Iš krašto apsaugos viceministro pareigų pasitraukęs V. Semeška: Vokietija ir Lietuva susitarimą dėl brigados skaito skirtingai

Lietuva ir Vokietija susitarimą dėl vokiečių brigados dislokavimo šalyje skaito skirtingai, teigė penktadienį iš krašto apsaugos viceministro pareigų pasitraukęs Vilius Semeška.

Vilius Semeška.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilius Semeška.<br>D.Umbraso nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Vilius Semeška.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Vilius Semeška.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2022, 10:40 AM, atnaujinta Dec 9, 2022, 1:58 PM

„Derybos startavo, jos pakankamai sėkmingos. Jokia čia paslaptis, kad šalys skaito tą komunikatą, tai yra pranešimą spaudai, kuris yra išleistas, nepasirašytas, skirtingai. Lietuva skaito vienaip, Vokietija – šiek tiek kitaip.

Bet Vokietija yra mūsų strateginė partnerė, kuri čia investuoja šimtus milijonų eurų. Net neabejoju šių derybų sėkme. Ant vėžių mūsų santykiai pastatyti labai gerai, jie yra tvirti.

Joks mūsų kai kurių politikų dividentų ieškojimas tuo klausimu tų santykių nesugadins. Manau, kad kuo mažiau mes apie tai šnekame, tuo mes geresnį rezultatą turėsime. Tai vis dėlto yra nacionalinio saugumo klausimai“, – pabrėžė V.Semeška.

Jo teigimu, šalies politikų noras stiprinti krašto apsaugą yra teisingas, o dirbant kartu, ne viešumoje, bet uždaruose posėdžiuose, galima daug pasiekti.

„Šiandien mane labai nustebino viena informacija iš vieno portalo, kad „šaltiniai iš NSGK praneša“. NSGK vyksta uždari posėdžiai, rūsyje. Jeigu šaltiniai praneša iš NSGK uždaro posėdžio, kuris yra slaptas, tai čia jau yra klausimas dėl tam tikrų narių patikimumo. Tikiuosi, kad ši informacija bus įvertinta ir tam tikrų tarnybų“, – sakė V.Semeška.

V.Semeška teigė iš viceministro pareigų pasitraukiantis, nes turi kitų planų, tačiau kokių – nedetalizavo.

„Traukiuosi todėl, kad turiu kitų planų. (...) Netrukus išgirsite apie mano kitus planus“, – patikino jis.

Paklaustas, ar pasitraukimas iš pareigų galėtų būti susijęs su nesutarimais su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku arba Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu, V.Semeška teigė, kad su A.Anušauskui sutarė ypatingai gerai.

„Girdėti apie nesutarimus su krašto apsaugos ministru man buvo ypatingai keista, nes mes ypatingai gerai sutarėme. (...) Šiandien gavau tokį įvertinimą ministro, kuris mane maloniai nustebino – gavau vardinį ginklą. Tai paneigia visus tuos neva nesutarimus. Mes esame partijos bičiuliai, tokiais ir liksime“, – patikino jis.

V.Semeška vadovavo suburtai dvišalei vokiečių ir lietuvių darbo grupei, kurios tikslas – derinti darbus dėl sąjungininkų brigados Lietuvoje dislokavimo. Viceministras lapkričio 21 dieną vyko į Berlyną, kur įvyko pirmasis šios darbo grupės susitikimas.

Portalo delfi.lt žiniomis, į Lietuvą sugrįžęs viceministras uždarame posėdyje, kuriame dalyvavo Prezidentūros, Vyriausybės, Krašto apsaugos ministerijos ir parlamento atstovai, užsiminė dvejojantis, ar prezidento Gitano Nausėdos ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo komunikate tikrai yra žodžiai apie brigadą „in place“ (angl. „vietoje“). 

Taip pat jis neva pasvarstė, ar nevertėtų galvoti apie naują, galbūt tikslesnį dokumentą.

Kilus kolegų nuostabai ir diskusijoms, pasak delfi.lt šaltinių, galiausiai esą visi uždaro posėdžio dalyviai bendrai sutarė, kad sąvokas supranta vienodai, o žodžiai apie brigadą vietoje, čia, Lietuvoje, komunikate yra ir tai yra vertinama kaip konkretus šalies tikslas.

Plačiau apie šią darbo grupę ir jos rezultatus skaitykite naujienų portalo lrytas.lt interviu su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu.

Netrukus apie pokyčius komandoje pranešė ir pati ministerija. Nurodoma, kad viceministras traukiasi iš pareigų dėl kitų veiklos planų.

„Per pastaruosius metus V.Semeška gerai ir atsakingai kuravo krašto apsaugos finansinius ištekius, ypatingą dėmesį skyrė efektyviam bei racionaliam lėšų naudojimui.

Įsigijimų srityje buvo pasiekti pagrindiniai tikslai modernizuojant Lietuvos kariuomenę: susitarta dėl reaktyvinės artilerijos sistemos HIMARS, nepilotuojamų orlavių „Switchblade“, savaeigių ratinių haubicų „Caesar“, šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV, artilerijos radarų, įvairios kitos technikos bei ginkluotės įsigijimo“, – cituojamas A.Anušauskas.

Ministras taip pat padėkojo V.Semeškai už reikšmingą indėlį kartu su gynybos pramone sprendžiant pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“ vystymo ir tobulinimo iššūkius, kurie didelių pastangų dėka yra įveikti.

„Paprastai šauktinio tarnyba Lietuvos kariuomenėje trunka 9 mėnesius. Aš sąžiningai ir netausodamas savęs tarnavau stiprinant krašto apsaugą dvejus metus. Dėkoju ministrui ir kariuomenės vadovybei už pasitikėjimą“, – sako V.Semeška.

Ekonomikos ir bankininkystės išsilavinimą turintis V.Semeška prieš tapdamas viceministru ėjo Vyriausiosios rinkimų komisijos nario pareigas, dirbo Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijoje frakcijos referentu.

Jis turi patirties ir privačiame sektoriuje: yra vadovavęs kelioms tarptautinėms bendrovėms, buvo valdybos nariu ir pirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.