Netikėtas V. Grubliausko politinis reveransas „į kairę“: kas iš šios „santuokos“ išlošė daugiausiai

Žinia, kad ilgus metus Liberalų sąjūdžiui priklausęs dabartinis Klaipėdos vadovas Vytautas Grubliauskas nusprendė „sukti į kairę“ ir prisijungė prie Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), nustebino ne vieną.

LSDP penktadienį paskelbė, kad V.Grubliauskas tapo jos nariu ir Klaipėdos skyriaus prezidiumas siūlo jo kandidatūrą kelti į miesto merus.<br>Lrytas.lt fotomontažas
LSDP penktadienį paskelbė, kad V.Grubliauskas tapo jos nariu ir Klaipėdos skyriaus prezidiumas siūlo jo kandidatūrą kelti į miesto merus.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Vytautas Grubliauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>G.Savicko (ELTA) nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>G.Savicko (ELTA) nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Grubliauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielės Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielės Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Politologas Vyautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Vyautas Dumbliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 3:51 PM, atnaujinta Nov 29, 2022, 6:38 AM

Jau kalbama, kad greičiausiai toks žingsnis uostamiesčio merą ves ir į artėjančius savivaldos rinkimus, tačiau naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai pastebi, kad šis sprendimas didelės naudos turės abiem pusėms.

Labiau pasisekė pačiai LSDP?

LSDP penktadienį paskelbė, kad V.Grubliauskas tapo jos nariu ir Klaipėdos skyriaus prezidiumas siūlo jo kandidatūrą kelti į miesto merus. Šį klausimą dar svarstys partijos skyriaus taryba.

Pats V.Grubliauskas teigė, kad sprendimas jungtis prie socialdemokratų „nėra koks nors pragmatinis, konjunktūrinis“, o tokia mintis esą kilo bendraujant su kitų savivaldybių merais iš šios partijos – Vitalijumi Mitrofanovu iš Naujosios Akmenės, Povilu Isoda iš Marijampolės, Nerijumi Cesiuliu iš Alytaus, Mindaugu Sinkevičiumi iš Jonavos.

Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili pabrėžė, kad šioje V.Grubliausko perbėgimo istorijoje labai svarbu sulaukti antradienio, nes būtent tada paaiškės, ar dabartinis uostamiesčio vadovas sieks dar vienos mero kadencijos, nešdamas jau socialdemokratų vėliavą.

Tačiau, politologės manymu, Klaipėdoje dabar susiklostė ypač įdomi situacija.

„Tie, kas nestebi, nelabai ir įsivaizduoja, kaip gali būti, kad viena iš didžiausių partijų Lietuvoje, top trejetuke pagal reitingus esanti politinė jėga, Klaipėdoje jau ilgą laiką iš viso nedalyvauja politiniuose procesuose. Šios kadencijos Taryboje ji neturi savo atstovų, ir situacija yra labai, pavartokime tokį terminą, vargana.

Kaip bebūtų keista, daugiau iš šitos „santuokos“ išlošė net ne pats V.Grubliauskas, o būtent Klaipėdos socialdemokratai. Jie gauna ir reklamos, ir žmogų-žvaigždę, kuri gali patempti ir partijos sąrašą. Kai kas į sąrašo lyderius traukia sporto žvaigždes, kultūros žvaigždes, šou žvaigždes – Klaipėdoje meras yra žvaigždė, ir natūralu, kad, kodėl gi jo neprisivilioti?

Bet ypatingai svarbu sulaukti, ar tikrai kandidatuos, nes tada susiklostytų truputį skirtingi scenarijai dėl mero posto ir buvimo sąraše“, – portalui lrytas.lt tvirtino G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Pats V.Grubliauskas teigė, kad širdyje visada liks liberalu: „Aš galiu iš karto pasakyti, kad kaip buvau, kaip esu, taip ir liksiu širdyje liberalu. Liberalios vertybės man yra labai artimos, aš nuo to nei kiek nebėgu ir nesislepiu.“

Visgi tai, anot politologės, jokios antireklamos socialdemokratams nepadarys, nes vietiniams rinkėjams partinė priklausomybė nėra esminis apsisprendimo faktorius.

