Vilnietę šokiravo paaugliams siūlomo žaidimo užduotys: nejauku net aptarti su suaugusiais 

„Kalėdinę dovaną reikėtų rinkti atidžiai, nes gali būti, kad rasite nemalonių staigmenų“, – įspėjo atidi vilnietė. Ją suglumino asmenims nuo 14 metų skirtas intelektinis žaidimas, kurio dalis užduočių pateiktos gana vulgariai.

E.Straigytė tvirtina, kad netgi jai, subrendusiai moteriai, žaidime pateiktos istorijos pasirodė nepriimtinos.<br>Lrytas.lt koliažas
E.Straigytė tvirtina, kad netgi jai, subrendusiai moteriai, žaidime pateiktos istorijos pasirodė nepriimtinos.<br>Lrytas.lt koliažas
Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Straigytė tvirtina, kad netgi jai, subrendusiai moteriai, žaidime pateiktos istorijos pasirodė nepriimtinos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Straigytė tvirtina, kad netgi jai, subrendusiai moteriai, žaidime pateiktos istorijos pasirodė nepriimtinos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Straigytė tvirtina, kad netgi jai, subrendusiai moteriai, žaidime pateiktos istorijos pasirodė nepriimtinos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Straigytė tvirtina, kad netgi jai, subrendusiai moteriai, žaidime pateiktos istorijos pasirodė nepriimtinos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stalo žaidime „Byla baigta“ yra 49 bylos, šis detektyvinių, tikrais faktais paremtų istorijų galvosūkių žaidimas skirtas asmenims nuo 14 metų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Stalo žaidime „Byla baigta“ yra 49 bylos, šis detektyvinių, tikrais faktais paremtų istorijų galvosūkių žaidimas skirtas asmenims nuo 14 metų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 3:57 PM, atnaujinta Dec 18, 2022, 8:41 PM

Detektyvus mėgstančią Socialinių mokslų kolegijos komunikacijos dėstytoją, lietuvių kalbos mokytoją 55 metų Eriką Straigytę sudomino leidybos namų „Terra Publica“ išleistas detektyvinių galvosūkių žaidimas „Byla baigta“, kuriame tenka narplioti tikrais faktais paremtas istorijas.

„Į žaidimą atkreipiau dėmesį viename kalėdinių katalogų ir pasidžiaugiau, kad prigalvota įvairių šventinių dovanėlių.

Man visada daro įspūdį vadinamieji protmūšių produktai, tarkime, žaidimus yra išleidusios tokios televizijos laidos kaip „Auksinis protas“ ar „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“. Sakyčiau, kad tai puikus turinys protui lavinti.

Mėgstu ir detektyvines mįsles, todėl susidomėjusi žiūrinėjau ir žaidimą „Byla baigta“, kurį įsigijo viena kolegė. Tačiau pradėjusi skaityti, kas parašyta žaidimo kortelėse, buvau šokiruota“, – pasakojo E.Straigytė.

Du jau suaugusius vaikus turinčią moterį pribloškė žaidimo bylos, kuriose aprašomos sekso scenos ir nuogybės.

„Sutinku: visokio turinio žaidimų gali būti, bet klausimas, ar šis žaidimas tikrai turėtų būti skirtas ir vaikams nuo 14 metų?

Tokio amžiaus paaugliai berniukai, pasitaiko, net nesupranta, kodėl mergaitėms būna menstruacijos, tad ką kalbėti apie tai, kad adekvačiai įvertintų šiame žaidime aprašytą sekso sceną“, – kalbėjo vilnietė.

Aprašymai – su detalėmis

Žaidimo bylos Nr.15 užduotis tokia: „Anykščiuose – nekasdieniški chuliganišku elgesiu įtariamo vyro veiksmai. Kokie jie?“

Atsakymą sufleruoja paveikslėlis, kurio antrame plane matomas nuogas vyras su pridengtu lyties organu.

O atsakymo kortelėje įvykis aprašomas išsamiai: „Tądien policijos pareigūnai nuvyko pas įtariamąjį, kuris galimai apgadino kaimyno turtą: išdaužė jo garažo ir šiltnamio langus.

Bet vyriškis nė neketino bendrauti su policija, todėl užsibarikadavo savo bute ir nusprendė, kad geriausia, ką gali dabar padaryti, – iškišti pro langą apnuogintą savo pasididžiavimą.

