Prokurorė priėmė sprendimą dėl visą Lietuvą sukrėtusios Šiaulių medikės savižudybės bylos: tyrimas nutraukiamas

Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas siekiant nustatyti aplinkybes, susijusias su Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojos savižudybe. Šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusi prokurorė, susipažinusi su gautomis specialistų išvadomis, įvertinusi kitus byloje surinktus duomenis, priėmė nutarimą tyrimą nutraukti, nes nepadaryta nusikalstama veika.

Ilgai už teisybę kovojusią gydytoją L.Šilinskytę palaužė žinia, kad atleidžiama iš darbo, kad gali netekti licencijos. Vėliau pripažinta, kad atleidimas buvo niekuo nepagrįstas, ir velionės namiškiams išmokėta kompensacija.<br> G.Šiupario nuotr.
Ilgai už teisybę kovojusią gydytoją L.Šilinskytę palaužė žinia, kad atleidžiama iš darbo, kad gali netekti licencijos. Vėliau pripažinta, kad atleidimas buvo niekuo nepagrįstas, ir velionės namiškiams išmokėta kompensacija.<br> G.Šiupario nuotr.
 Medikės savižudybė supurtė ne tik Respublikinę Šiaulių ligoninę, bet ir visą Lietuvą.<br> G.Šiupario nuotr.
 Medikės savižudybė supurtė ne tik Respublikinę Šiaulių ligoninę, bet ir visą Lietuvą.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lietuvos Respublikos Prokuratūra

Dec 15, 2022, 2:02 PM, atnaujinta Dec 15, 2022, 2:04 PM

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po visuomenėje didelį atgarsį sukėlusios jaunos Šiaulių ligoninės gydytojos savižudybės pernai metų gegužės mėnesį. Moters artimieji viešai teigė, kad jos mirtis yra susijusi su darbe patirtu mobingu. Medikė rasta negyva praėjus dviems dienoms po jos atleidimo iš darbo Šiaulių ligoninėje.

Siekiant nešališko ir objektyvaus tyrimo, jį buvo pavesta atlikti Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjams. Tyrimą organizavo ir jį kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė.

Didelės apimties baudžiamojoje byloje buvo apklausta daugiau nei 60 liudytojų, išnagrinėta daugybė medicininių dokumentų, skirtos užduotys specialistams bei atliktos sudėtingos ekspertizės. Įvertinusi tyrimo metu surinktų duomenų visumą – ekspertų išvadas, liudytojų parodymus, kitus bylos duomenis (garso įrašus, asmenų susirašinėjimą ir kt.), prokurorė gruodžio 14 dieną priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nes nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Daugiau nei 150 lapų apimties nutarime konstatuojama, kad tyrimo metu nenustatyta jokių duomenų, kurie atskleistų, jog moters atleidimą iš darbo inicijavę ar kiti asmenys būtų siekę privesti ją prie savižudybės ar būtų numatę, kad ji gali priimti tokį sprendimą, todėl daroma išvada, kad jų veiksmuose kaltės nėra.

Šis tyrimas buvo atliekamas ne tik dėl galimo privedimo prie savižudybės. Jo metu buvo tiriami vieno paciento teiginiai dėl jam neva Šiaulių ligoninėje taikyto neteisėto laisvės atėmimo bei galimas dokumentų klastojimas šioje gydymo įstaigoje. Tyrimas dėl pastarosios nusikalstamos veikos pernai spalį buvo atskirtas ir perduotas tirti Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Tyrimo dalyje dėl vienam pacientui Šiaulių ligoninėje galimai taikyto neteisėto laisvės atėmimo nustatyta, kad pagal klinikinę situaciją periodiškai jo atžvilgiu suvaržymo priemonės buvo taikomos pagrįstai. Ikiteisminis tyrimas šioje dalyje taip pat nutrauktas, nes nėra pagrindo teigti, kad pacientui buvo neteisėtai atimta laisvė.

Kadangi šis ikiteisminis tyrimas tiesiogiai susijęs su asmenų sveikatos duomenimis ir privačiu gyvenimu, plačiau komentuoti motyvų, kuriais vadovaujantis buvo nuspręsta bylą nutraukti, prokuratūra galimybės neturi.

Dėl įvykių, susijusių su Šiaulių ligonine, buvo atliekamas ne tik šis ikiteisminis tyrimas. Šios gydymo įstaigos veiklą tikrino speciali Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sudaryta komisija, Darbo ginčų komisija, Akreditavimo tarnyba prie SAM.

SAM sudarytos komisijos išvadose dėl Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus darbo pareigų pažeidimo nurodoma, kad tuometinis ligoninės vadovas, netinkamai kontroliuodamas ligoninės vidinius procesus, neužtikrino nediskriminacinės darbo aplinkos darbuotojams, neužkirto kelio nesaugiam psichosocialiniam klimatui formuotis, toleravo ir nesiėmė efektyvių priemonių psichosocialiniam klimato gerinimui. Vėliau jis buvo atleistas iš pareigų.

Nutarimas dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo per dvidešimt dienų nuo nutarimo nuorašo gavimo dienos gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiajam prokurorui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.