Po motinos kaltinimų 8-metės dukros tvirkinimu – vyro sprendimas prabilti: pateikė savo versiją

„Norėčiau apginti vaiko teisių apsaugos specialistus, nes jie dirba itin sudėtingą darbą, stengdamiesi pirmiausia dėl vaiko gerovės. Situacija ne visada yra tokia, kokią piešia kita pusė“, – teigė vilnietis Ramūnas (dėl vaiko saugumo vardas pakeistas, redakcijai žinomas).

 Savo mažametės dukros tvirkinimu įtariamas tėvas tikina, kad buvusi žmona viską išsigalvoja.<br> 123rf.com nuotr.
 Savo mažametės dukros tvirkinimu įtariamas tėvas tikina, kad buvusi žmona viską išsigalvoja.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-22 19:22

Vyras kreipėsi po straipsnio apie 8 metų mergaitę, kurią motina neva siekia apsaugoti nuo dukters tvirkinimu įtariamo tėvo.

Jį skaityti galite čia: „Vilnietė sukrėsta: valdininkai 8-metę dukrą išvežė pas jos tvirkinimu įtariamą tėvą“

Nors motina kaltina dukters tėvą mažametės tvirkinimu, vyras pateikė kitą istorijos pusę apie tai, kaip pati moteris manipuliuliuoja savo vaiku.

Ramūno teigimu, jo mažametė duktė – tik įrankis manipuliuoti įpratusios motinos rankose. Nors Ramūno atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dukters tvirkinimo, kol vyksta tyrimas, tėvui paskirta kardomoji priemonė nebendrauti su vaiku ir neieškoti su juo ryšio, vyras labiausiai išgyvena ne dėl to.

„Didžiausią nerimą man kelia tai, kad motina moko vaiką meluoti ir taip žaloja jo psichiką“, – sakė Ramūnas.

– Papasakokite, kaip ir kodėl prasidėjo jūsų problemos su žmona, su kuria dabar vyksta skyrybų procesas? lrytas.lt pasiteiravo aštuonmetės mergaitės tėvo.

– Su žmona drauge esame per 10 metų, susilaukėme dukros, kuriai dabar 8-eri. Didžiausia problema ta, kad žmona yra žiauri manipuliatorė.

Pirmos ryškesnės problemos kilo, kai Vilniuje pradėjome įsirenginėti namą. Namo įrengimui investavau visas asmenines santaupas, o žmona spaudė, kad namas turi būti toks, kokio nori ji, nors savo pinigų ji nė kiek neįdėjo.

Kitas mūsų santykių paaštrėjimas įvyko, kai žmona išvyko į kalnus atostogauti ir iš ten parsivežė COVID-19. Tada dar nebuvo paskelbta pandemija, apie šią infekciją dar buvo mažai žinoma. Žmona kelias dienas gulėjo ligoninėje, kiek žinau, jai buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija, nors ir nenustatyta, kad konkrečiai COVID-19.

Po ligos prasidėjo dar didesnis nesiskaitymas su manimi, pyktis, žmonos veiksmuose visiškai neliko logikos, o mūsų ginčai dėl dukros auklėjimo tapo itin agresyvūs. Žmona mane realiai kaltina tuo, ką išties darė ji.

Prasidėjus skyrybų procesui, žmona nuo pirmosios dienos pradėjo prieš mane nuteikinėti dukterį ir tai tęsiasi iki šiol.

Motina nuteikinėjo dukrą prieš mane, motina man trukdė matytis su vaiku, ji nuteikinėjo dukterį ir prieš mano tėvus. Mano tėvai mergaitę augino metus: nuo vienerių iki dvejų metų, nes mes abu su žmona dirbome.

Mano tėvai išties gyvena Vilniuje, tik vasarą leidžia laiką sodyboje, nors žmona bando aiškinti kitaip.

– Kas buvo jūsų šeimos skyrybų iniciatorius?

– Žmona. Ji atsisakė bet kokio dialogo, atsisakė tartis. Buvau įkalbėjęs ją nueiti pas psichologą, ten žmona mane apkaltino, kad esu siaubingas ir ji niekada daugiau su manimi nekalbės su jokiu psichologu. Po to, paklausiau, ką mano psichologas apie mūsų apsilankymą. Šis pasakė: „Esu matęs daug blogiau ir žmonės po to susitaikė.“

Žinoma, einant iki skyrybų, diskusijos dažniausiai visada būna karštos. Bet žmona meluoja teisėsaugai, rašo pareiškimus dėl ikiteisminių tyrimų, o pati nesilaiko teismo nutarties.

