Nepritaria, kad su išimtimi įgytos pilietybės atėmimas iš asmenų, keliančių grėsmę Lietuvos valstybės saugumui, prieštarauja Konstitucijai

Trečiadienį Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) nepritarė Teisės departamento išvadoms, kuriose teigiama, kad Lietuvos Respublikos pilietybės atėmimas iš asmens, kuris ją įgijo išimties tvarka, tačiau savo veiksmais kelia grėsmę Lietuvos Respublikos interesams, prieštarauja Konstitucijai. Kaip teigia komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, analogišką išvadą parlamentarai gavo dar rugsėjo mėnesį ir, primena jis, dar tuomet išvada buvo atmesta.

Stasys Šedbaras<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Šedbaras<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos piliečio pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 12:52 PM

„Teisės departamentas nurodė, kad pilietybė yra gaunama įvairiais pagrindais. Visų pirma, pagrindinis pagrindas yra gimimu, toliau natūralizacija, tai kodėl yra išskiriamas vienas pagrindas. Komitetas jau tokią pastabą buvo svarstęs rugsėjo mėnesį, o departamentas vėl rašo. Rugsėjį irgi komitetas nepritarė, kad tai gali prieštarauti Konstitucijai, nes gavimo pagrindas yra visai kitoks, išimties tvarka – nei reikia laikyti egzaminą, nei mokėti kalbos, tai todėl ir atiliktus tam tikrus veiksmus prieš Lietuvą, prieš mūsų sąjungininkus, tokiu atveju gali būti netenkama pilietybės. Tai ir tada taip manėme, o šiandien irgi tos pačios pozicijos“, – Eltai teigė S. Šedbaras.

Komiteto nariai taip pat nepritarė ir Teisės departamento išvadai, kad sprendimo atimti pilietybę negali priimti šalies vadovas, nes tai, anot departamento atstovų, taip pat pažeidžia Konstituciją.

„Kita pastaba buvo, kad negalėtų prezidentas savo dekreto atšaukti. Mes buvome suderinę su Vidaus reikalų ministerija, su Prezidentūra, jiems viskas tiko. Kadangi prezidentas savo dekretu suteikė pilietybę išimties tvarka, tai jis gali savo dekretą ir atšaukti“, – pažymėjo komiteto pirmininkas.

„Teisės departamentas rašė, kad, jų nuomone, prezidentas tokios teisės negali turėti, bet mes manome, kad gali, nes Konstitucijoje nei už nei prieš nieko nėra parašyta, tai mes balsavimo, kad taip pat neprieštarauja Konstitucijai. O je kada kažkas išinterpretuotų kitaip, tai gali kreiptis į Konstitucinė Teismą“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po svarstymo pritarė Pilietybės įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma praplėsti Lietuvos pilietybės netekimo aplinkybių sąrašą. Įstatyme siūloma reglamentuoti, kad Lietuvos Respublikos pilietybės būtų netenkama, jeigu asmuo, kuris Lietuvos Respublikos pilietybę įgijo išimties tvarka, būdamas ir kitos valstybės pilietis, savo veiksmais kelia grėsmę Lietuvos Respublikos interesams, viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos Respublikos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams, taip žemindamas Lietuvos Respublikos vardą.“

Svarstomame projekte siūloma reglamentuoti institucijų veiksmus, sprendžiant pilietybės netekimo klausimą.

Kaip teigiama pranešime, įstatyme siūloma įtvirtinti naujas funkcijas Pilietybės reikalų komisijai, kuri preliminariai nagrinėtų vidaus reikalų ministro kreipimąsi dėl sprendimo dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo priėmimo ir teiktų Respublikos Prezidentui siūlymus šiuo klausimu. Numatoma, kad asmuo, dėl kurio yra gautas vidaus reikalų ministro kreipimasis, ir (ar) jam atstovaujantis advokatas Pilietybės reikalų komisijos posėdyje turėtų teisę teikti paaiškinimus.

Vidaus reikalų ministras kreiptųsi į Respublikos Prezidentą dėl sprendimo dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo priėmimo, paaiškėjus nurodytoms aplinkybėms ir (ar) gavus apie tai atitinkamą informaciją iš kompetentingų valstybės institucijų. Numatoma, kad Respublikos Prezidentas priimtų sprendimus dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo, o vidaus reikalų ministras pasirašytų ne tik Respublikos Prezidento dekretus dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo, išsaugojimo, grąžinimo, bet ir dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.