiniame, diplomatiniame ir ekonominiame lygmenyje. Kaip toliau atgrasyti Rusiją, kaip toliau eisime su sankcijų politika“, – būsimo susitikimo gaires vardijo A. Skaisgirytė.

Kaip leido suprasti patarėja, pro akis prezidentams nepraslys ir esama situacija karo fronte. Kaip tik šiuo metu pasaulio dėmesį prikaustė situacija Ukrainos Chersono srityje.

„Ukrainos klausimas bus tikrai aptarinėjamas, tačiau ši momentinė fotografija, tai, ką mes šiandien turime Chersone, yra faktorius, tačiau tai tik momentinė fotografija. Mes kalbame apie ilgalaikį Ukrainos palaikymą. Apie tai, kad Ukraina turi eiti link pergalės ir tai, kaip jai reikia padėti“, – pažymėjo A. Skaisgirytė.

Sako, kad Lietuva ir Lenkija derina Ukrainai teikiamą pagalbą

Pastaruoju metu Lietuvoje kilo diskusijos dėl galimybės Ukrainai perduoti Lietuvos turimas haubicų ir oro gynybos sistemas. Kaip Eltai teigė A. Skaisgirytė, susitikę prezidentai aptaria ir galimus ginkluotės perdavimus Ukrainai, tačiau, akcentavo ji, ką konkrečiai perduoti – valstybės apsisprendžia pačios.

„Pirmiausiai apsisprendžia šalys viduje, tačiau prezidentai visada apsikeičia informacija, kokią pagalbą teikia Ukrainai“, – sakė patarėja.

Ketvirtadienį Varšuvoje Prezidentas dalyvaus antrojoje Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų taryboje. Pirmoji prieš metus vyko Vilniuje.

Penktadienį Prezidentas dalyvaus Lenkijos Nepriklausomybės dienai skirtuose renginiuose Varšuvoje – be kita ko Prezidentas kartu su Lenkijos Prezidentu sakys kalbą iškilmėse Varšuvos Pilsudskio aikštėje. Darbo vizito metu numatyta ir atskira pirmosios ponios programa.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.