„Mes kalbame apie vietos lygmenį, ir puikiai suprantame, kad vietos lygmeniu, skirtingai nuo nacionalinio lygmens politinių procesų, partinė priklausomybė, kaip bebūtų gaila, tikrai dažnu atveju nevaidina didelio ir svarbaus vaidmens.

Tai yra truputį liūdna, nes tai atskleidžia, kiek nusilpusi ir iškrypusi yra partinė sistema vietos lygmeniu“, – vertino pašnekovė.

Paaiškėjus, kad dabartinis Klaipėdos vadovas stoja į LSDP gretas, ilgamečiai jo kolegos iš Liberalų sąjūdžio nevengė ir pašmaikštauti.

Pavyzdžiui, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje juokavo, kad būstinės šaldytuve rado ir išmetė „kažkokį mėsgalį, o V.Grubliauskas sakė, kad ten buvo jo širdis“.

Pati G.Burbulytė-Tsiskarishvili svarstė, kad tokią ironiją iš dalies buvusių bendražygių galima suprasti.

„Nepamirškime ir to, kad V.Grubliauskas jau seniai nebepriklauso Liberalų sąjūdžiui, paskutiniuose rinkimuose dalyvavo su savo vardo komitetu ir dažnai buvo siejamas net ir su Laisvės partija.

Tiesiogiai iš liberalų stovyklos pašaipėlių, sarkazmo ar ironijos nesiečiau su tiesiogine nuoskauda, bet reikėtų tokio atšalimo šaknų ieškoti žymiai senesnėje istorijoje – turėtume nukeliauti iki Eligijaus Masiulio skandalo, nes nuo tada trintis ir yra prasidėjusi.

Iš vienos pusės ir pateisinu tokias liberalų reakcijas, net nesiejant to su praeities įtampomis, bet žmogus, daugybę metų deklaravęs liberalias vertybes, net ir nebūdamas partijos nariu, peršoka į visiškai kairę stovyklą, ir bando toliau tą liberalo vėliavą išlaikyti.

Čia toks truputį veidmainiškumas“, – pastebėjo KU politologė.

Didelės dramos neįžvelgia

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas savo ruožtu svarstė, kad V.Grubliauskas savo žingsniu į kairę galimai parodė, kad jam svarbu likti politikoje, o socialdemokratai tokį jo norą išpildys.

„Yra tokių organizacijų, kurios padeda savo lyderiams patekti į valdžią.

Šiuo atveju akcentas yra lyderiai, kurie siekia valdžios, ir, jeigu tam tikra partija jam nepadeda (o reikia suprasti, kad V.Grubliauskui nepadeda, o be partijos nelengva politikoje dalyvauti), galima sakyti, kad Grubliauskas yra tipiškas politikos veikėjas, kuriam ne tiek svarbu etiketė, kiek svarbu dalyvauti politikoje“, – portalui lrytas.lt sakė specialistas.

Pasak V.Dumbliausko, tokių žmonių Lietuvoje ir pasaulyje jau turėjome ne vieną.

„Vinstonas Čerčilis irgi keitė partijas, o tai jam netrukdė įeiti į istoriją kaip vienam ryškiausių XX amžiaus politikų. Aš į tai žiūriu ramiai – kaip krepšininkas eina žaisti į „Žalgirį“, vėliau – į „Rytą“, o dar vėliau važiuoja į Italiją, ir tada vėl grįžta.

Daugiausiai nulemia žmogaus noras žaisti. Galima moralizuoti, bet politikoje tokie dalykai neveikia – čia yra interesai“, – pabrėžė MRU politologas.

Jis pridūrė, kad Klaipėdos miesto mero demonstruojama nostalgija liberalams taip pat yra suprantama.

