VRK: registruoti 200 savarankiškų politinės kampanijos dalyvių

Dalyvauti kitais metais vyksiančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose registruoti 200 savarankiškų politinės kampanijos dalyvių, informuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Ji primena, kad iki registracijos pabaigos liko mažiau kaip 2 savaitės. Kampanijos dalyvių registracija tęsis iki gruodžio 12 d.

Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 12:14 PM

Rinkimų kodeksas numato, kad politinės kampanijos dalyviais registruotis privalo politinės partijos ir politiniai komitetai, kurie planuoja kelti kandidatus į merus ar kandidatų sąrašus artėjančiuose rinkimuose. Taip pat – teisę būti kandidatais turintys fiziniai asmenys, ketinantys išsikelti savarankiškai ir kandidatuoti į merus.

Politiniai komitetai rinkimų komisijų narius galės deleguoti tik kituose rinkimuose

Šių metų rugsėjį įsigaliojus Politinių organizacijų įstatymui, įtvirtinusiam politinių komitetų juridinį statusą ir jų veiklos reglamentavimą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kada ir kokiomis sąlygomis naujai steigiami politiniai komitetai gali siūlyti kandidatūras į rinkimų komisijas.

Politinis komitetas yra naujos teisinės formos politinė organizacija – viešasis juridinis asmuo – kuri gali būti steigiama tik nuo 2022 m. rugsėjo 17 d. (Politinių organizacijų įstatymo įsigaliojimo datos) ir artėjančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose negali teikti kandidatūrų dirbti rinkimų komisijose, kadangi iki tol toks subjektas nėra dalyvavęs rinkimuose.

Siūlyti kandidatūras į rinkimų komisijas politiniai komitetai turės teisę tik po to, kai sudalyvaus rinkimuose ir juose gaus ne mažiau kaip du savivaldybės tarybos narių mandatus.

Ši nuostata yra įtvirtinta taip pat ir Rinkimų kodekse, kuris numato, kad savivaldybės tarybos mandatų gavimas yra pagrindinė sąlyga, suteikianti teisę politiniams komitetams siūlyti kandidatūras į rinkimų komisijų narius.

Todėl, kaip praneša VRK, teisės siūlyti kandidatūras tiek į savivaldybių rinkimų komisijas, tiek į apylinkių rinkimų komisijas 2023 m. kovo 5 d. vyksiančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, politiniai komitetai neturi. Ši teisė atsiras ir galės būti realizuota tik vėlesniuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose ir tik tokiu atveju, jei 2023 m. rinkimuose politinis komitetas gaus ne mažiau kaip du savivaldybės tarybos narių mandatus.

VRK pabrėžia, kad vadovaujantis Rinkimų kodeksu, politiniai komitetai dėl skirtingo teisinio statuso nėra tapatūs subjektai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme (galiojusiame iki 2022 m. rugsėjo 1 d.) numatytiems visuomeniniams rinkimų komitetams, kurių veikla baigėsi pasibaigus tų rinkimų, kuriems jie buvo įsteigti, rinkimų kampanijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.