Už neteisėtą televizijos programų rodymą viešbučiuose – per 50 tūkst. eurų bauda

Už neteisėtą televizijos programų transliavimą teismas dviem viešbučių valdytojoms skyrė per 50 tūkst. eurų baudą.

Televizorius.<br>D.Umbraso nuotr.
Televizorius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2022, 12:58 PM

Kaip penktadienį pranešė Lietuvos apeliacinis teismas, jis paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo sprendimą.

Gegužę šis teismas nusprendė, kad viešbučių kambariuose televizijos programos rodytos neteisėtai, todėl įmonė „Lietuva“ Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijai AVAKA turės sumokėti 42,5 tūkst. eurų, o įmonė „Naujasis Vilnius“ – 10,4 tūkst. eurų.

Byloje nustatyta, kad viešbučių kambariuose įrengti televizoriai, per kuriuos rodomų televizijos programų turinį sudaro audiovizualiniai kūriniai: filmai, serialai, televizijos laidos, saugomi Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo.

Viešas tokių audiovizualinių kūrinių paskelbimas yra teisėtas ir galimas tik tuo atveju, jei viešbutis turi sudarytą licencinę sutartį su tam tikra kolektyvinio administravimo organizacija, kuri šiuo atveju yra AVAKA.

„Dėl pareigos sudaryti licencines sutartis dėl audiovizualinių kūrinių ir (ar) gretutinių teisių objektų naudojimo teikiant apgyvendinimo paslaugas AVAKA dar 2017 metais kreipėsi tiek į Lietuvos viešbučių ir restoranų asociaciją, kuriai priklauso ir minėtos bendrovės, tiek į jos narius tiesiogiai, tačiau atsakovės tokių sutarčių nesudarė“, – pažymėjo Apeliacinis teismas.

Šio teismo teisėjų kolegijos vertinimu, pirmosios instancijos teismo iš atsakovių priteistas dvigubas atlyginimas – dvigubai didesnė suma, nei priklausytų mokėti pagal suteiktą licenciją – už neteisėtą audiovizualinių kūrinių ir gretutinių teisių objektų naudojimą neprieštarauja teisingumo, protingumo, sąžiningumo, proporcingumo principams.

Bendrovių neteisėti veiksmai tęsėsi ilgą laiką, jos, nors ir buvo ieškovės raštu informuotos apie pareigą sudaryti licencines sutartis, net kelerius metus šios pareigos nevykdė, o televizijos programos jų valdomuose viešbučiuose buvo plačiai naudojamos.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsiteisėja jos priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.