A. Bilotaitė įspėja apie naujus A. Lukašenkos planus: pasienyje – dvigubai daugiau baltarusių pareigūnų Migrantai sieną kerta basi, dviem teko amputuoti kojas

Baltarusijos režimo sukelta migracijos krizė Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje dar tikrai nesibaigė, pabrėžia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Jos teigimu, neteisėtai į Lietuvą bandantys patekti migrantai artėjant žiemai pasitelkia ir naujas spaudimo priemones – pavyzdžiui, sieną bando kirsti basi.

Lietuvos pasienis su Baltarusija<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis su Baltarusija<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvos pasienis su Baltarusija<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis su Baltarusija<br>M.Patašiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T. Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T. Bauro nuotr.
Rimantas Petrauskas<br>VSAT nuotr.
Rimantas Petrauskas<br>VSAT nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 10:02 AM, atnaujinta Nov 23, 2022, 10:58 AM

Pasak ministrės, pasienyje jau pastebima ir bene dvigubai daugiau Baltarusijos pareigūnų.

Pozicija nesikeičia

„Situacija prie mūsų sienos – Baltarusijos sukelta neteisėtos migracijos krizė nėra pasibaigusi, matome vis naujus bandymus sukelti humanitarinę krizę Lietuvos pasienyje. Tai mums tikrai kelia susirūpinimą“, – trečiadienį nurodė VRM vadovė.

A.Bilotaitė išskyrė ir vienus iš paskutiniųjų mėginimų patekti į Lietuvos teritoriją, kai neteisėti migrantai sieną kirsti bandė basomis kojomis. Tokių atvejų lapkričio mėnesį fiksuota devyni.

„Mes tikrai turime įrodymų ir informacijos, kad tame procese sąmoningai dalyvauja Baltarusijos pareigūnai.

Turime informacijos, kad Baltarusijos teritorijoje yra tam tikros stovyklavietės, galbūt jos yra nedidelės, palapinių tipo, kuriose yra laikomi neteisėti migrantai, jie neišleidžiami. Žinome, kad tie žmonės labai dažnai būna visiškai nepasirūpinę ir neprisitaikę prie žiemos sąlygų, neturi tinkamos aprangos.

Labai dažnai galima tikėtis, kad Baltarusijos pareigūnų rekomenduoti jie prie LR sienos atsiduria visiškai be avalynės, taip bandydami daryti spaudimą ir patekti į Lietuvą“, – aiškino ministrė.

Tiesa, ji pažymėjo, jog Lietuvos pozicija dėl neteisėtos migracijos ir neįleidimo politikos nesikeičia, o į Lietuvą atvykti galima tik teisėtais būdais.

„Nėra priežastis tai, kad žmogus atvyksta be avalynės, nešiltai apsirengęs, jam patekti į Lietuvos Respubliką“, – dėstė A.Bilotaitė.

Pasak jos, Lietuvos pareigūnai tokiems asmenims suteikia humanitarinius paketus, kuriuose yra šilta avalynė, striukės, miegmaišiai. Jeigu reikia, migrantams suteikiama ir medicininė pagalba.

„Šiuo metu, mano žiniomis, du asmenys yra gydymo įstaigose“, – nurodė ministrė.

Padaugėjo Baltarusijos pareigūnų

Ministrė taip pat teigė, kad prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos yra ženkliai išaugęs Baltarusijos pareigūnų skaičius.

„Mūsų duomenimis, tas skaičius yra gal net padvigubėjęs. Tai irgi rodo atitinkamą situaciją ir atitinkamas tendencijas. Bet noriu pažymėti, kad Lietuvos pareigūnai dirba aukščiausioje parengtyje, fizinis barjeras yra pastatytas, VSAT šiuo metu diegia sienos stebėjimo sistemas ir yra įsipareigojusi, kad iki metų pabaigos mes turėtume vaizdą“, – tvirtino VRM vadovė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas savo ruožtu patvirtino, kad Baltarusijos pasienyje dirbančių pareigūnų skaičius akivaizdžiai išaugo, tačiau aiškių priežasčių tam teigė negalintis įvardyti.