Nors, kaip teigė viena iš nuogaliaus kaimynių, didžiuotis mažai kuo tebuvo. Net jei ir gražiai kabo, girtis, jos manymu, gali tik stačiu. Kiti šį reginį stebėję žmonės taip pat tikino – nieko čia ypatingo, dar ne tokių „pasirodymų“ tekę matyti.“

Nuogaliaus pasirodymas – dar gana nekaltas, palyginti su kita žaidimo „Byla baigta“ byla, pažymėta Nr.33.

„Į Kauno klinikas buvo atvežtas vyras su paros senumo kirstine žaizda galvoje. Dėl ko jis buvo sužeistas?“ – klausia žaidimo kortelė, o atsakymą sufleruoja pikantiškas paveikslėlis su vyro galva tarp neaiškios lyties asmens kojų.

Atsakymas skamba taip: „Tą rytą pas Petrą užsuko kaimynas. Kaip ir pridera, butelaičiu užantyje nešinas. Rodos, normaliai sau gėrė, kol Petro „reikalas“ neprispyrė. Išėjo tik minutei, o kai grįžo, žiūri – jo sugyventinė jau pusplikė stovi, o svečias išsijuosęs liežuviu darbuojasi.

Įsiutęs Petras, kaip pats sakė, tris kartus kaimynui pakartojo: „Nelaižyk!“ Ir tik po to neapsikentęs kirviu per galvą svečiui trenkė. Be sąmonės kaimynas ant žemės iki ryto pragulėjo, kol šeimininkas galiausiai medikus iškviesti sugalvojo.“

Edukacijos neįžvelgia

E.Straigytė neginčija, kad tokio turinio užduotys galėtų būti suaugusiesiems skirtame žaidime, tačiau svarstė, ar tai neturėtų būti pažymėta.

„Žodžio ir nuomonės laisvę dabar turi visi, tad yra ir visokio turinio, bet, manyčiau, reikėtų atskirti, kur ir kam jį platiname. Tokį žaidimą suaugęs žmogus gali padovanoti ir savo 70 metų tėvams, kurie mėgsta detektyvines istorijas. Įdomu, kaip reaguotų pensininkai, Kalėdoms gavę dovaną su seksualinėmis užuominomis?

Žaidimo sumanymas būtų įdomus, jei tai būtų edukuojantis turinys, per kurį, tarkime, sužinai, kas galėtų grėsti už konkrečius nusikaltimus, bet čia to nelabai yra. Čia žaidžiama pačia situacija ir tokiu pikantišku aprašymu“, – svarstė E.Straigytė.

Moteris teigė girdėjusi, kad žaidimas „Byla baigta“ buvo platinamas ir mokyklose.

Primityvus būdas parduoti

Vaikų ir paauglių psichiatras, „Vaikų linijos“ kūrėjas, dabartinis Seimo narys Linas Slušnys irgi teigė nemanantis, kad toks turinys, koks yra pateikiamas žaidime „Byla baigta“, yra normalus paaugliams.

„Žaidimai nereglamentuojami, galima juos žaisti arba ne, bet net neaišku, į ką toks turinys orientuotas. Manau, kad jis atspindi realybę, nes realybėje būna ir įvairių seksualinių situacijų, seksualinių nusikaltimų, tačiau nežinau, ar šiuo atveju tai gerai kvepia, ir juolab nesu tikras, kad tai turėtų būti skirta 14 metų paaugliams, kurie nebūtinai tai supras kaip mokymąsi.

Spėčiau, kad šias situacijas bandoma pakišti kaip pamoką, kaip edukaciją, bet tokie aprašymai nėra edukacija“, – kalbėjo L.Slušnys.

Pasak psichiatro, realybę visada galima pateikti dvejopai: kaip situaciją, iš kurios galima ir reikia pasimokyti, arba taip, kad paskatinsi pabandyti tai, ką kas nors jau bandė. Tai, kaip konkretus žmogus reaguos į realias situacijas, priklauso ir nuo aplinkos, kurioje jis gyvena.

„Vieni gali reaguoti vienaip, kiti kitaip, treti, paskaitę, pavyzdžiui, apie „stačią“, iš viso nežais. Man apskritai atrodo, kad seksualinių užuominų, kurios sukelia klausimų, vartojimas yra primityvus bandymas parduoti žaidimą.

