NSGK pirmininkas: šį Rusijos žingsnį Vakarai vertintų rimčiau nei taktinio branduolinio ginklo panaudojimą

Rusijos pajėgų diversija prieš Astravo AE Vakarų valstybių būtų prilyginama arba vertinama net rimčiau nei Kremliaus grasinimai panaudoti taktinį branduolinį ginklą, įsitikinęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Astravo AE.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Astravo AE.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Astravo AE.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Astravo AE.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 9:19 AM

Tiesa, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėję Seimo nariai pabrėžė, kad jokių duomenų apie rusų pajėgų planuojamus teroro aktus šalia Lietuvos nėra, o Ukrainos karinės žvalgybos pareiškimas, anot jų, realią riziką dar labiau sumažina.

Perspėjo apie teroro aktus

Ukrainos karinė žvalgyba sekmadienį perspėjo, kad Rusijos specialiosios tarnybos Baltarusijos teritorijoje planuoja teroro aktus svarbiuose infrastruktūros objektuose ir šalia Lietuvos, Astrave, esančioje Baltarusijos atominėje elektrinėje.

Tai, anot žvalgybos, turėtų paspartinti Baltarusijos kariuomenės įsitraukimą į karą Ukrainoje okupantų pusėje, taip pat sukurti Kremliui reikalingą viešąją nuomonę Baltarusijos visuomenėje.

„Tradiciškai bus paskelbta, kad už teroristinius išpuolius atsakingi NATO šalių ir Ukrainos piliečiai, tariamai persirengę Baltarusijos karinėmis uniformomis“, – teigia žvalgybos pareigūnai.

Grėsmės nemato

Seimo NSGK pirmininkas, konservatorius L.Kasčiūnas teigė, kad jokių duomenų, jog diversinė grėsmė prieš Astravo AE yra reali, tikrai nėra, visgi, ši žinia, anot jo, Lietuvos institucijų buvo vertinama rimtai.

„Ukrainos karinė žvalgyba dabar viena labiausiai girdimų žvalgybų pasaulyje, nes šalis yra kare. Be jokios abejonės, jie vertina visas įmanomas rizikas, grėsmes, scenarijus. Tikrai gerbiame Ukrainos karinę žvalgybą, kokių nors duomenų, kurie patvirtintų tai, ką jie sako, tikrai nėra“, – patikino L.Kasčiūnas.

Be to, Seimo nario teigimu, tokio galimo scenarijaus išviešinimas net sumažina tikimybę, kad jis įvyktų.

„Iš Rusijos teoriškai gali daug ko tikėtis, bet šio pareiškimo išviešinimas savaime dabar minimizuoja bet kokias diversijas prieš Astravą. Kai padarai tokį pareiškimą, jeigu kas ką ir planavo, tai tą planą deda į gilų stalčių ir to nebedaro“, – įsitikinęs L.Kasčiūnas.

„Nenoriu pasakyti, kad tas planas buvo. Tik noriu pasakyti, kad toks išviešinimas, nors iškelia mums įvairių klausimų, viena prasme yra pozityvus – apriboja diversinės atakos galimybę“, – pridūrė jis.

Atsakas būtų katastrofiškas

Jeigu vis dėlto Rusija surengtų tam tikrą incidentą aplink Astravo AE ir jeigu būtų įrodyta, kad tai padarė Rusijos spec. tarnybos, L.Kasčiūnas įsitikinęs, kad pasekmės Kremliui būtų tragiškos.

„Tai būtų katastrofiškos pasekmės Rusijos politiniam režimui. Manau, kad kokia nors Rusijos organizuota diversija prieš Astravo AE būtų prilyginta, o gal net ir vertinama rimčiau nei Rusijos grasinimai panaudoti taktinį branduolinį ginklą, nes poveikis galėtų būti dar baisesnis. Daug baisesnis.

Dabar rusai pritilę dėl taktinio branduolinio ginklo, nors prieš pusantro mėnesio labai šitą idėją eskalavo, nes amerikiečiai labai aiškiai pasakė, kas jų laukia, jeigu jie taip padarys.

Todėl dėl Astravo diversijos, jeigu kažkas planavo ar bent apie tai sapnavo, pasekmės būtų dar didesnės, dar tragiškesnės Rusijos režimui“, – įsitikinęs L.Kasčiūnas.

Trūko konkretaus paaiškinimo

Savo ruožtu NSGK narys, valstietis Dainius Gaižauskas teigė manantis, kad informacija susijusi su Rusijos propaganda.

„Mano manymu, tai yra propagandinė žinutė. Dar neseniai Rusija grasino, kad Chersono užtvanką susprogdins, tada Ukrainos AE, buvo grasinama „nešvarios“ bombos panaudojimu. Tai daroma įtampos kėlimo tikslais, tačiau vis tiek tai turime vertinti atidžiai“, – įsitikinęs D.Gaižauskas.

Tiesa, valstietis turėjo pastabų Lietuvos politikams dėl jų reakcijos į pasirodžiusią informaciją.

„Žiniasklaidoje pasirodžius tokiai informacijai iš mūsų valdančiųjų norėtųsi konkretaus paaiškinimo, kaip Lietuva tą informaciją vertina, kaip esame pasiruošę grėsmėms.

Žmonėms reikia atsakymų, nes visi jaučia įtampas“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.