Plinta šokiruojantis vaizdo įrašas: po cirko pasirodymo – keiksmažodžių lavina jį stebėjusiems neįgaliems moksleiviams Mokyklos vadovė žada imtis veiksmų

Klausos negalią turintiems moksleiviams cirko scenoje pasirodžiusi jauna mergina socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą – nepavykus pasirodyti taip, kaip planavo, neįgalius ir triukus stebėjusius vaikus ji viešai išplūdo keiksmažodžiais.

  Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Lrytas.lt koliažas
  Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Lrytas.lt koliažas
 Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Stop kadras
 Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Stop kadras
Klausos negalia<br>123rf asociatyvi nuotr.
Klausos negalia<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Stop kadras
 Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Stop kadras
 Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Stop kadras
 Negalią turinčius žiūrovus išpeikusi mergina.<br> Stop kadras
 Klausos negalia<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Klausos negalia<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 2:15 PM, atnaujinta Dec 28, 2022, 8:02 AM

Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos vadovė žada tokio elgesio pro pirštus tikrai nepraleisti, savo ruožtu „Baltijos cirko“ atstovai apgailestauja, kad į tokią skaudžią situaciją įstaigą įtraukė edukacinėse programose dalyvaujanti nepilnametė globos namų auklėtinė.

Skundėsi nepavykusiu pasirodymu

Portalą lrytas.lt pasiekė vaizdo įrašas, kuriame po cirko pasirodymo viena iš jo dalyvių reiškė nepasitenkinimą reginį stebėjusiais žiūrovais – Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos moksleiviais.

Į negalią turinčius vaikus nukreiptą neapykantą jauna mergina transliavo savo socialinio tinklo „TikTok“ paskyroje, todėl įrašas buvo matomas viešai. Mergina piktinosi, kad negavo tokio dėmesio ir įvertinimo, kokio tikėjosi.

Da****a tokių publikų būna, bet čia tai vapše kažkokie moliai“, – vertino ji.

Tiesa, vaizdo įraše galima girdėti, kad viena kolegė ragina nepamiršti vaikų neįgalumo fakto, tačiau panašu, jog tai artistės nesujaudino.

Man po***j. Rankas turi visi“, – rėžė ji, galimai įsižeidusi dėl to, jog klausos negalią turintys moksleiviai pasirodymo metu neplojo.

„Tokiose edukacijose visada darau klaidas, nes jie kaip lavonai būna išmirę“, – lygino pasirodymą atlikusi mergina.

Veiklose kol kas nebedalyvaus

Šį įvykį antradienį detaliau pakomentavo „Baltijos cirko“ atstovė, nepanorusi minėti savo pavardės. Jos teigimu, vaizdo įraše kalbėjusi mergina yra vaikų globos namuose gyvenanti nepilnametė, kuri cirke nedirba, tačiau dalyvauja čia vykstančiose edukacinėse programose.

„Baltijos cirko“ atstovė pripažino, kad situacija – iš tiesų skaudi, o transliaciją mergina darė savavališkai ir nepaprašiusi leidimo. Pasak jos, globos įstaigos auklėtinės dalyvavimas edukacinėse programose nėra dažnas.

„Prieš gaunant žinutes su įrašo fragmentais ir klausimais iš transliaciją stebėjusios ir įrašus išsaugojusios merginos, buvau nepaprastame emociniame pakilime po bendravimo būtent su tais vaikais, kurie tądien buvo atvykę į edukaciją.

Todėl gauti tokią informaciją apie studijos auklėtinės pasisakymus buvo didžiulis šokas. Tik perskaičiusi žinutes pasikviečiau ją pasikalbėti ir bandžiau išsiaiškinti įvykio esmę.

Kadangi net nežinojau, kad yra vykdoma transliacija, sunkiai supratau, kas ir kam buvo rodoma. Kalbėjomės ne vieną kartą. Mergina turi bendravimo ypatumų, tikrai sunkiai randa bendrą kalbą su kitais studijos auklėtiniais, dažnai sprendžiame įvairias situacijas, tačiau veiklose dalyvavimas yra savanoriškas.

Todėl labai sunku suprasti, kam vykti dalyvauti veikloje, jei nešiojiesi tiek pykčio, kurio negali sulaikyti, ir jauti poreikį jį ištransliuoti šimtams žmonių“, – aiškino „Baltijos cirko“ atstovė.

Pasak jos, mergina ir pati negalėjo suprasti, kodėl tiesiog nesustabdė transliacijos.

