Į paramos ukrainiečiams teikimą įsitraukė beveik pusė šimto tūkstančių mūsų šalies savanorių

Nuo karo Ukrainoje pradžios, į pagalbos teikimą ukrainiečiams bent kartą savanoriškai įsitraukė beveik 47 tūkst. Lietuvos gyventojų, teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Parama Ukrainai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Parama Ukrainai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-05 10:42

Ministerija akcentuoja, kad šiai veiklai savanoriai jau paskyrė daugiau kaip pusantro milijono valandų savo laiko. Jei iki covid-19 pandemijos pradžios savanoriškoje veikloje daugiausiai dalyvavo moksleiviai ir studentai, tai prasidėjus pandemijai, vėliau užplūdus nelegaliems migrantams, prasidėjus karui Ukrainoje, į savanorišką veiklą aktyviai įsitraukė įvairaus amžiaus, įvairių profesijų žmonės, akcentuoja SADM.

„Minint Tarptautinę savanorių dieną, labai noriu padėkoti visiems Lietuvos žmonėms, įsitraukusiems į įvairias savanorystės veiklas, skyrusiems savo laiką, pastangas ir rūpestį visiems tiems, kam to reikia labiausiais. Labai svarbus ir savanorių prisidėjimas padedant nuo karo nukentėjusiems Ukrainos žmonėms. Deja, karo veiksmai nesibaigia, tad mūsų visų susitelkimas yra labai svarbus. Negalime pavargti teikidami pagalbą Ukrainai“, – pranešime spaudai sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ministerija pažymi, kad nuo karantino paskelbimo 2020 m. kovą į trumpalaikę ar ilgalaikę savanorystę įsitraukė daugiau nei 11 tūkst. žmonių, kurie skyrė tūkstančius valandų savo laiko pandemijos pasekmėms ir migrantų krizei įveikti.

Savanorystės augimą rodo ir atlikta gyventojų apklausa. 2020 m. savanoriškoje veikloje bent kartą per paskutinius 12 mėnesių sakė dalyvavę 14,6 proc. o 2021 m. – 16 proc. Lietuvos gyventojų, rašoma pranešime.

„Per pandemiją mes pamatėme kokia svarbi savanorystė, kad būtent savanoriaudami, atiduodami dalelę savo laisvalaikio, savo jėgų, žmogiškųjų resursų, mes galime kurti savo valstybę, prisidėti prie jos gerovės. Tai yra labai svarbu. Pandemijos metu užgimusios pilietinės veiklos vėliau išaugo į bendraminčių savanorių grupes, kurios susitelkė pagalbai Ukrainai“, – sako vienas iniciatyvos „Stiprūs kartu“ kūrėjų Paulius Tamolė.

2022-ieji yra Seimo paskelbti Savanorystės metais. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiemet dar didesnį dėmesį skiria visuomenės įsitraukimui į savanorišką veiklą. Kuriamas savanoriškos veiklos kokybės standartas, organizuojami mokymai savanoriams ir asmenims, dirbantiems su savanoriais, investuojama į jų kvalifikacijos tobulinimą, skatinamas dalijimasis gerąja patirtimi, šios patirties sklaida, didinamas savanoriškos veiklos žinomumas. Šiemet surengtuose mokymuose žmonėms, dirbantiems su savanoriais, dalyvavo daugiau nei pusantro šimto asmenų, teigia ministerija.

SADM pažymia, kad per šiuos metus, konsultuojantis su nevyriausybinėmis organizacijomis, buvo peržiūrėtas Savanoriškos veiklos įstatymas ir parengtas jo pakeitimo projektas, taip pat parengta pilietinio pasipriešinimo stiprinimo programa savanoriams, atlikti tyrimai dėl jaunimo savanorystės ir bendrai visuomenės skatinimo įsitraukti į savanorišką veiklą, kartu su Finansų ministerija pradėtas vykdyti savanorių veiklos registravimas, įtraukiant ir organizacijų ataskaitas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.