Vis dėlto vienkartinis žaidimas tikrai nepaveiks paauglių psichikos, tad ši situacija nėra dramatiška. Kad įvyktų kas nors negera, turi veikti visa sistema“, – sakė L.Slušnys.

Svarstė dėl pažeidimo

Klausimų, ar žaidimas „Byla baigta“ turėtų būti skirtas paaugliams, kilo ir jų tėvams.

„Nematau čia nieko normalaus, – paskaitęs užduotis ir jų atsakymus pareiškė 15 metų mergaitę auginantis vyras. – Man apskritai kyla klausimas, ar toks turinys normalus net suaugusiesiems?“

Lietuvos tėvų forumo (LTF) tarybos pirmininkas Kęstutis Mikolajūnas net suabejojo, ar tokie tekstai su seksualinėmis užuominomis ir vaikams skirtame žaidime nepažeidžia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo.

Jis reglamentuoja, kad neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi daranti viešoji informacija yra ir erotinio pobūdžio informacija, kai skatinamas lytinis geismas, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas, lyties organai, seksualiniai reikmenys.

„Atvejis su „stačiu“ kaip ir ant ribos, bet aprašymas su detalėmis apie laižymą man atrodytų erotinio pobūdžio. Nesu ekspertas, bet sakyčiau, kad ta riba gerokai peržengta“, – teigė, be suaugusių vaikų, dar ir 12-metį sūnų turintis K.Mikolajūnas.

Aptikęs žaidimą „Byla baigta“ pas savo vaiką LTF tarybos pirmininkas bent jau išimtų korteles su seksualinėmis užuominomis.

„Tėvams reikėtų rasti progą pasikalbėti su vaikais įvairiomis temomis, bet šios žaidimo kortelės iš esmės provokuoja. Juolab kad, darau prielaidą, žaidimas skirtas šeimai ir įsivaizduokite situaciją, kai tokį žaidimą gavęs dovanų jame randi ne tik detektyvą, bet ir erotikos prieskonį, kurio žaisdamas su vaikais nesitikėjai.

Žinoma, dabartiniai paaugliai visko prisigalvoja. Žinau, kad mokyklose net pornografiniais vaizdais keičiamasi. Bet mes, suaugusieji, turėtume vaikams rodyti pavyzdį, kaip pridera elgtis, būti autoritetu ir paaiškinti, kad yra dalykų, apie kuriuos nekalbama viešumoje“, – teigė K.Mikolajūnas.

Atsižvelgs į nuomonę

Įmonės „Terra Publica“ direktorė Danguolė Kandrotienė teigė tiesiogiai negavusi nė vieno pasipiktinusio kliento laiško – apie vieną tokį atvejį yra informavęs tik vienas prekybos kanalas.

„Jau beveik metai, kai produktas yra rinkoje, todėl manome, kad ženklinimas atitiko vartotojų pirkimo įpročius, o žaidimų gerbėjai pastebėjo didesnę nei įprastai amžiaus nuorodą. Tai nėra vaikams ir paaugliams skirtas žaidimas, o žaidimas plačiajai auditorijai.

Panašūs žaidimai kitose šalyse žymimi 12+ ženklu, mes amžiaus nuorodą padidinome iki 14+. Žaidimą sudaro nuorodos į realias bylas, informacija apie jas surinkta iš spaudos kriminalų apžvalgų bei publikacijų.

O kriminalinių istorijų turinys atitinka savo žanrą, žaidimo kortelės iliustruotos piešiniais, ne nuotraukomis, todėl manome, kad produkto ženklinimas atitinka valstybės reikalavimus“, – sakė „Terra Publica“ vadovė.

Leidybos įmonė šiuo metu rengia dar du šios serijos žaidimus, kuriuose žaidėjai nagrinės tarpukario nusikaltimus, taip pat lietuvių įvykdytus nusikaltimus visame pasaulyje.

„Atnaujindami žaidimą mes tikrai dar kartą apsvarstysime amžiaus ženklinimą. Esame įsitikinę, kad jis atitinka įstatymus, bet mes vertiname ir pirkėjų nuomonę“, – teigė D.Kandrotienė.

Pasak „Terra Publica“ direktorės, žmonės, kurie retai susiduria su stalo žaidimais, klaidingai juos priskiria vaikų kategorijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.