Lietuvos piliečiams rekomenduojama nevykti į Iraną, o ten esantiems – išvykti

Lietuvos piliečiams rekomenduojama nevykti į Iraną, o jame esantiems – išvykti, antradienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

 Iranas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Iranas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 9:43 AM, atnaujinta Nov 15, 2022, 9:44 AM

Tokios rekomendacijos skelbiamos Irane tebesitęsiant masiniams protestams ir esant rizikai, kad užsienio šalių piliečiai gali būti be pagrindo sulaikomi, kalinami ir teisiami neužtikrinant teisingumo.

Anot ministerijos, Irano režimui siekiant numalšinti protestus, neatmestinas net ir turistiniais tikslais keliaujančių Lietuvos piliečių persekiojimas, sulaikymas.

„Situacija dinamiškai keičiasi, todėl prašome išlikti budriems viešose vietose, vengti masinių renginių, nuolat sekti Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos ambasados Turkijoje, Ankaroje, skelbiamą informaciją“, – rašoma pranešime.

Primenama, kad Lietuvos piliečiai pirminę konsultaciją skubios konsulinės pagalbos klausimais Lietuvos atstovybių ne darbo laiku gali gauti Užsienio reikalų ministerijos bendruoju telefonu +370 5 236 2444 ir el. paštu pilieciai@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją.

Pastaruosius pora mėnesių Iraną drebina tokio masto ir pobūdžio protestai, kokių nebuvo nuo 1979 metų islamo revoliucijos. Naujausius protestus išprovokavo vadinamosios Teherano moralės policijos suimtos 22-ejų kurdės Mahsos Amini mirtis rugsėjį. Po šio įvykio tūkstančiai tų protestuotojų išėjo į gatves.

Dalis visuomenės sukilo dėl griežtų islamiškų moterų aprangos taisyklių Irane, dėl kurių tariamo pažeidimo buvo sulaikyta M. Amini.

Tačiau jie taip pat tapo visuotinio pykčio prieš režimą, valdantį Iraną nuo 1979-ųjų, kai buvo nuverstas šachas, išraiška.

Rugsėjį Seimas priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė Irano Islamo Respublikos Vyriausybės neproporcingą jėgos naudojimą, protestuotojų žudymą ir kitus šalies gyventojų pilietines ir politines teises pažeidžiančius veiksmus bandant numalšinti šalyje kilusius taikius protestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.