Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Už Klaipėdos rajono savivaldybės skirtus pinigus policijos pareigūnams nupirktas naujas keturratis. 
Už Klaipėdos rajono savivaldybės skirtus pinigus policijos pareigūnams nupirktas naujas keturratis. 
VSAT nuotr.
VSAT nuotr.
Gyvenamojo namo rūsyje aptikta septyniolika pilnų 3 litrų talpos stiklainių su galimai namine degtine užpiltomis uogomis. Iš viso sodyboje rasta ir paimta apie 92 litrus naminės degtinės.
Gyvenamojo namo rūsyje aptikta septyniolika pilnų 3 litrų talpos stiklainių su galimai namine degtine užpiltomis uogomis. Iš viso sodyboje rasta ir paimta apie 92 litrus naminės degtinės.
Vilkaviškio rajone 21-ą kartą vyko bėgimas, skirtas paminėti 171-ąsias tautos patriarcho Jono Basanavičiaus gimimo metines.
Vilkaviškio rajone 21-ą kartą vyko bėgimas, skirtas paminėti 171-ąsias tautos patriarcho Jono Basanavičiaus gimimo metines.
Klaipėdoje pristatytas ir pakrikštytas naujas patrulinis pasieniečių laivas „Gintaras Žagunis“ ir trys kateriai.
Klaipėdoje pristatytas ir pakrikštytas naujas patrulinis pasieniečių laivas „Gintaras Žagunis“ ir trys kateriai.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 6:03 PM

Klaipėda

Uostamiesčio policijos pareigūnai ir Raudonojo Kryžiaus savanoriai susitiko su pabėgėliais iš Ukrainos.

Jie buvo supažindinti su Lietuvoje galiojančiais teisės aktais, kalbėta, kaip apsisaugoti nuo galimų prekybos žmonėmis ir sukčiavimo elektroninėje erdvėje atvejų, primintos saugaus eismo, triukšmo kontrolės taisyklės, paaiškinta, kur kreiptis patyrus smurtą artimoje aplinkoje.

Ukrainiečiai išgirdo atsakymus į su migracija susijusius klausimus. Vaikams įdomiausi buvo policijos bičiulio šuns Amsio patarimai.

Uostamiestyje įsikūrusiam Tarptautinės Ukrainos mokyklos padaliniui oficialiai leista veikti ir gauti valstybinį finansavimą. Mokykla veikė ir iki šiol, tačiau nepatvirtinus oficialaus leidimo įstaiga negalėjo gauti mokinio krepšelio lėšų.

Tarptautinė Ukrainos mokykla veikia ir Vilniuje. Abiejuose padaliniuose mokosi apie 1200 moksleivių: per 700 – Vilniuje ir apie 500 – Klaipėdoje.

Anksčiau skaičiuota, kad iki mokslo metų pabaigos Tarptautinė Ukrainos mokykla iš viso galėtų gauti apie 2,5 mln. eurų mokinio krepšelio lėšų.

Kazlų Rūda

Pirminės sveikatos priežiūros centre pradėjo veikti reabilitacijos centras. Projektą savivaldybė įgyvendino kartu su Šypliškės vaivadija (Lenkija). Už 210 tūkst. eurų buvo atnaujintos patalpos, nupirkta moderni kineziterapijos ir fizioterapijos įranga.

Kazlų Rūdos apylinkių gyventojams, besigydantiems sąnarių, raumenų, kraujotakos, motorikos negalavimus, atsigaunantiems po traumų ar operacijų, nebereikės vykti į Kauną ar Marijampolę.

Gargždai

Už Klaipėdos rajono savivaldybės skirtus pinigus policijos pareigūnams nupirktas naujas keturratis.

Dabar bus daug paprasčiau ieškoti dingusių asmenų, patruliuoti pajūryje ar miškingose vietose, į kurias privažiuoti įprastomis transporto priemonėmis sunku.

Keturratis kainavo 12 tūkstančių eurų.

Naująją transporto priemonę pašventino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kapelionas A.Budreckas.

Vilnius

Sostinės ugniagesiai pirmadienį skubėjo į Žemynos gatvėje esantį daugiabutį, kurio šeštame aukšte esančiame bute užsitrenkus durims liko vienas dvejų metų berniukas.