– Kokios?

– Dėl laikinosios bendravimo su vaiku tvarkos. Vasaros pradžioje buvo priimta teismo nutartis, kurioje sudėlioti ir mano, ir žmonos, ir dukros atostogų grafikai. O su dukra nuo tada ir nesimačiau.

– Kuo žmona motyvavo, kad dukteriai neleido su jumis atostogauti?

– Savo fantazijomis. Įtarimai tvirkinimu – absoliučiai žmonos fantazija. Dėl teismo nutarties nesilaikymo kreipiausi į anstolį, antstolis kreipėsi į teismą ir teismas pripažino, kad žmona neteisėtai neleido man matytis su dukterimi, nes tam nebuvo priežasčių. Šis sprendimas apskųstas, bet aukštesnės instancijos teismas skundą atmetė.

– Tačiau vis dėlto yra ir vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, centro „Užuovėja“ psichologės išvada, kad galima įtarti seksualinį smurtą prieš jūsų dukterį.

– Įsivaizduokite, kad 8 metų vaikas dvejus metus mokomas apie mane meluoti ir prieš mane nuteikinėjamas.

Dar 2020 m. žmona dukrą nuvežė į „Užuovėją“. Šio specialisto atsakymas buvo, kad jokių seksualinio smurto požymių nėra. Ir priešingai – motinai rekomenduota nustoti klausinėti dukters apie tai, ką su dukterimi veikiu ir kaip ją glostau, nes tas klausinėjimas dukteriai ir kelia stresą. Tas klausinėjimas ir seksualizuoja dukterį.

Šiemet gegužę dukteriai atlikta teismo psichologo, teismo psichiatro ekspertizė. Mėnesį truko išvados rašymas. Per tą laiką žmona nutempė dukterį pas psichiatrą į „Santaros“ klinikas. Ten psichiatras parašė dalykų, kurie neatitinka realybės, nes surašė išvadas pagal motinos žodžius.

Teismo psichiatrai skyrybų byloje įvertino, kad nėra jokių seksualinio smurto požymių. Šios ekspertizės išvada pateikta birželio pabaigoje. O liepos pabaigoje – prabėgus kone dviem mėnesiams po to, kai pastarąjį kartą mačiau dukterį, – motina vėl nutempė dukterį į „Užuovėją“, primokiusi mergaitę meluoti. Tada jau surašyta išvada, kad galimai matomi seksulinio smurto požymiai.

Vienas „Užuovėjos“ psichologės komentarų, kad rekomenduojama mergaitei atlikti teismo psichiatrinę ekspertizę. Nors ta ekspertizė jau buvo atlikta ir motina nepateikė tos ekspertizės išvadų „Užuovėjos“ psichologei, mat ten rašoma, kad nėra seksualinio smurto požymių ir, kad pati motina drauge su savo sūnumis nuteikinėja dukterį prieš tėvą. Ten aprašoma, kaip tai atsiliepia dukters sveikatai, nes mergaitė patiria stresą, ją ištinka tikai.

Man siaubą kelia, kaip traumuojamas vaikas, tad stengiuosi apie tai kuo mažiau galvoti.

– Kokia situacija dėl jums pareikštų įtarimų mažametės dukters tvirkinimu?

– Ikiteisminiai tyrimai vyksta itin ilgai. Vėl buvo apklausiama dukra, vėl jai skirta teismo psichologo, teismo psichiatro ekspertizė. Įtarimai man pareikšti, berods, rugpjūčio pabaigoje.

Žmona teigė, kad vaiko teisių apsaugos specialistai neva padarė pažeidimų, kai, paėmę iš mokyklos, nuvežė dukterį tuo adresu, kuriuo aš gyvenu. Tačiau mano tėvai tuo adresu ir gyvena.

Vaiko teisių apsaugos specialistai pagaliau sureagavo į mano pranešimus – suprantu, kad jie negali reaguoti greičiau, nes turi atlikti visas procedūras. Tad, kai vaiko teisių specialistai pagaliau surinko pakankamai informacijos, kad motina vaikui daro žalą, reagavo nedelsdami.

