Seimo akiratyje – šūsnis naujų baudų: štai kas galėtų labai greitai palengvinti kišenę

Antradienį Seimas ketina svarstyti Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimo projektus, kuriais planuoja numatyti atsakomybę už neatlygintiną plastikinių maišelių dalijimą prekybos centruose, už kosmetikos gaminių, kurių sudėtyje yra mikroplastikų, tiekimą Lietuvos vidaus rinkai.

 Seimas svarsto apie naujas baudas.<br> lrytas.lt koliažas.
 Seimas svarsto apie naujas baudas.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 3:09 PM

Seimo planuose yra baudos už neteisėtą automobilio statymą neįgaliesiems skirtose vietose, už loterijos bilietų pardavimą nepilnamečiams ir už neteisėtą miesto medžių sunaikinimą.

Nemokamų plastikinių maišelių parduotuvėse gali nebelikti

Seimui planuojant uždrausti pakuočių pardavėjams ir platintojams prekių ar produktų pardavimo vietose neatlygintinai dalinti lengvuosius ir labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius, parlamentarai ketina svarstyti ir atsakomybės klausimą už tokius pažeidimus.

Svarstymui pateiktas Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimo projektas numato, kad lengvųjų ir labai lengvų plastikinių pirkinių maišelių, išskyrus labai lengvus plastikinius pirkinių maišelius, į kuriuos pakuojami šviežia mėsa ir jos produktai, šviežios žuvys ir jų produktai, neatlygintinas dalijimas prekių ar produktų pardavimo vietose užtraukia įspėjimą arba baudą pakuočių pardavėjams ir platintojams fiziniams asmenims nuo 30 iki 60 eurų ir baudą pakuočių pardavėjų ir (ar) platintojų juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 100 iki 200 eurų.

Tikimasi, kad nemokamų plastikinių maišelių atsisakymas leis pakeisti gyventojų vartojimo įpročius. Parlamentarų nuomone, kaip vieną iš galimų sprendimų galėtų būti daugkartiniai maišeliai, kuriuos jau dabar siūlo kai kurie prekybos centrai.

Plastikiniai maišeliai yra vienas iš dešimties dažniausiai išmetamų daiktų Europoje.

Siūloma uždrausti tiekti vidaus rinkai kosmetikos gaminius su mikroplastikais

Seimas svarstys Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma uždrausti tiekti vidaus rinkai kosmetikos gaminius, kurių sudėtyje yra mikroplastikų.

Šį dokumentą lydi Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimo projektas, numatantis, kad kosmetikos gaminių, kurių sudėtyje yra mikroplastikų, kaip nustatyta Atliekų tvarkymo įstatyme, tiekimas Lietuvos vidaus rinkai užtraukia baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 1400 iki 3000 eurų.

Projektą parengęs Seimo Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis sako, kad juo siekiama sureguliuoti mikroplastikų naudojimą kosmetikos gaminiuose ir taip sumažinti jų daromą neigiamą poveikį aplinkai. Mikroplastikai naudojami dalyje higienos produktų, kurie turi smulkių dalelių, atliekančių šveitimo arba estetinę funkciją – šveitikliuose, blizgučiuose.

Šiuo metu Atliekų tvarkymo, Aplinkos apsaugos įstatymai ir Administracinių nusižengimų kodeksas nereguliuoja kosmetikos gaminių, kurių sudėtyje yra mikroplastikų, tiekimo į Lietuvos vidaus rinką draudimo.

Seimas netoleruos neteisėto automobilio statymo neįgaliesiems skirtose vietose

Seimas imasi svarstyti Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, numatančias nuo 60 iki 180 eurų bausti vairuotojus už neteisėtą automobilio statymą neįgaliųjų automobiliams skirtose stovėjimo vietose.

Tokia bauda būtų numatyta už sustojimą ir stovėjimą vietose, kuriose gali stovėti tik skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės.

Taip pat už tokį pažeidimą siūloma numatyti ir priverstinį transporto priemonės nuvežimą.

Projektą parengusi Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė tikisi, kad toks teisinis reguliavimas atgrasys nuo automobilio statymo neįgaliųjų asmenų automobilių stovėjimo vietose.

Pasak M. Ošmianskienės, projekto rengimą paskatino pasikartojantys žmonių su negalia teisių pažeidimai, kai dažnai užimamos jiems skirtos automobilių stovėjimo vietos neturint tam teisėto pagrindo.

Šiuo metu Administracinių nusižengimų kodekse atskirai neišskirtos baudos už neteisėtą automobilio statymą būtent neįgaliųjų automobiliams skirtose stovėjimo vietose.

Už loterijos bilietų pardavimą nepilnamečiams siūloma bausti nuo 30 iki 3 tūkst. eurų

Antradienį Seimas ketina svarstyti Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisas, reglamentuojančias atsakomybę loterijų organizatoriams ir loterijos bilietų platintojams.

Už loterijos bilietų pardavimą prekybos vietose arba laimėjimų už šiose vietose įsigytus bilietus išmokėjimą jaunesniems kaip 18 metų asmenims siūloma bausti nuo 30 iki 120 eurų. Šis administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą nuo 120 iki 440 eurų.

Interneto ar telefono ryšiu platinamų loterijos bilietų pardavimas arba laimėjimų už tokiu ryšiu įsigytus bilietus išmokėjimas jaunesniems kaip 18 metų asmenims užtrauktų baudą nuo 900 iki 1400 eurų. Šis administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą nuo 1400 iki 3000 eurų.

Tektų paploninti piniginę ir už neteisėtą medžių sunaikinimą

Seimas svarstys siūlymą griežtinti atsakomybę už neteisėtą medžių sunaikinimą. Pagal svarstomas Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, neteisėtas medžių, kurie pagal Želdynų įstatymą priskiriami saugotiniems želdiniams, naikinimas užtraukia baudą asmenims nuo 180 iki 600 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 240 iki 900 eurų.

Neteisėtas ne miško žemėje įveistų ar natūraliai augančių medžių naikinimas užtrauktų įspėjimą arba baudą asmenims nuo 40 iki 160 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 340 eurų.

Tikimasi, kad tokios baudos padės atgrasyti nuo pasikartojančių pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.