Pagalbos kreipėsi vaiko močiutė, kuri buvo likusi namie prižiūrėti anūko. Ji trumpam išėjo iš buto ir netyčia užtrenkė duris.

Ugniagesiai automobiliniu keltuvu pakilo iki balkono, atidarė jo duris ir taip pateko į butą.

Padaičiai

Biržų regioniniame parke, tarp Biržų ir Likėnų esančiame kaime, rasta didžiausia šiemet atsivėrusi smegduobė.

Naujoji įgriuva atsivėrė senos smegduobės dugne. Didysis jos skersmuo siekia beveik 5 metrus, mažasis – 4,6 metro, gylis iki vandens – 40 cm, po vandeniu – 1,1 metro.

Tauragė

Policija viename miesto butų aptiko iš Ukrainos atvykusią 23 metų merginą, kuri už pinigus galimai teikė seksualines paslaugas.

Pareigūnai sulaikė šios veikos organizatorius – 29 metų Ukrainos pilietę ir 47 metų klaipėdietį. Atlikus kratas jų gyvenamosiose vietose rasti galimai iš šios veikos uždirbti pinigai – įvairia valiuta daugiau nei 21 tūkst. eurų.

Skriaudžiai

Sudegė Prienų r. kaime esančios Šv.Lauryno parapijos bažnyčios koplyčia. Gaisras kilo sekmadienį apie 7 val. 20 min.

Medinis 7 metrų aukščio pastatas sudegė visiškai. Ir ugniagesiai, ir parapijos klebonas Antanas Mickevičius įtaria, kad koplyčia galėjo būti padegta tyčia.

Joje nebuvo nei elektros instaliacijos, nei židinio.

Tartokas

Šalčininkų rajono policija 61 metų moters bute aptiko 130 pakelių cigarečių, nepaženklintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyto pavyzdžio banderolėmis, ir apie 55 litrus alkoholinių gėrimų, nepaženklintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.

Už šį pažeidimą gresia nuo 2000 iki 5590 eurų bauda.

Jonikai

Gamtosaugininkai pričiupo brakonierių, kuris Šilutės rajone esančiame ichtiologiniame draustinyje Šalpės upėje ties Jonikų kaimu žeberklu nudūrė vieną šlakį ir vieną margąjį upėtakį.

Brakonieriui gresia bauda iki 300 eurų. Jam taip pat teks atlyginti gamtai padarytą 3630 eurų žalą.

Panevėžys

Šio miesto ledo arena uždaroma, nes patenka į būsimo baseino statybų aikštelę, tad neseniai įsigytos apynaujės elektra varomos ledo liejimo mašinos, parsigabentos iš Suomijos, šiemet neprireiks.

Arenos vadovai teigė nežinantys, kada ledo arena vėl pradės veikti.

Panemunė

Pareigūnams įkliuvo Lietuvos pilietis, bandęs iš Rusijos į Lietuvą nelegaliai įsinešti 14,7 tūkst. eurų.

Į Lietuvą pėsčiomis atvykęs asmuo muitinės pareigūnams žodžiu deklaravo gabenantis 2 tūkst. eurų grynųjų pinigų.

Tačiau suskaičiavus piniginėje, kuprinėje, džinsų ir striukės kišenėse bei lagamine esančias kupiūras nustatyta, kad asmuo nedeklaravęs gabeno daugiau kaip 14,7 tūkst. eurų.

Tarvydai

Klaipėdos r. kaime, 1973 m. gimusiam vyrui priklausančioje sodyboje, teisėsaugininkai aptiko, kaip įtariama, nelegalaus alkoholio atsargų.

Lauko sandėliuke rastos dvi medinės 20 litrų talpos statinės, pilnos skysčio, skleidžiančio naminės degtinės kvapą. Gyvenamojo namo rūsyje aptikta septyniolika pilnų 3 litrų talpos stiklainių su galimai namine degtine užpiltomis uogomis. Iš viso sodyboje rasta ir paimta apie 92 litrus naminės degtinės.

Neringa

Neringa pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Ukrainos Koblevės savivaldybe.

Parašais sutartį patvirtino Neringos meras Darius Jasaitis ir Koblevės meras Volodymyras Panyčius.

