S. Šedbaras nemano, kad politinė priklausomybė jam trukdytų užimti KT teisėjo vietą: ir teisėjai turi savo poziciją

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad į Konstitucinio teismo (KT) teisėjus planuojama teikti parlamentaro, konservatoriaus Stasio Šedbaro kandidatūrą, pastarasis nemano, kad jo politinė priklausomybė taptų kliūtimi užimti šią poziciją.

Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 12:22 PM

„Aš politiškai priklausantis savo pažiūroms esu nuo pat jaunystės, mane tokį pagimdė ir suformavo mano smetoniniai tėvai. Tai mano pažiūros nesikeičia kur aš bebūčiau. Beje ir imkime tuos pačius teisėjus, jie irgi balsuoja, irgi turi savo poziciją“, – antradienį Seime žurnalistams teigė S. Šedbaras.

Konservatorius pažymi, kad kandidatuoti į KT teisėjus jis galėjo ir anksčiau, vis tik, pažymi jis, šiuo metu yra palankesnis metas.

„Galimybė galbūt būtų buvusi ir anksčiau, kai buvo Seimo pirmininkė Irena Degutienė, bet buvau vienmandatininkas, pati pradžia kadencijos, laukė daug darbų, dabar kadencijos vidurys. Išrinktas esu pagal sąrašą, tai niekas, nei Seimas, nei frakcija neprarastų vietos. O darbų iš esmės jau yra daug padaryta, dar laukia Baudžiamojo kodekso peržiūra, kurią per tarpsesinį laikotarpį tikiuosi įveikti, atiduoti Seimui, tai lieka darbo metai, o toliau jau rinkimai“, – aiškino jis.

Dar praeitoje Seimo kadencijoje socialdemokratų darbo partijai į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus pasiūlius partietį Juozą Bernatonį, tuo metu opozicijai priklausantys dešinieji stebėjosi tokiais svarstymais, esą KT neturėtų būti politizuotas ir kandidatai į jo teisėjus turi būti kompetentingi bei turintys ilgą teisinio darbo patirtį. S. Šedbaro nuomone, žvelgiant į jo turimą patirti, šiuo atveju situacija yra kiek kitokia.

„Kolega Juozas, kurį gerai pažįstu, nedirbo nei Konstituciniame Teisme, nei Aukščiausiame, nei administraciniame, tai tos patirties turbūt neturi. Ir be to yra konstitucinė teisė, kuri man yra suteikta“, – sakė S. Šedbaras.

S. Skvernelis: yra padaryti barteriniai mainai

Nors opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis pripažįsta, kad S. Šedbaro kandidatūra būtų teikiama išskirtinėmis aplinkybėmis, vis dėlto, anot jo, tai panašiau į politinį paskyrimą.

„Reikėtų pasikelti praeitos kadencijos scenografas ir kalbėti apie politinius paskyrimus į Konstitucinį Teismą. Aišku, yra šiek tiek išskirtinė aplinkybė, nes buvęs KT teisėjas ir tokią konstitucinę teisę grįžti turi. Bet tai yra politinis paskyrimas. Ir jei šiandien tikėti žiniasklaida, kad yra padaryti barteriniai mainai ir išprievartauta laikinoji Aukščiausiojo teismo pirmininkė siūlyti poną Šedbarą, kad nesiūlytų Seimo pirmininkei ir netrukdytų jai politiškai, tai atrodo tokia prekyba poveikiui vyksta šalyje“, – žurnalistams Seime kalbėjo parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.