Kai vaiko teisių atstovai paskambino man ir paklausė, ar galėčiau pasirūpinti dukra, pasakiau, kad negaliu, nes man pritaikytos kardomosios priemonės. Tada išgirdau klausimą, o kas galėtų pasirūpinti mergaite? Pasakiau, kad mano tėvai.

Maniau, kad vaiko paėmimas įvyks po kelių dienų, mat tėvai atostogavo sodyboje, jų automobilis buvo sugedęs, tad turėčiau nuvažiuoti jų paimti. Bet specialistė pasakė, kad visa tai vyksta tą pačią dieną: vaikas paimamas iš motinos, nes ten yra nesaugi aplinka. Paskambinau tėvams ir pasakiau, kad atvažiuoju jų pasiimti. Nuvažiavau ir parsivežiau.

Kadangi negaliu matytis su dukra, iškart susitariau su draugu, kad mane priimtų pernakvoti. Taip, man pareikštas įtarimas. Bet su vaiko teisių specialistais dirbu tam, kad apsaugočiau dukrą. Tam, kad apsaugočiau dukrą, mano reputacija turi būti švari. Negaliu pažeidinėti kardomųjų priemonių. Negaliu pažeidinėti teismo nutarčių. Aš esu suinteresuotas, kad vaiko teisių apsaugos specialistams, policijai ir visiems kitiems būtų lengva dirbti, kad jie galėtų atpažinti kenkėją mūsų situacijoje.

Vaiko teisių specialistai nusprendė, kad motinos namuose mano dukteriai yra nesaugi aplinka, kad vaikas motinos rankose naudojamas kaip įrankis, kad dukra traumuojama. Dukrai motina aukštinama, o tėvas maišomas su purvais. Aiškinama, kad aš melagis, netgi sakyta, kad aš noriu mamą nužudyti. Vaiko teisių apsaugos specialistai ėmėsi veiksmų saugoti vaiką nuo motinos.

Tad mano tėvai paėmė mano dukterį, bet žmona atvažiavo ir dukterį pasigrobė.

Žmona teigia, kad niekas jai apie dukters paėmimą nepranešė. Tai – absoliutus melas. Tuo metu, kai vaiko teisių specialistai buvo mokykloje, motina buvo vaiko teisių skyriuje. Ji viską žinojo, bet vis tiek pranešė policijai, kad vaikas yra pagrobtas.

Be to, motina teigia, kad vaiko teisių specialistai parašė tai, ko ji nėra kalbėjusi. Dešimtis kartų žmona turėjo ginčų su manimi, su savo sūnumis apie tai, ką ji sakė ir ko ji nesakė. Nesu sutikęs jokio kito žmogaus, kuris tiek daug tokių ginčų turėtų. Ji nežino, ką pati šneka.

Mūsų atveju, vaiko teisių specialistams turiu tik vieną priekaištą, kad procesai trunka ilgai. Bet suprantu, kad jiems sunku. Esu girdėjęs, kad jie kreipiasi į kitas institucijas, bet irgi nesulaukia pagalbos. Jei kalbame apie vaikų apsaugą Lietuvoje, nekalbėkime vien apie vaiko teises, yra apskritai didelių sisteminių problemų.

Vaiko teisių specialistai netiria įrodymų. Socialinės paramos centras, kuris įtraukiamas į atvejo vadybą, taip pat netiria įrodymų. Šie specialistai neturi tokių galimybių ir neturi tokių įgaliojimų.

O, pavyzdžiui, psichologinis smurtas pas mus egzistuoja viename straipsnyje aprašytas keliais žodžiais. Tyrėjai nėra kvalifikuoti atpažinti psichologinį smurtą, priešingai nei fizinį.

Tam, kad būtų paskirta ekspertizė psichologiniam smurtui nustatyti, reikia mažų mažiausiai pradėti ikiteisminį tyrimą. O tai – didelis procesas, nes būtinas bent koks nors kabliukas. Bet už ko realiai gali užsikabinti kalbėdamas apie psichologinį smurtą? Ypač, kai vienas iš tėvų nuteikinėja vaiką prieš kitą tėvą? Juk duktė ant manęs pila purvą, o, paties vaiko žodžiais, „Mama visada teisi.“

Ką šiuo atveju policija gali padaryti? Net jei ji, tarkime, kaip nors reaguotų, eilėse prie psichiatrinės, psichologinės ekspertizės reikia laukti mėnesius, jei ne metus. Tai – brangi ekspertizė, kurią skirti reikia labai atsakingai, tad turime sisteminę problemą, kad ji ir neskiriama.