„Priežastį įvardyti būtų sudėtinga. Gal tai yra demonstracinis pavyzdys, parodant, kad jie stengiasi užtikrinti valstybės sienos apsaugą. Padidėjimas yra akivaizdus. Paprastai stebėdavome du-tris Baltarusijos pasieniečius vienoje sargyboje, dabar neretu atveju matome keturis-penkis.

Žmonių skaičius prie valstybės sienos iš jų pusės yra išaugęs“, – nurodė jis.

VSAT vado pavaduotojo teigimu, devynis kartus pasieniečiai migrantams iškvietė medikus ir buvo nustatyti rimti sveikatos sutrikimi, tačiau atvejų, kai pasieniečiams teko apžiūrėti migrantus, buvo daugiau.

„Pareigūnai kiekvieną kartą vertina situaciją. Jeigu matome, kad problema yra gerokai rimtesnė ir elementarios pareigūnų apžiūros nepakanka, visais atvejais kviečiama greitoji medicinos pagalba, ir medikai vertina, koks yra to sveikatos sutrikimo rimtumas.

Buvo tik devyni atvejai, kai medikai buvo kviečiami ir nustatė pakankamai rimtus sveikatos sutrikimus. Tačiau kai mūsų pareigūnai vienaip ar kitaip reagavo, buvo šiek tiek daugiau atvejų“, – sakė R.Petrauskas.

Tuo metu dviem Šri Lankos piliečiams, nelegaliai kirtusiems Lietuvos sieną, dėl nušalimo buvo amputuotos kojos.

„Asmenys arba nesugeba tinkamai įvertinti padėties, arba naudojasi tokia padėtimi ir neįvertina, kokios gali kilti rimtos pasekmės sveikatai, jei ištinka tiek galūnių, tiek bendras kūno atšalimas. Tokius pakankamai rimtus atvejus šiandien turime du. Viena grupė buvo sulaikyta kiek tolėliau nuo valstybės sienos, ir, apžiūrėjus tuos asmenis, buvo nustatyta, kad vienam asmeniui yra lūžusi koja.

Jis kažkokiu būdu, galbūt tautiečių padedamas, sugebėjo pakankamai toli nukakti nuo valstybės sienos, bet tai turėjo pakankamai rimtas pasekmes ir žmogaus kojos medikams nepavyko išgelbėti. Kitas atvejis buvo, kai grupė užsieniečių nuo valstybės sienos, padedant pavežėjams, atvyko į Vilniaus oro uostą ir iš jo bandė išskristi į Paryžių.

Tas faktas buvo fiksuotas pareigūnų, sulaikyta visa grupė užsieniečių ir apžiūros metu paaiškėjo, kad vienas iš jų patyręs pakankamai rimtus kojų nušalimus“, – nurodė R.Petrauskas.

VSAT vado pavaduotojo teigimu, nelegaliems migrantams Lietuvoje judėti nuo sienos iki jų norimų taškų daugiausiai padeda Ukrainos piliečiai, turkai, sirai, turintys leidimus gyventi Vakarų Europoje. Lietuvos piliečių tarp migrantų gabentojų – pavieniai atvejai.

Anot R.Petrausko, pernai žiemą pasieniečiai turėjo pasiruošę ir iki vasaros išdalijo 2 tūkst. humanitarinių pagalbos paketų migrantams, kuriuose – maistas, pašiltukai, vanduo.

Tuo metu apranga ir batai buvo dalijami ne kiekvienam migrantui, tačiau papildomai, pagal poreikį. Šią žiemą VSAT turi pasiruošę 4–5 tūkst. humanitarinių pagalbos paketų. Vien vyrams pasieniečiai yra parūpinę apie tūkstantį pilnos aprangos komplektų, kuriuose yra visko – nuo kepurės iki kojinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.