G. Nausėda sako, kad nevienareikšmiškai vertinamos iniciatyvos kelia įtampas koalicijos viduje: priminė, kad turi veto teisę

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad valdančiųjų stovykloje esama įtampų. Šalies vadovo teigimu, jas lemia tai, kad artėjantys rinkimai spaudžia koalicijos partnerius įgyvendinti žadėtas, tačiau nevienareikšmiškai vertinamas iniciatyvas.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 11:15 AM

„Įtampų yra. Manau, kad jų gali ir daugėti. Suprantama, kad ateina tam tikras atsiskaitymo metas arba tam tikras egzaminų metas, kurį politikams sudaro rinkimai. Artimiausiuosius rinkimus turėsime jau visai netrukus“, – interviu LRT radijui sakė G. Nausėda.

Prezidento teigimu, būtent dėl artėjančių rinkimų valdančiąją koaliciją sudarančios politinės partijos ima vis dažniau mąstyti apie 2020 m. rinkėjams dalintus ir iki šiol netesėtus pažadus.

„Jos vis labiau jaudinasi, jų veikla tampa vis aktyvesnė siekiant įgyvendinti tuos sprendimus, kurie buvo žadėti“, – sakė šalies vadovas.

Ir tai, akcentavo jis, yra viena iš priežasčių, kodėl valdančiojoje koalicijoje kyla įtampos.

„Tai pradeda kelti tam tikras įtampas koalicijos viduje. Ypač kai kalbame apie tokius sprendimus, kurie visuomenėje, o ir tarp pačių politinių partijų, yra vertinami pakankamai prieštaringai“, – sakė prezidentas, veikiausiai galvoje turėdamas Laisvės partijos keltas partnerystės ar narkotikų dekriminalizavimo iniciatyvas.

„Akivaizdu, kad kai kurios partijos nėra patenkintos savo veiklos rezultatais, nes nesunku patikrinti, kad tie rinkiminiai pažadai nėra paprasčiausiai įgyvendinti“, – pažymėjo jis.

Be to, užsiminė prezidentas, net jei koalicijos partneriai rastų sutarimą dėl nevienareikšmiškai vertinamų iniciatyvų, partijos neturėtų pamiršti, kad veto teisę turi prezidentas. G. Nausėda pažymėjo, kad jis į prezidento rinkimus ėjo deklaruodamas kitokią politinę programą nei tą darė partijos, sudarančios dabartinę valdančiąją daugumą.

„Kitas klausimas, ar aš kaip prezidentas sutinku su jų rinkimų pažadų įgyvendinimu. Kartais atrodo, kad tos partijos turi lūkesčių, kad prezidentas bus pozityviai nusiteikęs vienu ar kitų jų iniciatyvų atžvilgiu, pamiršdamos, kad aš į rinkimus ėjau su kiek kitokia rinkimine programa ir aš visai neprivalau įgyvendinti vienos ar kitos partijos politinių programų. Jos neturėtų nustebti, jeigu viena ar kita jų iniciatyva gali būti vetuojama iš prezidento pusės“, – sakė G. Nausėda.

Galiausiai apibendrindamas valdančiosios daugumos stabilumo klausimą, G. Nausėda neatmetė galimybės, kad dabartinė dauguma galėtų subyrėti.

„Aš manau, kad niekada negalima atmesti tokios galimybės, nes kartais koalicijos subyra net ir visiškai taikiomis aplinkybėmis“, – sakė jis.

„Nenorėčiau tapti kažkokiu akstinu vienai ar kitai koalicijai byrėti. Svarbiausia, kad koalicijos būtų pajėgios apskritai priimti bet kokius sprendimus“, – pridūrė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.