„Visi mes mylime savo vaikystę ir jaunystę, kai tėvai nemušė, rūpinosi, skaitė pasakas, tai V.Grubliauskui liberalai taip pat buvo jo jaunystė. Tai emociniai dalykai. Liberalų sąjūdis visada bus stiprus Klaipėdoje – čia yra ir jo nuopelnas.

Jis negali atplėšti nuo savęs to savo liberalumo, ir manau, kad tai normalu. V.Grubliauskas pasakė, kad jo vertybės lieka tos pačios, bet žiūri į politinę naudą, kad liktų tame politiniame žaidime“, – teigė V.Dumbliauskas.

Nors kai kurie rinkėjai partijų keitimą laiko išdavyste, pasak politologo, tai yra gana natūralus reiškinys.

„Partija yra kaip priemonė, kuri padeda. Socialdemokratai yra stipri partija, turi savo skyrius, skyriai turi žmones. Tie žmonės dirbs, nešios plakatus, skrajutes – pagalvokite, kokie ištekliai. Jei jis save pats iškeltų, kas jam nešiotų tas skrajutes?“ – svarstė V.Dumbliauskas.

Remiantis įvairiomis politinėmis apklausomis ir reitingais, LSDP šiuo metu pirmauja ir sulaukia daugiausiai rinkėjų palaikymo, tačiau politologas pažymėjo, jog tai – gana laikinas dalykas. Pasak jo, galutinę situaciją parodys tik rinkimai.

„Kol kas į tokius dalykus žiūriu ramiai, nes viską parodys rinkimai. Kol kas tai yra momentinė nuotrauka – jeigu partija pirmauja, reiškia, kad ji viską dabar daro gerai“, – pastebėjo ekspertas.

Neaišku, ar kėdę gautų lengvai

V.Grubliauskas Klaipėdai vadovauja nuo 2011 metų. Iki 2018-ųjų jis priklausė Liberalų sąjūdžiui, bet tada partiją paliko, o 2019 metų savivaldos rinkimuose dalyvavo įsteigęs visuomeninį rinkimų komitetą.

Paklausta, kokie būtų jo šansai laimėti rinkimus ir šį kartą, G.Burbulytė-Tsiskarishvili kalbėjo, jog teoriškai visi keliami kandidatai turi šansų laimėti, tačiau V.Grubliauskas turi ištikimų savo rinkėjų ratą, o tai – jo pranašumas.

„Vertinant konkrečiai jo galimybes, be abejo, jis turi savo ištikimą rinkėją, ir manau, kad tas rinkėjas nelabai domėsis, kokiai politinei jėgai jis priklauso – jam svarbus pats žmogus, asmenybė.

Jeigu tikrai bus paskelbta, kad jis kandidatuoja į merus, manau, kad tai bus labai didelis supurtymas, nes iki dabar atrodė, kad situacija stabilizavosi ir beveik buvo aiškūs keli potencialūs lyderiai“, – aiškino KU politologė.

Tačiau, ekspertės manymu, pats V.Grubliauskas Klaipėdai vadovauja jau gana ilgai, todėl sutrukdyti jam galėtų ir žmonių noras išvysti „naują veidą“.

„Jeigu lyginsime su praėjusiais rinkimais, kokie yra šansai dėl antrojo turo ar išrinkimo, pasakyčiau, kad jo šansai yra žymiai sumažėję. Tam sumažėjimui įtakos turėtų ne tik šis perbėgimas, bet ir tai, kad žmogus jau daug metų yra mero kėdėje.

Puikiai žinome, kad Lietuvoje dažnai žmonės nori naujų vėjų, naujų veidų ne tik nacionaliniu mastu, bet ir vietos valdžioje. Tų labai ilgam įsitvirtinusių merų mes daug neturime, tokių savivaldybių yra mažuma.

Šis dalykas, manau, labiausiai kištų koją“, – dėmesį atkreipė G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Savivaldos rinkimai Lietuvoje vyks kitų metų kovo 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.