A. Armonaitė tikėjosi didesnio palaikymo kanapių dekriminalizavimo projektui: balsuojama ne taip, kaip sutarta

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia, kad tikėjosi didesnio palaikymo balsavime dėl įstatymo pataisų dėl kanapių dekriminalizavimo. Bet, pasak jos, skirtumas tarp to, kas yra susitariama ir kaip iš tikro yra balsuojama matomas ne kartą.

Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-15 14:35

„Tūrėjo būti daugiau palaikančiųjų, bet Seimas ne pirmą kartą balsuoja, ne taip, kaip buvo sutarta. Tai ne pirmas kartas. Toliau dirbsime, kaip ir anksčiau. Nerodysiu pirštu, bet visi mato, kaip balsuoja partijos, kurių programose yra tokių nuostatų“, – ketvirtadienį žurnalistams tvirtino A. Armonaitė.

Visgi, A. Armonaitė aiškino, kad mąstyti apie Laisvės partijos traukimąsi iš valdančiosios koalicijos neverta.

„Aš dabar nenoriu atsakinėti į tokio pobūdžio klausimus, nes tai nėra perspektyvi diskusija. Už Laisvės partiją žmonės balsavo, nes norėjo pokyčių. Ir mūsų tikslas yra pokyčiai, o ne ginčai, šauksmai ir kaltinimai. Pokyčių, kurie yra grįsti vakarų praktika, ekspertų rekomendacijomis“, – tikino politikė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms dėl kanapių dekriminalizavimo. Įstatymo projektais siūloma numatyti, jog už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė. Po svarstymo teisės aktus palaikė 63 Seimo nariai, 60 prieštaravo, 2 – susilaikė.

Visgi, opozicijos atstovai reikalavo perbalsuoti – demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Domas Griškevičius teigė negalėjęs atiduoti savo balso. Seimo pirmininkė skelbti perbalsavimo nesutiko.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.