Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2022-12-03 09:04

Vilkaviškis

J.Basanavičiaus aikštėje vilkaviškiečiai nuo šiol gali susipažinti, kaip šis Suvalkijos miestas atrodė senovėje. Bendrovės „Kaukai“ pagamintame metaliniame makete vaizduojamos senosios gatvės, pirmoji medinė katalikų bažnyčia, didžioji sinagoga (XVII a.), Vilkaviškio dvaras (XVIII a.) ir kiti praeities statiniai.

Paaiškinantys užrašai yra ne tik lietuvių ir anglų kalbomis, bet ir Braille’io raštu.

Naujieji Valkininkai

Trečiadienį apie 20 val. Varėnos rajono kaime du mikroautobusai pervažiavo ir mirtinai sužalojo ant kelio gulintį vyrą. 24 metų Baltarusijos pilietis, vairuodamas „Volkswagen Caravelle“, nepastebėjo gulinčiojo, jį pervažiavo ir ėmė stabdyti.

Pastarąjį automobilį bandė aplenkti iš paskos mikroautobusu „Mercedes-Benz Sprinter“ važiuojantis 50-metis Trakų rajono gyventojas. Po akimirkos jis pajuto, kad po automobiliu atsirado kažin koks kliuvinys, ir sustojo. Paaiškėjo, kad tragiškas likimas ištiko 50-metį vilnietį.

Druskininkai

Kurorte prie muzikinio fontano vienuoliktą kartą įsikūrė Kalėdinių eglučių parkas. Jame tradiciškai savo išmonę demonstruoja įvairios bendruomenės, įstaigos, organizacijos bei įmonės.

Šiemet druskininkiečius ypač nudžiugino viena naujovė – bendrystės eglutė. Ant jos kiekvienas kurorto gyventojas ir svečias gali pakabinti savo žaisliuką.

Naujamiestis

Panevėžio rajone apvogti netoli vienas kito gyvenantys du vyrai. Rytą atrakinęs kieme esančio garažo duris 76 metų vyras aptiko vagišiaus pėdsakus – buvo pavogta 15 litrų dyzelino ir kelios elektros laidų ritės. Iš žemėje likusių pėdsakų matyti, kad į vidų nusikaltėlis pateko pralindęs pro durų apačioje esantį nedidelį plyšį.

Pareigūnams apžiūrint vagystės vietą į juos kreipėsi gretimoje gatvėje gyvenantis 55 metų vyras. Iš jam priklausančio ūkinio pastato buvo pavogta 20 litrų dyzelino ir 20 metrų ilgio suvirinimo aparato kabelis.

Panevėžio rajone avariją sukėlė girtas lengvojo automobilio „Volkswagen“ 32 metų vairuotojas. Išsukdamas iš šalutinio kelio į pagrindinį jis susidūrė su automobiliu „Audi“.

Per avariją buvo sužeistas niekuo dėtas 50 metų vairuotojas. Jis paguldytas į ligoninę.

Avarijos kaltininkas į alkoholio matuoklį pripūtė per 1,8 promilės.

Anykščiai

Miesto pakraštyje esančiose sovietų karių kapinėse ankstyvą pirmadienio rytą, dar gerai neprašvitus, bendrovės „Anykščių komunalinis ūkis“ darbininkai nugriovė kario paminklą, kuris nuo šių metų gegužės stovėjo apkaltas plokštėmis.

Statula buvo tuščiavidurė, todėl ją nukeliant nereikėjo daug pastangų – pati subyrėjo gabalais.

Veisiejai

Lazdijų rajono miestelyje esančiuose socialinės globos namuose prieš 22 metus apsigyvenusi Ona Emilija Ivoškienė atšventė 100 metų jubiliejų.

Ta proga Ona apsilankė pas globos namuose dirbančią kirpėją, neprieštaravo, kad būtų padarytas manikiūras.

Onutė su vyru susilaukė trijų vaikų. Dvi dukros jau mirusios, netoli Veisiejų gyvena sūnus. Moteris jauna patyrė našlės dalią – jos vyrą užmušė kaustomas arklys. Anuomet bažnyčios chore giedojusi moteris yra giliai tikinti. Jai globos namuose patikėti koplytėlės raktai.