„Jai prastai pavyko pasirodymas ir ji labai supyko ant savęs, negalėjo tvardytis, kalbėjo taip, kad net pati išsigando savo vaizdo ir žodžių, kai pamatė įrašytus fragmentus. Ji pripažino klydusi, gailisi, pranešė, kad atsiprašymus transliavo toje pačioje programėlėje“, – komentavo pašnekovė.

Tiesa, pasitarus su globos įstaigos administracija, ši mergina veiklose nebedalyvauja.

„Sunku prognozuoti tolimesnį jos elgesį, jei ji, žinodama mano pačios poziciją ir požiūrį, leido sau elgtis ir kalbėti tokius dalykus. Labai tikiu, kad jai šiuo sudėtingu momentu bus suteikta pilna pagalba ir parama įstaigos darbuotojų, kurie yra už ją atsakingi iki pilnametystės“, – tvirtino cirko atstovė.

Mokyklos direktorei bei pedagogei, atlydėjusiai auklėtinius, „Baltijos cirkas“ jau išsiuntė atsiprašymo laiškus.

„Tokioje situacijoje labai sudėtinga rasti tinkamus žodžius, galinčius perteikti visą nuoskaudą, kurią jaučiame dėl vienos auklėtinės pasibaisėtinų veiksmų ir žodžių.

Aš pati dirbu su vaikais visų edukacijų metu. Nederamais pasisakymais skandalą sukėlusi mergina pasirodė arenoje, tai truko tris minutes. Kitokio bendravimo su vaikais ji neturėjo. 

Tas laikas buvo ypatingas, vaikai buvo nepaprastai aktyvūs, bendraujantys. Drąsiai bandė viską, kas jiems buvo siūloma, kartu atvykę pedagogai ir vertėjai leido perteikti visą informaciją, kokia būna edukacijų metu. Mes lankėme muziejaus ekspoziciją, stebėjome cirko žanrų pristatymą, po to vaikai patys arenoje išbandė cirko žanrus“, – portalui lrytas.lt dėstė pašnekovė.

Anot jos, edukacijos metu nebuvo ir negalėjo būti jokių diskriminacinių veiksmų ar pasisakymų atvykusių vaikų atžvilgiu. 

Sieks, kad programa dingtų iš Kultūros paso

Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos vadovė Danutė Kriščiūnienė iki portalo lrytas.lt skambučio šio vaizdo įrašo nematė – direktorei tai esą buvo nemaloni staigmena. Anot jos, jokių priekaištų po pasirodymo neturėjo nei vaikai, nei juos atlydėję mokytojai.

„Tai yra pačių aktorių dvasios skurdumas. Jie turbūt nėra matę neįgalių žmonių – tai buvo vaikai su didelėmis ir labai didelėmis negaliomis, nes turi ne tik klausos, bet ir kitų negalių, pavyzdžiui, Dauno sindromą. Bet visi vaikai fiziškai yra gražūs, o kad taip keiktis...

Ta programa, aš įsivaizduoju, vaikams tikrai patiko“, – komentavo D.Kriščiūnienė.

Pasak jos, moksleiviai pasirodymą stebėjo prieš pat Kalėdas – gruodžio 20-ąją. Mokyklos direktorė žada jau netrukus imtis veiksmų, kad tokių programų nebematytų nei šios, nei kitų ugdymo įstaigų moksleiviai.

„Manau, kad tokie žmonės su neįgaliaisiais neturėtų dirbti – tai aš savo kreipimesi administracijai ir parašysiu. Nežinau, ar tai pasieks mūsų vaikus, ar ne, bet mūsų vaikai ateityje tikrai nenorės su jais bendrauti, nes jie atskiria, kur yra gėris, o kur – blogis. Ateityje mes tokių programų tikrai nenorėsime.

Tokios programos turi būti išimtos ir iš Kultūros paso, ir aš tikrai pasistengsiu, kad taip būtų padaryta ir kad žiūrovų tokie „aktoriai“ nepasiektų.

Labai gaila, kad tokie vaizdai pasirodo, dar nesu girdėjusi ir mačiusi tokių dalykų“, – portalui lrytas.lt tvirtino D.Kriščiūnienė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai lrytas.lt pateiktame komentare tvirtino, jog „Baltijos cirkas“ ir asmeniškai pati aktorė turėtų viešai atsiprašyti programoje dalyvavusių vaikų.

„Toks elgesys netoleruotinas ir peržengia visas ribas. Kultūros paso programą reglamentuojančiuose teisės aktuose yra numatyta skundų svarstymo procedūra, ir komisija, gavusi mokyklos skundą, jį svarstys, spręs, ar „Baltijos cirkas“ gali dalyvauti valstybės finansuojamoje Kultūros paso programoje“, – rašė ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.