S. Skvernelis: „Mūsų frakcija narkotinių medžiagų dekriminalizavimo nepalaikys“

Ketvirtadienį Seime bus svarstomos įstatymo pataisos, kuriomis siekiama dekriminalizuoti disponavimą mažu kiekiu narkotinių medžiagų, pagamintų iš kanapių. Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos Seime atstovai teigia, kad tokie sprendimai skatins žmones didinti narkotinių medžiagų vartojimą, o tai ilgainiui gali privesti ir prie sunkiųjų narkotikų, rašoma frakcijos pranešime žiniasklaidai.

Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 8:52 AM

Pasak frakcijos nario Sauliaus Skvernelio, kanapės, kaip ir visi kiti narkotikai, yra tas pats blogis, didžiulė priklausomybė, kad ir kaip valdantieji bandytų jas teisinti.

„Baudžiamojo proceso pakeitimas administraciniu kelia didžiulę riziką ir grėsmę. Valdantieji taip bando legalizuoti mažmeninę prekybą, nelegalią lengvųjų narkotikų rinką. Viskas prasideda nuo nekaltų parūkymų draugų kompanijoje, o vėliau žmonės tampa priklausomi, jie įtraukiami į platinimą ir prekybą. Mūsų frakcija narkotinių medžiagų dekriminalizavimo nepalaikys“, – teigia Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas S. Skvernelis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Algirdas Stončaitis frakcijos kolegai antrina, kad bausmė nėra pagrindinis įrankis ieškant sprendimo, tačiau valdantieji nesiūlo ir jokių socialinių priemonių, kurios labiau įtrauktų ir skatintų nevyriausybines organizacijas, bausmių vykdymo sistemos pareigūnus ir kitas institucijas veikti bendrai kovojant su šiuo visuomenei neigiamu reiškiniu, rašoma pranešime.

Pasak frakcijos narės Laimos Mogenienės, jeigu diskutuojama, ar narkotikų dekriminalizavimas mažintų, ar skatintų vartojimą, tai atsakymas yra vienareikšmiškas – skatintų: „Esu apsilankiusi ne viename narkotikus vartojusių žmonių reabilitacijos centre.

Juose dirbantys specialistai kategoriškai pasisako prieš dekriminalizavimą. Jie pabrėžia, kad niekas nepradėjo nuo didelio kiekio stiprių narkotikų. Jų teigimu, visų pradžia yra „nekalta“ – pabandė nuo mažų kiekių lengvųjų narkotikų ir greitai įklimpo į priklausomybę.“

Parlamentaro, buvusio socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, pirmiausia į šį dekriminalizavimo ir pagalbos žmonėms procesą turi būti įtraukta daugiau priklausomybių ligų specialistų.

„Dekriminalizuoti minėtas narkotines medžiagas būtų galima tik tokiu atveju, kai specialių programų lankymas būtų privalomas. Dėl to reikia specialistų tinklo visoje šalyje, ir jų pagalbą įstatymiškai susieti su pažeidimo vykdymo procesu (...)“, – pranešime žiniasklaidai teigia L. Kukuraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.