Baltarusijos pajėgos pajudėjo link Ukrainos: ką reiškia šis manevras ir kas gali laukti toliau

Pirmieji Baltarusijos kariniai daliniai iš nuolatinės dislokacijos taškų Breste pajudėjo link sienos su Ukraina, antradienį pranešė „Beloruskij Gajon“ stebėjimo grupė.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-12-13 18:10, atnaujinta 2023-01-18 16:32

Naujienų portalo lrytas.lt kalbintų ekspertų teigimu, nedidelės baltarusių pajėgos, judančios Ukrainos link – labiau deklaratyvus veiksmas, nei realų puolimą prognozuojantis žingsnis.

Tiesa, tam tikrų realių pasekmių šis manevras ukrainiečių pajėgoms turi jau dabar.

V.Lukašenka abejonių nebeturi

Baltarusijoje autoritaro Aliaksandro Lukašenkos nurodymu antradienį buvo netikėtai pradėtas kariuomenės kovinio pasirengimo patikrinimas, pranešė baltarusių Gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

Po kurio laiko, antradienio popietę, paskelbta, kad pirmieji Baltarusijos kariniai daliniai iš nuolatinės dislokacijos taškų Breste pajudėjo link sienos su Ukraina.

Nurodoma, kad 38-oji atskira oro desanto brigada ir jos karinės technikos kolona juda į pietryčius nuo Bresto į Malarytos miestą. Į Bresto sritį perkeliamas ir specialiųjų operacijų pajėgų padalinys – 103-ioji Vitebsko atskiroji gvardijos desantininkų brigada.

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys portalui lrytas.lt teigė, kad Baltarusijos dalinių judėjimas link Ukrainos – labiau deklaratyvus veiksmas, taip pat galimas priedangos Rusijos pajėgoms organizavimas.

„Rusijos pajėgos po truputį formuoja ugnies priemones, kuriomis galėtų apšaudyti Ukrainą. Kol kas nematyti, kad būtų puolimas sausuma, sausumos pajėgomis.

Kaip ir buvo prognozuojama anksčiau, dabar judama į aktyvesnę Rusijos puolimo fazę, kuri buvo planuojama gruodžio viduryje. O Baltarusijos pajėgos kol kas, panašu, bus labiau kaip priedanga Rusijos daliniams.

Dabar V.Lukašenka neturi jokių abejonių, kad, jeigu iš Baltarusijos teritorijos bus apšaudoma Ukrainos teritorija, šį kartą ukrainiečiai gali atsakyti ugnimi, apšaudydami rusų dalinius Baltarusijoje – ugnies pozicijas, iš kurių apšaudomi Ukrainos miestai, civilinė infrastruktūra“, – įvertino E.Papečkys.

Ekspertas atkreipė dėmesį, kad pajudėję Baltarusijos daliniai nėra labai dideli.

„Kol kas tai dvi mobilios brigados, kurios ištikimesnės V.Lukašenkai, kurios šiek tiek geriau aprūpintos negu kitos brigados. Nematyti, kad tankų, mechanizuoti, artilerijos daliniai judėtų link sienos, todėl tai labiau panašu į deklaratyvų žingsnį.

Tačiau, jeigu Rusijos pajėgos Baltarusijoje artimiausiu metu būtų staigiai padidintos, jeigu jos pradėtų sausumos puolimą, tai šie V.Lukašenkos elitiniai daliniai galėtų pamėginti pasaugoti Rusijos pajėgų užnugarį.

Nes, kai tik Rusija įeina į Ukrainą, susiduria su problema, kad ukrainiečiai mažomis diversinėmis grupėmis prasmunka tarp jų padalinių ir atakuoja logistikos kolonas, atakuoja nedideles mašinų grupes“, – neatmetė karybos ekspertas.

Kaip keistų situaciją kare?

E.Papečkys prisiminė, kad karo pradžioje atsidaręs Baltarusijos frontas, kur buvo perkelta didelė Rusijos pajėgų grupuotė, buvo didžiulis ukrainiečių galvos skausmas – anot jo, tik todėl, kad galėjo naudotis Baltarusijos teritorija, rusams buvo pavykę pasiekti Kijevą, išmesti oro desantus.

„Šį kartą tas frontas gali dar labiau išsiplėsti, gali būti puolama ir iš Bresto pusės – šiek tiek vėliau, ne dabar. Rusijos pajėgos čia turi labai patogų placdarmą pulti Ukrainą. Bet kol kas tos baltarusių pajėgos yra labai lengvai ginkluotos, jos netinkamos puolamiesiems veiksmams, neturi jokio kovinio patyrimo.

Jeigu sugalvotų šias Baltarusijos brigadas įvesti, ukrainiečiams būtų labai negerai, jiems tektų atitraukti dalinius ir iš kitų vietų, kad padėtų atremti puolimą, bet nuostoliai Baltarusijos pusėje būtų milžiniški“, – įsitikinęs E.Papečkys.

Anot jo, Baltarusijos kariuomenė, neturinti kovinės patirties, taptų labai lengvu ukrainiečių taikiniu.

„Bet atitrauktų ukrainiečių pajėgas. Ir dabar Ukraina priversta prie sienos laikyti brigadas, kurios labai praverstų kituose fronto ruožuose“, – teigė E.Papečkys.

Mato manevrą

Atsargos pulkininkas, Gynybos paramos fondo vadovas Vaidotas Malinionis svarstė, kad šis žingsnis greičiau yra Rusijos ir Baltarusijos suplanuotas manevras, o ne rimtas ketinimas pulti.

„Galbūt jie daro kažkokį manevrą, norėdami atitraukti ukrainiečių pajėgas iš kažkur arba palikti fiksuotas pajėgas prie Baltarusijos pasienio ukrainiečių, kurios jau ten yra“, – portalui lrytas.lt sakė V.Malinionis.

„Iki šiol V.Lukašenka labai sėkmingai išsisukinėjo, nes V.Putinas jau seniai norėjo, kad jis įsitrauktų į karą. Pagal pirminius duomenis ir pagal tai, kas buvo žinoma anksčiau, gali būti, kad tai tik manevravimas. Tikimybė, kad jie su tokiomis pajėgomis įsiveržinės, yra labai maža“, – patikino jis.

Šio manevro tikslas, karybos eksperto teigimu – V.Putinui parodyti, kad kažką daro, ir neleisti ukrainiečiams atitraukti savo pajėgų iš Baltarusijos pasienio, kadangi tam tikro lygio grėsmė vis tiek yra.

„Kol jie neįsiveržia į Ukrainos teritoriją, tai nieko kare nekeičia, o su tokiomis pajėgomis jie nelabai ir pajėgūs įsiveržti“, – apibendrino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.