„Kai kurie rusai nušauna savo sunkiai sužeistuosius, nes vis tiek jų niekas nepagydys“: paaiškino, kaip karą koreguos atėjusi žiema

„Karo menas ir mokslas atrodo labai sudėtingai, bet viskas sueina į labai buitinius dalykus – arba tu gali tai padaryti, arba ne“, – sako atsargos majoras, karybos ekspertas Darius Antanaitis, kalbėdamas apie tai, kaip karo Ukrainoje scenarijų koreguos ateinanti žiema ir besikeičiančios oro sąlygos.

Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos kareiviai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-12-13 22:06, atnaujinta 2023-01-03 16:26

Apie naujausius iššūkius karo lauke jis pasakojo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Rusų kariai mirs ne tik nuo kulkų

D.Antanaitis įsitikinęs – oro sąlygos kare turi milžinišką įtaką. Jo teigimu, tai stebėti galėsime jau netrukus.

„Kare labai daug dalykų susideda iš tokių pragmatiškų ir banalių dalykų – pavyzdžiui, jeigu labai lyja, tu negali per daug judėti į priekį, net ir su galinga technika. Jei labai daug prisnigta, irgi negali net pėsčiomis pajudėti. Jeigu per dideli šalčiai, tiesiog neužsikuria varikliai. Todėl karo veiksmams oro sąlygos daro milžinišką įtaką.

Įsivaizduokime, kad yra naktis, debesuota, visiškai tamsu, o tu esi be naktinio matymo prietaisų – tu tiesiog nematai, kur eiti. Arba didelis vėjas, lietus, debesys žemai, tai tu negali naudoti aviacijos. Karo menas ir netgi mokslas atrodo labai sudėtingai, bet viskas sueina į labai buitinius dalykus – arba tu gali tai padaryti, arba ne“, – kalbėjo D.Antanaitis.

Pasak atsargos majoro, visgi kiekviena prarasta diena kontrpuolime yra didelis smūgis ir patiems ukrainiečiams, tačiau atšiaurius žiemos nagus tikrai pajaus ir rusų kariuomenė.

„Jeigu skauda ukrainiečiams, skauda ir rusams – rusai irgi nėra kažkokie mistiniai gyvūnai, kurie gali ištverti šaltį ir alkį. Bet manau, vis dėlto sudėtingiau galėtų būti rusams, nes ukrainiečiai yra savo žemėje, turi visą vakarietišką pagalbą, šiltus rūbus, kiek tiekiama, tai jiems šiek tiek lengviau, nei rusams.

Tikiuosi ir viliuosi, kad ir medicininė priežiūra pas ukrainiečius yra geresnė, nes, kiek teko matyti iš viešų šaltinių, kai kurie rusai nušauna savo sunkiai sužeistuosius, kad jų neevakuotų, nes vis tiek jų niekas nepagydys“, – pasakojo D.Antanaitis.

Pašnekovo teigimu, atėjus šaltai žiemai kariai susidurs ir su nušalimais, ir su peršalimais. Taip pat vis dar išlieka ir galimybė susirgti koronavirusu, nuo kurio greičiausiai pasiskiepiję ne visi.

„Aš abejoju, ar tarp rusų yra labai didelis pasiskiepijusių skaičius. <...> Ligos dabar prasidės labai stiprios, ir, manau, žūtys padidės ne tik dėl kovinių veiksmų, bet ir dėl šalčio“, – svarstė karybos ekspertas.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis prieš G-7 susitikimą po pokalbio su J.Bidenu pareiškė, kad laukia pozityvių naujienų. Pasak D.Antanaičio, jau kurį laiką sklinda kalbos apie tankus „Leopard 2“, o tai esą būtų nuostabi Kalėdų dovana Ukrainos kariuomenei.

