Prokurorės išvada velionės gydytojos namiškius šokiravo, bet jie žada tęsti kovą

Panevėžio apygardos prokuratūros ketvirtadienį išplatintas pranešimas, kad nutraukiamas ikiteisminis tyrimas dėl šviesaus atminimo Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojos Lauros Šilinskytės mirties aplinkybių ir galimo mobingo, sukrėtė namiškius. 

 A.Šilinskis nusiteikęs rasti tiesą, kad būtų nubausti jo seserį iki savižudybės privedę asmenys.<br> lrytas.lt koliažas
 A.Šilinskis nusiteikęs rasti tiesą, kad būtų nubausti jo seserį iki savižudybės privedę asmenys.<br> lrytas.lt koliažas
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje po savižudybės skandalo buvo atleistas direktorius, o kiti medikės persekiotojais įvardinti asmenys patys vienas po kito išėjo dirbti į kitas gydymo įstaigas.<br> G.Šiupario nuotr.
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje po savižudybės skandalo buvo atleistas direktorius, o kiti medikės persekiotojais įvardinti asmenys patys vienas po kito išėjo dirbti į kitas gydymo įstaigas.<br> G.Šiupario nuotr.
 Aršiai su neteisybe darbe kovojusi L.Šilinskytė paliko daug mįslių.<br> G.Šiupario nuotr.
 Aršiai su neteisybe darbe kovojusi L.Šilinskytė paliko daug mįslių.<br> G.Šiupario nuotr.
 Jaunos talentingos gydytojos savižudybė sukėlė didžiulį atgarsį visoje Lietuvoje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Jaunos talentingos gydytojos savižudybė sukėlė didžiulį atgarsį visoje Lietuvoje.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 9:18 PM, atnaujinta Dec 15, 2022, 9:19 PM

„Neslėpsiu, esame labai nusivylę, nes ne tokio rezultato iš tyrimo tikėjomės,“ – lrytas.lt sakė velionės brolis Artūras Šilinskis.

Sprendimą priims po švenčių

Šiauliuose gyvenantis verslininkas kalbėjo, kad tyrimą kontroliavusios prokurorės sprendimą greičiausiai skųs, nes siekia teisingumo: „Kitu atveju Lauros auka buvo beprasmė. Ji kovojo iki pabaigos, šią kovą privalome pratęsti, kol bus bent menkiausia viltis nubausti kaltuosius.“

Vis dėlto A.Šilinskis pirmiausia nori įsigilinti į gautą prokuratūros sprendimą. Tam gali prireikti ne vienos dienos, nes dokumentas – 150 lapų apimties. Sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą studijuos ir Šilinskių šeimai atstovaujantis advokatas.

„Manau, sprendimas bus priimtas jau po švenčių. Laiko apskųsti turime 20 dienų, tad didelės skubos nėra. Juolab kad tokiose bylose svarbi kiekviena smulkmena, o jų – labai daug,“ – kalbėjo vyriškis. 

Šiaulietis neslėpė, kad vilties buvo suteikusi ir atlikta pomirtinė teismo ekspertizė, kurią atliko iš psichologų ir psichiatrų sudaryta ekspertų komisija: „Išvados buvo tikrai palankios. Jie užkirto kelią skleistoms paskaloms, kad Laura buvo ligonė. Be to, ekspertai pripažino, kad ilgai spaudimą ir persekiojimą darbe jautusi sesuo paskutinį sprendimą priėmė dėl jai šoką sukėlusio neteisėto atleidimo.“

Tiki, kad tai – dar ne pabaiga

Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė sakė, kad prokurorės sprendimas sukėlė nemalonių emocijų: „Vis dėlto tikiuosi, kad tai dar nėra galutinis taškas. Labai sunku kažką komentuoti, kai nežinai visų detalių. Bet svarbiausia – nenuleisti rankų.“

