S. Skvernelis apie interpeliaciją G. Landsbergiui: tai ministro dviejų metų veikimo ne valstybės interesams pasekmė

Interpeliacijos užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui iniciatorius Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis teigia, kad ši procedūra yra ministro dviejų metų veikimo ne valstybės interesams pasekmė. Seimo narys viliasi, kad interpeliacijos proceso metu opozicija pagaliau sulauks atsakymų į susikaupusius klausimus, susijusius su G. Landsbergio vykdoma užsienio politika.

Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis, Gabrielius Landsbergis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 10, 2022, 2:06 PM

„Į klausimus nebuvo atsakyta. Mes matome, kad yra ir padaryta tais sprendimais žala: žala valstybei, žala valstybės ekonomikai, ekonominiams interesams, verslui ir daug dar papildomų klausimų atsirado dėl karo Ukrainoje. Tiesiog buvo ministrų atsiradę, kurie užlindo savo noru be eilės į tą sąrašą, dėl to dabar tai, kas buvo pažadėta bus daroma“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas atkreipia dėmesį, kad vis dar liko neatsakyti klausimai dėl Kaliningrado tranzito, kyla nemažai klausimų dėl Taivano ir Kinijos. Pasak jo, atsirado ir papildomi klausimai dėl įvykių Ukrainoje, politinių paskyrimų Užsienio reikalų ministerijoje, santykių su Prezidento institucija ir t.t.

S. Skvernelis akcentuoja, kad interpeliacija G. Landsbergiui inicijuojama įvertinus visą jau dvejų metų darbą užsienio reikalų ministro pozicijoje.

„Mes turime dviejų metų situaciją, vertinimą Užsienio politikos srityje, bet tos interpeliacijos irgi gerai iliustruoja, kaip opozicija vertina šitą veiklą. Matome, kad yra įstrigęs ir iš mirties taško, matyt, nepajudėjęs partijų susitarimas dėl užsienio politikos. Šie dalykai irgi susiję. Tai dviejų metų veikimo ne Lietuvos valstybės interesams pasekmė“, – akcentavo Seimo narys.

Politikas teigia, kad būtent interpeliacijos formatas įpareigos ministrą pateikti konkrečius atsakymus.

„Tai yra formatas, kur ministras privalo atsakinėti į klausimus, jau negali pasinaudoti dabartinių valdančiųjų ypatingai mėgstama forma į klausimą neatsakyti, bet užduoti tau klausimą. Tai tiesiog, toks formatas yra, opozicijos teisė ir pareiga, matant, kad ministro veikla netenkina arba ji kenkia valstybės interesams, tiesiog tuos klausimus užduoti. Visuomenė taip pat turi teisę juos išgirsti ir girdėti atsakymus iš ministerijos vadovų“, – sakė jis.

Politikas viliasi, kad interpeliacijos projektas su surinktais parašais bus įregistruotas ketvirtadienį.

Opozicija surinko parašus užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio interpeliacijai.

Politiniai oponentai ministrui parengė beveik 45 klausimus.

Interpeliacija G. Landsbergiui nėra pirmoji – šios Seimo kadencijos metu parlamento mažuma inicijavo jau tris interpeliacijas – energetikos ministrui Dainiui Kreiviui, sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui ir žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Visi šie procesai baigėsi valdančiųjų naudai – atsakymams į klausimus buvo pritarta ir ministrai tęsia darbą postuose iki šiol.

Neatmetama, kad netrukus interpeliacija gali būti inicijuojama ir aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, bei ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.