Seimas pasienyje su Rusija ir Baltarusija pratęsė nepaprastąją padėtį: prieš balsavo 21, o susilaikė 29

Seimas antradienį nutarė nepaprastąją padėtį pasienyje su Rusija ir Baltarusija pratęsti iki kovo 10 dienos. Už balsavo 70 Seimo narių, prieš – 21, susilaikė 29 parlamentarai.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 11:10 AM

A. Bilotaitė pastarąją savaitę teikdama šį projektą parlamentarams teigė, kad nepaprastosios padėties režimo pratesimas yra būtinas.

„Ukrainoje vykdomas Rusijos karinės agresijos veiksmai ir kariniai nusikaltimai toliau vyksta, jų mastas nemažėja. Intensyvėja Rusijos Federacijos atakos prieš Ukrainos civilinę ir kritinę infrastruktūrą, vykdomas energetinis terorizmas. Rusijos Federacijos retorikoje vis dažniau minima branduolinio ginklo panaudojimo galimybė. Garsinama galimomis diversijomis Astravo AE“, – pateikdama įstatymo projektą sakė A. Bilotaitė.

Pastaruoju metu Baltarusijos režimas ir toliau išnaudoja migrantus kaip hibridinės agresijos prieš Lietuvos Respublikos formą – šiais metais į Lietuvą neįleista beveik 11 000 migrantų. Baltarusijos pareigūnai gadina Lietuvos pasienyje su Baltarusija įrengtą fizinį barjerą, organizuoja neteisėtų migrantų privežimą prie valstybės sienos ir juos nukreipia į Lietuvos teritoriją.

Nepaprastosios padėties metu bus tęsiamos kai kurios jau taikomos priemonės: sustiprintu režimu saugoma valstybės siena ir vykdomi patikrinimai pasienyje.

Ir toliau galios griežtesnis vizų režimas – vizų išdavimas sustabdytas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams Lietuvos Respublikos vizų išdavimo tarnybose užsienyje, išskyrus atvejus, kai tarpininkauja Užsienio reikalų ministerija.

Vidaus reikalų ministerija pabrėžia, kad nutarimo projekto įgyvendinimas skirtas grėsmėms valdyti, todėl nepatogumų Lietuvos gyventojams nesukels. Nepaprastosios padėties metu Lietuvos krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo nustatyta tvarka pasitelkiama Lietuvos kariuomenė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.