„Tankai yra idealus įrankis kontrpuolimui – su tokiais tankais galima lengvai pralaužti rusų gynybą, ir mes galime pamatyti – tam, kad sunaikintume rusų tanką, kurio svoris yra maždaug 42 tonos, reikia trijų sovietų arba rusų gamybos prieštankinių granatsvaidžių. Tuo metu tankas „Leopardas“ yra gerokai sunkesnis, o tai reiškia, kad jo apsauga yra didesnė.

Kad jį sunaikintume, rusams reikia dar arčiau priartėti, dar daugiau šaudyti – tai yra, įgula tokiame tanke bus gerokai geriau apsaugota. Šaudymo nuotolio ir taiklumo nepalyginsi su rusiškais tankais, tai, manau, tankų mūšyje „leopardas“ tiesiog dominuotų mūšio erdvėje, o kontrpuolime rusams būtų sunku sunaikinti tankus“, – aiškino D.Antanaitis.

V.Putino pajėgumai senka?

Nors pats V.Zelenskis yra pabrėžęs, kad karas galėtų pasibaigti jau 2023-aisiais, anot karybos eksperto, jo baigtį kol kas apskaičiuoti būtų sudėtinga. Tačiau, pasak D.Antanaičio, ukrainiečiams motyvacijos suteikia apčiuopiama viltis.

„Galima apskaičiuoti, kiek tau reikia šaudmenų tam tikrai dienai, kiek tau reikia kitų resursų tam tikrai operacijai, bet kad baigtųsi karas, mano galva, žmonėms reikalinga viltis. Reikia kažkokios apčiuopiamos vilties.

Tu negali pasakyti, kaip Putinas pasakė – karas bus ilgas, ir taškas. Tuo metu Ukrainos administracija kalba apie tai, kad mes turime resursų, mes privalome užbaigti iki to laiko, yra aiški laiko ašis, yra aiškūs rezultatai, ir tai yra pagrindinis skirtumas. Kai Putinas kalba tokiais debesimis, ukrainiečiai tuo metu užsibrėžia aiškius tikslus, kada ir kaip juos reikia įvykdyti“, – palygino D.Antanaitis.

Paklaustas, kiek resursų apskritai dar gali turėti V.Putinas, karybos ekspertas įžvelgė, kad jie sparčiai senka.

„Ne kažin kiek. Tas ne kažin kiek yra jau apie mėnesį. Aišku, mes įsivaizduojame, kad resursai baigsis, ir jis neturės kuo šaudyti – šaudys, tik nebus tokios masės. Prisiminkime pirmas tris karo Ukrainoje savaites, prisiminkime masinius raketų apšaudymus tiek iš povandeninių, tiek iš paprastų laivų, iš bombonešių. Skaičiai mažėja drastiškai, ir tai rodo, kad resursai jau baigiasi.

Turint omenyje, kad fronte rusai naudoja neseniai pagamintas raketas, jie jau pereina ne prie sandėlių, o tiesiogiai prie konvejerių. Tu naudoji tai, ką pagaminai. Konvejeris sugedo – raketa nepagaminta“, – dėstė D.Antanaitis.

Skelbiama apie tai, kad Ukrainos pajėgos sėkmingai smogė „Wagner“ štabui. Paklaustas, kokia yra šio dalinio reikšmė pačiame kare, atsargos karininkas didelių vilčių jiems tikrai nesuteikė.

„Manau, tai yra dar blogesnės kokybės mėsa, nei mobilizuoti žmonės. „Wagner“ yra dar keliasdešimt ar keli šimtai rusų nusikaltėlių lavonų – tai yra geriau, negu niekas, bet nemanau, kad jie operaciniame lygmenyje kažką veikia. Įsivaizduokime, kokią tie kaliniai turi parengtį, sveikatą, kiek iš jų yra narkomanų, alkoholikų, kiek iš jų gali pajudėti mūšio lauke su ginklu ir ekipuote.

Be to, iš viešųjų šaltinių matosi, su kokiu intelekto koeficientu ir kokios būklės tie kaliniai imami“, – pridūrė D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.