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė šia tema jau kalbėjo su teisininkais. Jų nuomonė yra ta pati – būtina susipažinti su sprendimo motyvais: „Jei sprendimas priimamas nutraukti baudžiamąjį persekiojimą, nereiškia, kad byloje nefiksuota kitų pažeidimų. Be to, tai – tik viena iš kelių bylų.“

Valdybos pirmininkė pripažino, kad nusivylimo buvo ir tarp valdybos narių: „Abejingai reaguoti negalima.“

A.Gerliakienė laukia Sveikatos apsaugos ministerijos, kuri yra Respublikinės Šiaulių ligoninės steigėja, reakcijos. Juolab kad po gydytojos savižudybės speciali komisija tyrė atmosferą ligoninėje, o po to buvo išleistas teisės aktas dėl šalies medikų psichoemocinės būklės gerinimo.

„Ministerija sudarė komisiją, atleido vadovą, o tolimesnio žingsnio nematome. Steigėjas nieko nekalba apie padalinių vadovus, dėl kurių daromo spaudimo ir įvyko Lauros pasitraukimas,“ – sakė A.Gerliakienė.  

Prokuratūra motyvų nepateikė

Panevėžio apygardos prokuratūros išplatintame pranešime apie sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą nėra įvardinti motyvai. Apsiribota sausa informacija, kad „prokurorė, susipažinusi su gautomis specialistų išvadomis, įvertinusi kitus byloje surinktus duomenis, priėmė nutarimą tyrimą nutraukti, nes nepadaryta nusikalstama veika.“

Daugiau nei 150 lapų apimties nutarime konstatuojama, kad tyrimo metu nenustatyta jokių duomenų, kurie atskleistų, jog moters atleidimą iš darbo inicijavę ar kiti asmenys būtų siekę privesti ją prie savižudybės ar būtų numatę, kad ji gali priimti tokį sprendimą, todėl daroma išvada, kad jų veiksmuose kaltės nėra.

Pažymėta, kad didelės apimties baudžiamojoje byloje buvo apklausta daugiau nei 60 liudytojų, išnagrinėta daugybė medicininių dokumentų, skirtos užduotys specialistams bei atliktos sudėtingos ekspertizės.

„Kadangi šis ikiteisminis tyrimas tiesiogiai susijęs su asmenų sveikatos duomenimis ir privačiu gyvenimu, plačiau komentuoti motyvų, kuriais vadovaujantis buvo nuspręsta bylą nutraukti, prokuratūra galimybės neturi,“ – rašoma pranešime.

Atleistas buvo tik vadovas

Ikiteisminis tyrimas pradėtas po didelį atgarsį sukėlusios Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojos L.Šilinskytės savižudybės praėjusių metų gegužę. 

Moters artimieji viešai teigė, kad jos mirtis yra susijusi su darbe patirtu mobingu. Medikė rasta negyva praėjus dviems dienoms po jos atleidimo iš darbo Šiaulių ligoninėje.

Savą tyrimą atliko ir Sveikatos apsaugos ministerija, Darbo ginčų komisija, Akreditavimo tarnyba prie SAM. Sveikatos apsaugos ministerija iš pareigų atleido Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovą Remigijų Mažeiką. 

Darbo grupės išvadose teigta, kad jis netinkamai kontroliuodamas ligoninės vidinius procesus, neužtikrino nediskriminacinės darbo aplinkos darbuotojams, neužkirto kelio nesaugiam psichosocialiniam klimatui formuotis, toleravo ir nesiėmė efektyvių priemonių psichosocialiniam klimato gerinimui. 

L.Šilinskytė savo artimiesiems, bičiuliams buvo įvardijusi savo persekiotojus. Dabar RŠL jie nebedirba – vienas po kito paliko darbovietę savo noru.

RŠL savo ruožtu pripažino, kad gydytojos atleidimas išties buvo neteisėtas ir išmokėjo namiškiams kompensaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.