Mirė skulptorė, M. K. Čiurlionio vaikaitė D. O. Zubovaitė-Palukaitienė

Eidama 85-uosius metus sekmadienį mirė dailininko ir kompozitoriaus Konstantino Čiurlionio anūkė skulptorė Dalia Ona Zubovaitė-Palukaitienė, pirmadienį pranešė kultūros centras „M. K. Čiurlionio namai“.

Žvakės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žvakės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 8:41 PM, atnaujinta Dec 5, 2022, 8:57 PM

„Dalia buvo neeilinis žmogus, talentinga skulptorė, kantri mokytoja, didelę dalį savo gyvenimo paskyrusi savo senelių kūrybos ir atminimo sklaidai“, – teigiama pranešime.

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, tai didelė netektis Lietuvos kultūros bendruomenei.

„Netekome skulptorės, lietuvių genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir rašytojos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės anūkės, su dideliu rūpesčiu puoselėjusios savo senelių kūrybinį palikimą. Tai didelė netektis visai Lietuvos kultūros bendruomenei: ilgametė mokytoja, kūrybinių sumanymų iniciatorė ir palaikytoja kolegų ir bičiulių buvo vertinama už nuoširdų smalsumą ir pasiaukojantį atsidavimą tęsti savo pirmtakų tradicijas, nešant kultūros šilumą ir šviesą“, – sakė šalies vadovas.

D. O. Zubovaitė gimė 1938 metais Kaune. Jos seneliai – vienas žymiausių Lietuvos dailininkų ir kompozitorių M. K. Čiurlionis ir rašytoja Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė, tėvas – architektas Vladimiras Zubovas, motina – rašytoja Danutė Čiurlionytė– Zubovienė.

1956 metais ji baigė Kauno vidurinę dailės mokyklą, 1962 metais – Lietuvos valstybinį dailės institutą Vilniuje ir įgijo dailininkės skulptorės specialybę.

D. O. Zubovaitė-Palukaitienė yra dirbusi mokytoja keliose mokyklose Kaune, keramikos gamykloje „Jesia“ gintaro cecho dailininke, vadovavo Kauno vidurinei dailės mokyklai.

Išėjusi į pensiją 2003 metais, ji tvarkė giminės kūrybinius archyvus, prižiūrėjo S. Kymantaitės-Čiurlionienės kambarį, tęsė kūrybinį skulptorės darbą, teigiama Elektrėnų muziejaus interneto svetainėje.

D. O. Zubovaitė-Palukaitienė ten minima tarp kitų muziejaus kūrėjų.

Ji yra apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino 1-ojo laipsnio medaliu už nuopelnus Lietuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.