Demokratai L. Savickas ir T. Tomilinas siūlo Vilniuje įamžinti K. Grinių

Seimo nariai, demokratai Lukas Savickas ir Tomas Tomilinas parengė ir trečiadienį įregistravo rezoliucijos projektą, kuriuo Vilniaus miesto savivaldybę kviečia rasti vietą prezidento Kazio Griniaus paminklui, o Vyriausybę ragina skirti tam lėšų.

 T. Tomilinas ir L. Savickas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 T. Tomilinas ir L. Savickas.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 4:08 PM

Projektas parengtas atsižvelgiant į tai, kad Vilniaus mieste šiuo metu yra tęsiamas istoriškai reikšmingiausių ir labiausiai prie modernios demokratiškos Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo prisidėjusių asmenybių įamžinimas.

Seimo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovų parengtame projekte rašoma, kad tinkamiausias valstybės veikėjo pavyzdys yra prezidento, premjero, Steigiamojo Seimo komiteto, rengusio Lietuvos Konstituciją, pirmininko, gydytojo, publicisto K. Griniaus asmuo.

„(...) Šiuo metu ypač svarbu įvertinti tuos asmenis, kurie net esant nelengviems laikams kūrė demokratiją Lietuvoje. Kazys Grinius po perversmo, net ir pašalintas iš prezidento posto, nesustojo dirbti Lietuvai. Jis dirbo Kauno savivaldybėje ir aktyviai reiškė savo nuomonę spaudoje apie demokratijos principus ir Lietuvos valdymą. Būtent tokie žmonės leido suformuoti nepriklausomybės tradiciją, kurią atkūrėme 1990-aisiais“, – pranešime žiniasklaidai pažymi Seimo narys T. Tomilinas.

L. Savickas ir T. Tomilinas projekte primena, kad 2016-ieji buvo Seimo paskelbti K. Griniaus atminimo metais. Seimo nariai taip pat pabrėžia K. Griniaus ištikimybę demokratinės valstybės idealams.

Seimo nariai rezoliucijos projekte kviečia Vilniaus miesto savivaldybę tinkamai įamžinti prezidento K. Griniaus atminimą Vilniaus mieste, parinkti tinkamą vietą jo paminklui ir surengti atvirą paminklo idėjų konkursą. Vyriausybė raginama numatyti 2024 metų valstybės biudžeto projekte K. Griniaus paminklo sostinėje finansavimo lėšas.

„Mes dažnai nesutariame dėl svarbių asmenybių įamžinimo, dėl jų nuopelnų vertinimo ir kitų dalykų, tačiau jei dėl kažko turėtume sutarti, tai dėl tokių istorinių asmenybių, koks buvo mūsų Prezidentas Kazys Grinius. Kol kas vienintelis paminklas jam stovi Kaune. Vilnius turi įvertinti vieną iš demokratijos tėvų – žmogų, kuris net po karinio perversmo, po dviejų okupacijų išliko demokratu ir kūrė tikrą vakarietišką demokratijos sampratą tarpukario Lietuvoje. Paminklas sostinėje leistų tinkamai įprasminti šio didžio žmogaus darbus Lietuvos valstybiškumui“, – apie idėją Vilniuje pastatyti K. Griniaus paminklą sako L. Savickas.

ELTA primena, kad Vilniaus miesto savivaldybei gruodžio mėnesį nusprendus įamžinti prezidento Antano Smetonos atminimą, pastatant paminklą J. Basanavičiaus gatvėje, viešojoje erdvėje kilo diskusijos, ar išvis reikia pagerbti šį nevienareikšmiškai vertinamą politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.