Į Jonavą vilioja pasakiškas Kalėdų miestelis – į įspūdingus kūrinius sudėta daug kilnios prasmės

Jonavos kalėdinių eglių miestelio kūrėjai šiemet visus nustebino išmone. Sukurtos eglės ir pasakų personažai ne tik gražūs ar netikėti – į įspūdingus kūrinius sudėta daug kilnios prasmės, nepamiršti net benamiai gyvūnai.

Naujasodžio kaimo bendruomenė „Sūkurys“ sukūrė Snieguolę su nykštukais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Naujasodžio kaimo bendruomenė „Sūkurys“ sukūrė Snieguolę su nykštukais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kalėdiniame miestelyje aukštyn kojomis apversta eglė (antra iš dešinės) stebina ir tuo, kad iš jos sklinda linksma daina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kalėdiniame miestelyje aukštyn kojomis apversta eglė (antra iš dešinės) stebina ir tuo, kad iš jos sklinda linksma daina.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavos nakvynės namų direktorė I.Malciuvienė (dešinėje) ir L.Slovikienė papasakojo, kaip kūrė trobelę ant vištos kojelės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavos nakvynės namų direktorė I.Malciuvienė (dešinėje) ir L.Slovikienė papasakojo, kaip kūrė trobelę ant vištos kojelės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lopšelio-darželio „Bitutė“ direktorė V.Skuodienė (kairėje) ir E.Orlauskienė su vaikais sukūrė besisukančią eglę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lopšelio-darželio „Bitutė“ direktorė V.Skuodienė (kairėje) ir E.Orlauskienė su vaikais sukūrė besisukančią eglę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 23, 2022, 7:00 PM, atnaujinta Jan 23, 2023, 3:13 PM

Jau ne pirmus metus Jonavos bendruomenių, įstaigų ir įmonių atstovai kuria kalėdines puošmenas ir varžosi, kurios gyventojams patiks labiausiai.

Šiais metais kūrėjai turėjo pasirinkti pasaką ir remdamiesi ja sukurti po kalėdinę eglę.

Ramybės parke išaugusio pasakiško kalėdinių eglių miestelio kūrėjų išmonė verčia aikčioti iš nuostabos ne tik jonaviškius, bet ir miesto svečius.

Apvertė aukštyn kojomis

Bene populiariausios pasakos, kuriomis rėmėsi jonaviškiai, buvo „Eglė žalčių karalienė“, „Snieguolė ir septyni nykštukai“ bei „Ledo karalienė“, tačiau atsirado kūrėjų, kuriuos įkvėpė ir kitos pasakos.

Lopšelio-darželio „Bitutė“ kolektyvas kalėdinių eglių miestelio konkurse dalyvauja kiekvienais metais. Šį kartą eglė papuošta burbulais, vaizduojančiais bites. Žaliaskarė įstatyta į medaus statinę, sukasi, net dūzgia. Greta eglės sėdi meškiukas Mikė Pūkuotukas ir paršelis Knysliukas.

„Bitutės“ direktorė Violeta Skuodienė sakė, kad vaikai ir pedagogai kasmet sukuria eglę, kuri atspindi lopšelio-darželio pavadinimą, kaip nors būna susijusi su bitėmis.

„Šį kartą prisiminėme Alano Alexanderio Milne’o sukurtą pasaką apie Mikę Pūkuotuką. Viską – žaislus, lėles – kūrė vaikai ir pedagogės. Ūkvedys sugalvojo, kaip padaryti, kad eglė suktųsi ir skleistų dūzgesį“, – aiškino direktorės pavaduotoja Erika Orlauskienė.

Apžiūrinėdami miestelį žmonės sustoja ir prie eglės, kurią sukūrė Jonavos rajono savivaldybės įstaigos „Jonavos paslaugos“ kolektyvas.

Ši eglė pastatyta aukštyn kojomis, viršuje styro net maži nykštuko batai.

Taip prisiminta Donaldo Bisseto pasaka „Aukštyn kojom“.

Iš eglės skinda šiai pasakai Keistuolių teatro aktorių sukurta daina.

Namai atiteks katėms

Jonavos nakvynės namų darbuotojai ir gyventojai pasirinko pasaką apie namelyje ant vištos kojelės gyvenančią raganą ir Jonuką bei Grytutę.

„Mūsų nakvynės namų gyventojai svajoja turėti savo namus, todėl ir sukūrė tokį namelį. Gyventojai patys kirto karklus, juos nužievino, tvirtino ant sukalto namelio sienų.

Patys sukūrė net name patupdytą juodą katiną. Toks iš tiesų gyvena nakvynės namuose“, – pasakojo šios įstaigos vadovė Ingrida Malciuvienė.

Jonavos onkologinių ligonių asociacijos „Škac“ nariai pagamino katėms gyventi skirtus namus, juos papuošė, o iš eglių sukūrė turtuolę katę ir jos namus saugantį kiemsargį.

Taip pavaizduota pasaka „Katės namai“. Po švenčių tikri kačių nameliai bus padovanoti gyvūnų prieglaudai.

Seneliams parodė filmą

Stebina ir Ruklos globos namų darbuotojų fantazija bei sugebėjimai. Jie sukūrė žmogaus ūgio personažą iš Charleso Dickenso kūrinio „Kalėdų giesmė“. Jis rankoje neša šviečiantį apvalų žibintą.

Globos namų direktorė Rita Taraurienė pasakojo, kad personažą sukūrė ir tikrais drabužiais aprengė socialiniai darbuotojai.

„Jį pamatę mūsų globojami seneliai klausė, kas tai per žmogus. Mes papasakojome apie pasirinktą kūrinį ir net parodėme kino filmą.

Žibintas, kurį neša mūsų personažas, simbolizuoja senelių išmintį ir žinias“, – aiškino globos namų vadovė.

Dovanų gaus visi kalėdinio miestelio kūrėjai

Evaldas Utyra, Jonavos rajono savivaldybės atstovas spaudai:

„Kalėdinių eglių miestelis sukurtas ketvirtą kartą. Savo kūrinius pristatė įvairios Jonavos bendruomenės, įstaigos, įmonės. Anksčiau miestelyje būdavo apie 70 eglių, šiais metais – net 89.

Jonavos gyventojai ir svečiai, apžiūrėję eglučių miestelį, už labiausiai patikusią idėją gali balsuoti socialinio tinklo paskyroje.

Prieš pat Kalėdas balsai bus suskaičiuoti. Trijų daugiausia balsų surinkusių eglių kūrėjai bus apdovanoti saldžiomis dovanomis. Visos įstaigos ir bendruomenės, sukūrusios pasakišką miestelį, dovanų taip pat gaus – bus įteiktos įrėmintos jų sukurtų eglių fotografijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.