Koblevė, jungianti dešimt miestelių, yra Mykolajivo srityje. Jos krantus skalauja Juodoji jūra, pakrantę juosia miško ruožas, kuriame gausu pensionų, viešbučių ir poilsio namų.

Neringiškiai dabar renka paramą savo bičiuliams – žmonės neša žiemą reikalingus daiktus, aukoja pinigus.

Drąseikiai

Biržų rajone automobilį pavogusiam girtam 19-mečiui itin nepasisekė – nesuvaldęs mašinos jis nulėkė nuo kelio, bet sprukti negalėjo, nes buvo prispaustas, todėl turėjo laukti policijos.

Kuriozinė avarija įvyko Užušilių miške netoli Drąseikių kaimo. Nuo kelio į griovį įlėkusi mašina apvirto aukštyn ratais.

Atskubėję ugniagesiai plėstuvu išlaisvino nelaimėlį ir perdavė medikams.

Vairuotojas buvo susižeidęs tik nosį. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė per 2,5 promilės.

Bartninkai

Vilkaviškio rajone 21-ą kartą vyko bėgimas, skirtas paminėti 171-ąsias tautos patriarcho Jono Basanavičiaus gimimo metines.

176 bėgikai iš įvairių šalies miestų ir užsienio įveikė 5,9 km iki signataro gimtinės Ožkabalių kaime. Visi sporto aistruoliai buvo apdovanoti atminimo medaliais, o pirmieji atbėgę trys vyrai ir moterys gavo ir piniginius prizus.

Druskininkai

Miesto centre, skvere prie bažnyčios, buvo atidengta žinomo metalo skulptoriaus, medalininko ir dailininko Romualdo Inčirausko sukurta skulptūra „Sūrutis“, simbolizuojanti kurorto legendą.

180 cm vyro figūra vienoje rankoje laiko dubenėlį su druska, kitoje – mažą arklį.

Legenda byloja, kad šlubuojantis arklys, šeimininko pavedžiotas po mineralinio vandens pelkę, stebuklingai pasveiko.

Alytus

Jurgio Kunčino bibliotekoje prasidėjo dešimtieji trumposios prozos skaitymai „Imbiero vakarai“. Komisija vertins beveik dvidešimties jaunų ir vyresnės kartos rašytojų kūrybą.

Vyks tradiciniai naktiniai skaitymai, muzikos ir atminimo valandos. „Imbiero vakarus“ atidarė dailininko Marijaus Jonučio (nuotr.) paroda „Dangus griūva“.

Telšiai

Ketvirtadienį užsidegė angaras su automobilių dalimis. Kai atskubėjo ugniagesiai, 30 m ilgio ir 20 m pločio statinys skendėjo liepsnose. Jas malšino septyni ugniagesių ekipažai.

Maždaug po trijų valandų gaisras buvo užgesintas, o gyventojai įspėti dėl galimos oro taršos.

Klaipėda

Klaipėdoje pristatytas ir pakrikštytas naujas patrulinis pasieniečių laivas „Gintaras Žagunis“ ir trys kateriai. Iškilminga ceremonija vakar įvyko Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Neringos pasienio užkardos Kopgalio atraminio punkto krantinėje.

25 metrų ilgio ir 6,3 metro pločio laivas, pastatytas Estijos bendrovėje „Baltic Workboats Shipyard“, kainavo 3,9 mln. eurų. 90 proc. šios sumos – Europos Sąjungos pinigai. Pakrančių laivui suteiktas pirmo po nepriklausomybės atkūrimo tarnybos metu 1991 m. žuvusio Lietuvos pasieniečio Gintaro Žagunio vardas.

Laivas gali plaukti 26 mazgų greičiu, be atsargų papildymo gali įveikti daugiau kaip 500 jūrmylių. Taip pat pristatyti ir pašventinti trys nauji pasieniečių kateriai. Jų ilgis – 6,85 metro. Dėl mažos grimzlės jie tinka ir sekliems vandenims, pasiekia iki 36 mazgų greitį. Dviem kateriais patruliuos sieną su Rusija saugančių Vištyčio ir Plaškių pasienio užkardų pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.