Mažieji koalicijos partneriai nesureikšmina sumažėjusios daugumos: Seimo paveikslas reikšmingiau gali keistis po merų rinkimų

Dėl konflikto su konservatoriais iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime pasitraukus parlamentarui Mykolui Majausku, ir iki tol trapi valdančioji koalicija sumažėjo iki 73 narių.

Mykolas Majauskas, seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas, seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas, seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas, seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas, seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas, seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, Seimo posėdis, Seimo nariai<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, Seimo posėdis, Seimo nariai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, ELTA

Dec 11, 2022, 1:16 PM

Tačiau mažieji koalicijos partneriai nesureikšmina Seimo daugumos aptrupėjimo ir viliasi, kad M. Majausko pozicija vertybiniais klausimais ir toliau nesikeis. Visgi, atkreipia dėmesį dviejų liberalių Seimo frakcijų seniūnai, Seimo paveikslas reikšmingiau gali persibraižyti po savivaldos rinkimų, nes dalis tiek valdančiųjų, tiek ir opozicijos atstovų juose dalyvauja kaip kandidatai į merus.

E. Gentvilas: valdančioji dauguma sumažėjo, tačiau M. Majauskas ir anksčiau dažnai balsuodavo laisvai

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas koalicijos aptrupėjimo pernelyg nesureikšmina. Pasak jo, per pastarąją savaitę aptrupėjo netik valdančioji dauguma, tačiau ir opozicija.

„Visada svarbiausia daugumos ir opozicijos santykis, kas turi daugiau. Tai jeigu jau taip vertinate, kad M. Majauskas išėjo ir sumažėjo dauguma, tai tada noriu, kad tada vertintumėte, kad iš Darbo partijos frakcijos pasitraukė Aidas Gedvilas. Ir išėjo taip pat į mišrią grupę kaip ir M. Majauskas. Tai aš traktuočiau, kad ir opozicija sumažėjo“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

„Tai aš vis tik manau, kad nebus taip, jog M. Majauskas ir A. Gedvilas balsuotų vienodai. Labai tikėtina, kad A. Gedvilas ir toliau balsuos taip kaip opozicija, kaip ir balsuodavo jis su opozicija, lygiai taip pat labai tikėtina, kad M. Majauskas ir toliau balsuos kaip dešinysis flangas, kaip valdančioji dauguma ir, kitaip sakant, niekas čia iš esmės nepasikeis“, – pridūrė jis.

Politikas teigia, kad nors formaliai valdančioji dauguma ir prarado vieną narį, tačiau balsavimai rodo, jog M. Majauskas ir būdamas valdančiojoje daugumoje dažnai nuspręsdavo balsuoti laisvai.

„Formaliai žiūrint taip, valdančioji dauguma sumažėjo. Bet jeigu ir toliau formaliai žiūrėtume, tai toje formalioje daugumoje būdamas M. Majauskas leisdavo sau dažnu atveju pabalsuoti kitaip negu valdančioji dauguma. Tai jūs man dabar pasakykite, kas pasikeitė? Aš manau, niekas. Svarbiausi klausimai opozicijai sulauks M. Majausko palaikymo, kaip ir svarbiausi opozicijos klausimai sulauks A. Gedvilo palaikymo. O pavieniais klausimais Mykolas leisdavo sau turėti skirtingą nuomonę net ir būdamas konservatorių frakcijoje, tai dabar lengviau sau galės tai leisti, bet nemanau, kad tokių klausimų bus daug“, – sakė jis.

E. Gentvilas mano, kad nepaisant tarp politiko ir konservatorių tvyrančios įtampos M. Majauskas nesiims keršto akcijų prieš valdančiąją koaliciją.

„Labai žemo lygio turi būti politikas ir žmogus, kad grynai iš keršto imtų balsuoti kaip nors. M. Majausko personaliją aš vertinu kaip ne žemo, o sakyčiau aukšto, brandaus, bręstančio politiko lygį. Pats asmeniškai jį kritikavau, kad ko tu gali tikėtis šitaip didindamas konfrontaciją su savo partija, tai čia kritiškai įvertinau, bet M. Majausko aš nenuleidžiu iki tokio lygio, kad jis galėtų balsuoti kaip nors iš keršto“, – svarstė E. Gentvilas.

„Aš ne per daug gerai jį pažįstu, bet tikrai nemanau, kad jis yra to politinio kerštautojo lygmenyje. Tai tikrai taip nebus“, – pridėjo jis.

Liberalas įsitikinęs, kad vertybinės pozicijos pakeitimas M. Majauskui taip pat teigiamai neatsilieptų ir kandidatuojant į Vilniaus mero rinkimus.