Kretinga

Šešiuose Kretingos rajono tvenkiniuose bus daugiau žuvų – į juos įleista 500 šiemetinių lydekų. Žuvimis pasipildė trys Dvaro parko tvenkiniai, taip pat Kretingos vienuolyno, Rūdaičių ir Šukės tvenkiniai.

Daugumoje tvenkinių labiausiai trūksta plėšriųjų žuvų, o tuomet kyla problemų – veisiasi per daug smulkmės, tvenkiniai pradeda žydėti, mažėja skaidrumas, skursta povandeninė augalija.

Klaipėda

Metų klaipėdiečio titulas šiemet suteiktas pranciškonui Benediktui Sigitui Jurčiui (nuotr.). 28-ą kartą dienraščio „Vakarų ekspresas“ surengtame konkurse už jį balsavo daugiausia klaipėdiečių.

„Metų šuolio“ nominacijoje nugalėtoju tapo Klaipėdos universiteto atstovas dr. Sergejus Suzdalevas, užsiimantis vandens užterštumo tyrimais. Socialiai atsakingo verslo kategorijoje daugiausia balsų surinko Vakarų laivų gamyklos įmonių grupė.

Paversekis

Per Varėnos rajono kaimą tekančioje Versekos upėje buvo rastas nuskendęs 51 metų vietos gyventojas. Su motina ir broliu gyvenęs vyras išvakarėse apie 17 val. išėjo į automobilinę parduotuvę, atvažiuojančią į kaimą, ir nebesugrįžo.

Po pietų pradingėlio išėjęs ieškoti brolis sutiko pažįstamą, kuris pranešė apie Versekoje rastą skenduolį. Iš vandens nelaimėlio kūną ištraukė ugniagesiai gelbėtojai. Šalia skenduolio buvo rastas krepšelis su pirkiniais.

Juodkrantė

Neringiškiai susigrąžino istorinį gatvės pavadinimą. Kurorto politikų sprendimu buvusi Kalno gatvė Juodkrantėje vėl bus vadinama Vilų gatve.

Tokį pasiūlymą Neringos savivaldybei pateikė patys juodkrantiškiai.

Šioje gatvėje ir dabar dar yra puikių Juodkrantės aukso amžių menančių statinių.

Savivaldybės pastangomis atnaujinta viena gražiausių kurorto vilų „Monbijou“ („Mano brangenybė“), privačiais pinigais restauruota vila „Loebel“.

Panevėžys

Dariaus ir Girėno gatvėje liepsnojo penkiaaukščio namo butas ketvirtame aukšte.

Į padangę virstančius dūmus pamatę žmonės puolė skambinti Bendrajam pagalbos centrui.

Viena moteris net pasileido tekinomis prie daugiabučio. Užlipusi laiptais aukštyn ji puolė belsti į degančio buto duris, bet niekas jų neatidarė.

Bute ugniagesiai rado liepsnojančią lovą ir pusamžį vyrą. Jį gelbėtojai išvedė į lauką. Ugniagesių manymu, gaisras plykstelėjo vyrui rūkant lovoje.

Pačiame miesto centre, Vilniaus gatvėje, buvo užpulta 23 metų panevėžietė. Pripuolęs prie einančios moters plėšikas nuo peties nutraukė rankinę ir pabėgo.

Pagrobtoje rankinėje buvo piniginė su pinigais ir dokumentai. Patirtą nuostolį nukentėjėlė įvertino 445 eurais.

Vilnius

Geležinkelio stotyje esančiame Bėgių parke ketvirtadienį įžiebta išskirtinė vien iš bėgių likučių pagaminta Kalėdų eglė. Ji sveria beveik pusantros tonos, aukštis – 262 cm. „Gamindami eglutę panaudojome skirtingo ilgio bėgių likučius, kuriuos įprastai atiduodame į metalo laužo supirktuves.

Kad eglutė būtų ne tik graži, bet ir saugi, turėjome sukurti net keturis skaitmeninius jos modelius. Norėjome, kad eglutė būtų pagaminta naudojant turimus įrenginius ir stabiliai stovėtų lauko sąlygomis, jai nereikėtų papildomų įtvirtinimų ir ji būtų gana lengvai transportuojama“, – sakė eglutės autorius „Voestalpine Railway Systems“ inžinierius Saulius Vitartas. Vien bėgių supjovimas reikalingu ilgiu užtruko apie 20 valandų. Taip pat apie 8 valandas buvo tvirtinama ir konstruojama eglutės forma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.