Juolab kad nelabai yra kvalifikuotų specialistų, kurie galėtų įvertinti psichologinį smurtą. Nes motina vaiką prieš tėvą nuteikinėja labai subtiliai, pasitelkdama visą gėrį, kurį su dukra sukūrėme. Visa tai apverčiama, apjuodinama, išpurvinama. Jei dukrą paglostau, tai blogai. Jei dukrai ką nors padovanoju, tai yra šlamštas.

– Kaip manote, kodėl jūsų žmona taip elgiasi?

– Turiu įtarimą, kad ji tiki tuo, ką sako, kad ji tiki tuo, ko nėra, kas yra išgalvota jos pačios.

Greta turiu įtarimą, kad šis žmogus neturi gebėjimo jausti.

Nesu psichiatras, bet praleidau su žmogumi 10 metų ir nerandu kitų atsakymų, kaip galima taip elgtis. Net nekalbu apie žmonos elgesį mano atžvilgiu. Nerandu atsakymų, kaip galima taip elgtis su vaiku?

– Ar santykių pradžioje nepastebėjote, kad būsimoji žmona turi kokių nors problemų?

– Čia yra kita istorijos dalis. Pastebėjau daug ką, bet dalies nesupratau, dalį ignoravau ir tikėjausi, kad tai praeis. Aš tikėjau žmonių gerumu. Tikėjau, kad tai – sužeistas žmogus. Kai susipažinome, ji skyrėsi su savo buvusiuosi. Tikėjau, kad jai padėsiu morališkai ir emociškai išgyventi sunkų laiką ir tada bus gerai. Deja.

Dėl tų pačių priežasčių – manipuliacijų – ji išsiskyrė su pirmuoju vyru. Ji lygiai taip pat bandė jį sunaikinti. Kėlė jam ikiteisminius tyrimus, tąsė po teismus dėl pinigų. Vaikų akyse apjuodino tėvą.

Prieš 10 metų aš buvau kvailas.

Sūnūs iš pirmosios santuokos su tėvu nebendrauja tik dėl jos. Kalbėjau su vieno sūnų mokyklos direktore. Vaikas – labai problemiškas. Neseniai sėdėjo kalėjime kelerius metus. Kiek žinau, dėl narkotikų platinimo. Direktorė sakė: „Tėvas bent jau bandė tam vaikui padėti, o motina mokė jį meluoti ir išsisukinėti.“

Žmona naudoja tuos pačius metodus ir prieš mane. Tam vyrui šiek tiek pasisekė, kad jis neturėjo dukrų ir jo negalėjo apkaltinti tvirkinimu. Mes turime dukterį.

Žmonos akyse esu kaltas dėl visų pasaulio negandų – ji nepriima absoliučiai visko. Neseniai buvome susidūrę teisme. Teisėjas ar prokuroras paklausė, ar turime kažkokį dokumentą. Pasakiau, kad turiu jo kopiją telefone. Žmonos akyse likau kaltas, nes gadinu teismo procesą mojuodamas tais dokumentais.

– Kaip įsivaizduojate, kas bus toliau?

– Įvairios institucijos sako: tarkitės. Buvome mediacijoje. Žmona atėjo į mediaciją su pareiškimu, kad dukra pas mane nenakvos. Po trijų mėnesių mediacijos išsiderėjau vasaros atostogas su dukra. Turėjau prižadėti važiuoti atostogauti pas senelius, nes tik taip galėjome su dukra praleisti daugiau nei vieną dieną.

Nors teismo psichiatrai sako, kad nėra seksualinio smurto požymių, kad tai motina su savo sūnumi nuteikinėja vaiką prieš tėvą, bet vietoj to žmona veža dukterį į „Užuovėją“, kad vaikas pasakytų tai, ką nori girdėti motina. Vaikas yra toliau traumuojamas. Su šiuo žmogumi tartis neįmanoma. Vaiko teisių specialistai iš jos paėmė vaiką, o ji atvažiavo ir vaiką pasigrobė.

Labai tikiuosi, kad vaiko teisių specialistai turės stiprybės atsilaikyti, nors žmona dirba teisėsaugoje ir išmano įstatymus. Labiausiai išgyvenu dėl savo vaiko, kuriam kol kas niekaip negaliu padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.