„Aš manau, kad jis išlaikys savo vertybinį stuburą ir galų gale, jeigu jis tikisi kandidatuoti Vilniaus mero rinkimuose, o tikisi, – jis turbūt padarytų didžiulę klaidą, jeigu staiga nuo pirmadienio pamatytume kitokį M. Majauską, kurio niekas nebepažįsta. Tai aš nemanau, kad jis darys tokias klaidas ar žemo lygio nesąmones“, – teigė parlamentaras.

Visgi E. Gentvilas atkreipia dėmesį, kad dabartinį Seimo išsidėstymą gali labai pakeisti artėjantys merų rinkimai, nes dalis tiek valdančiųjų, tiek ir opozicijos atstovai juose dalyvauja kaip kandidatai į merus.

„Iš valdančiųjų frakcijų merų rinkimuose dalyvauja 9, iš opozicinių frakcijų, mano žiniomis, – 8. Tai lygiai taip pat galima spėlioti, kad opozicija labai nukraujuos. Jeigu opozicijos kandidatai tampa merais, o valdančiųjų kandidatai netampa merais, tai opozicija keičiasi ir praranda. Tada kitas klausimas, ar vienmandatininkai tampa merais, ar daugiamandatininkai“, – pabrėžė E. Gentvilas.

„Jeigu vienmandatininkai, tai per kokius 5–6 mėnesius turės būti rengiami nauji rinkimai į tas Seimo narių vietas, tai čia gali būti pertrauka ir labai gali pasikeisti paveikslas. O į kurią pusę jis pasikeis, atleiskite, dar nežinia, kas laimės opozicijos ar valdančiųjų kandidatai, vienmandatininkai ar daugiamandatininkai“, – pridūrė jis.

V. Mitalas tikisi, kad M. Majauskas savo pozicijos vertybiniais klausimais nekeis

Savo ruožtu Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas, vertindamas M. Majausko pasitraukimą iš konservatorių frakcijos Seime, pripažįsta, kad sumažėjus koalicijai mobilizuoti balsus valdantiesiems taps sudėtingiau.

„Nuo pat kadencijos pradžios suprantant, kad koalicija nebuvo tokia didelė palyginus su kitomis ankstesnėmis, natūralu, kad Seime reikėjo priimti sprendimus, kaip demokratiškai sudaryti posėdžių darbotvarkes, traukti opozicijos klausimus ne tik į darbotvarkę per opozicijos taip vadinamas darbotvarkes, bet ir į paprastus eilinius plenarinius posėdžius ir natūralu, dirbti siekiant kuo mažesnės poliarizacijos. Tai tą nuo šiol reikės daryti dar atidžiau. Ir kaip buvo sunku, taip ir liks sunku“, – Eltai teigė V. Mitalas.

Politikas akcentuoja, kad Laisvės frakcijai svarbiais projektais sutarimo bus toliau ieškoma ir opozicijoje.

„Laisvės partijai svarbiais projektais mes visada labai daug dirbome ir dirbame su opozicija tam, kad jie apskritai eitų į priekį, nes ne visi koalicijos partneriai, deja, juos palaiko. Tai tą ir toliau darysiu“, – pažymėjo jis.

 

„Laisvietis“ viliasi, kad vertybiniais klausimais iš koalicijos pasitraukusio M. Majausko pozicija nesikeis – parlamentaras ir toliau palaikys Civilinės sąjungos įstatymą.

„Aš tikiuosi, kad ypač partnerystės klausimu, kuris yra vertybinis ta tikrąja prasme ir, man atrodo, dėl to stovintis aukščiau visų tų klausimų, tai politikai nei kažkaip keis savo nuomones priklausomai nuo savo politinio priklausymo frakcijai ir išliks orūs taip pasisakydami. Bet čia galioja ne tik vienam Seimo nariui aptariant, čia galioja visiems kitiems taip pat“, – sakė parlamentaras.

V. Mitalas pripažįsta, kad tam tikru iššūkiu koalicijai bus ir merų rinkimai. Visgi, pasak jo, pastaruoju metu iššūkių koalicijai netrūksta, todėl parlamentaras tikina į merų rinkimų laukiantis ramiai.

„Aš žiūriu labai ramiai, nes per kiekvieną savaitę ir kiekvieną mėnesį įvyksta kažkas naujo: kalbama apie atsistatydinimus, interpeliacijas, apie Vyriausybės pasitikėjimus, apie nebūtus koalicinės sutarties laužymus. Tai nieko naujo. Pilna kiekvieną savaitę iššūkių, savivaldos rinkimai bus taip pat tokie „, – teigė V. Mitalas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.