Prokurorams bus mokama už viršvalandinį darbą

Nuo kitų metų prokurorams bus mokama už viršvalandinį darbą, taip pat darbą poilsio ir švenčių dienomis.

Prokuratūra<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuratūra<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 5:15 PM

Seimas šią savaitę priėmė tai numatančias įstatymo pataisas, už jas balsavo 111 parlamentarų, du susilaikė.

Pagal jas, prokurorui už viršvalandinį darbą bus mokamas pusantro jo darbo užmokesčio dydžio atlygis, už darbą poilsio dienomis ar naktį – dvigubas, o už darbą švenčių dienomis – dviejų su puse prokuroro darbo užmokesčio dydžio atlygis.

Iki šiol galiojančiame Prokuratūros įstatyme viršvalandinį darbą, poilsio ir švenčių dienomis dirbantiems prokurorams kompensuojama tik iki dešimties papildomų atostogų dienų.

Ši galimybė, kaip alternatyva piniginei kompensacijai, palikta ir naujajame įstatymo pakeitime.

Pataisas pateikęs Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras teigė, kad neseniai sugriežtinus įtariamųjų sulaikymo tvarką, prokurorai ir teisėjai bus priversti dažniau dirbti savaitgaliais, po darbo valandų, švenčių dienomis.

„Todėl reikalinga, kad būtų apmokėjimas ir prokurorams už darbą šeštadieniais, kad būtų teisinis pagrindas“, – sakė S. Šedbaras.

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kėlė klausimą, ar prokuratūra turės lėšų kitąmet savo darbuotojams mokėti už viršvalandinį darbą.

„Vertinant, ką generalinė prokurorė kalbėjo plenarinių posėdžių salėje, dėstė, kiek reikia pinigų ir pagal tai, kokį prokuratūrai mes skiriame papildomą finansavimą, jo realiai neužteks, vertinant 2020 ir 2021 metų panašų prokurorų darbo laiką išeiginių ir švenčių dienomis. (...) Tikiuosi, kai bus planuojamas jau 2024 metų biudžetas, prokuratūra kaip institucija gaus pakankamą finansavimą, tokį, koks iš tikrųjų yra reikalingas“, – sakė jis.

Anksčiau generalinė prokurorė Nida Grunskienė yra sakiusi, kad sistemos finansavimas yra nepakankamas, dėl to prokurorai priversti dirbti apleistose patalpose, negali kelti kvalifikacijos, nepavyksta pritraukti jaunų specialistų.

Priimtomis pataisomis taip pat įtvirtinta galimybė prokurorams, tarnybos atlikimo vietoje neturintiems būsto, generalinio prokuroro nustatyta tvarka kompensuoti gyvenamosios patalpos nuomos tarnybos vietoje išlaidas arba jų dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.