V. Mitalas sureagavo į G. Nausėdos poziciją dėl kanapių dekriminalizavimo: dalyvauti baimių kurstyme nenoriu

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas tikina nenorįs kurstyti nepagrįstų baimių dėl kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekto. Jo teigimu, reikia šnekėtis argumentų kalba. Taip parlamentaras sureagavo į praėjusią savaitę prezidento Gitano Nausėdos išsakytas abejones dėl „laisviečių“ remiamų teisės aktų. Pasak šalies vadovo, Lietuva pralaimi kovą su narkotikų vartojimu ir plitimu mokyklose, todėl mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo jis nepalaikys.

Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Mitalas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-01-04 09:09

Laisvės partijos vicepirmininkas mano, kad šalies lyderis laikosi tokios pozicijos, mat bijo. O tai, pažymėjo politikas, kursto ir visuomenės baimes.

„Tą patį sakinį galima pasakyti ir kitaip – būtent dėl to, kad pralaimime kovą su narkotikų plitimu, mums ir reikia peržiūrėti tą politiką, kurią Lietuva darė iki šiol“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

„Noriu dalyvauti argumentuotoje diskusijoje apie argumentus, o ne kurstyti visuomenės baimes. Šiuo atveju, man atrodo, labai aišku, kad prezidentas bijo ir dėl to tokią nuomonę išreiškė. Aš dalyvauti baimių kurstyme tikrai nenoriu – noriu kalbėti argumentais ir apie šitą pasiūlymą, jeigu dar reikia papildomų argumentų, visais būdais galime šnekėtis ir aš tikrai tą daryti noriu“, – nurodė jis.

Paklaustas, ką darys Seimas, jeigu priėmus įstatymų pokyčius, prezidentas jų nepasirašys, V. Mitalas užtikrino, kad tokia perspektyva niekaip nekeičia dekriminalizavimo rėmėjų pozicijos.

„Tai nekeičia, turbūt, nuomonės siūlyti dalykus ir kovoti už dalykus, kurie yra teisingi. Šiuo atveju, nuomonės skiriasi, bet jeigu viena pusė yra įsitikinusi, kad ta nuomonė yra teisinga, ji pagrįsta mokslu – ne tik daugybės šalių patirtimi, bet ir nevyriausybinių organizacijų mokslininkų patirtimi – tai ką man dabar daryti?“, – klausė jis.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo pritarė daliai įstatymo pataisų dėl kanapių dekriminalizavimo. Įstatymo projektais siūloma numatyti, jog už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė. Po svarstymo Administracinių nusižengimų kodekso teisės aktus palaikė 63 Seimo nariai, 60 prieštaravo, 2 – susilaikė.

Tuo metu lydinčiajam projektui – Baudžiamojo kodekso pataisoms – po svarstymo nepritarta. Už balsavo 63, prieš – 61, susilaikė – 3 Seimo nariai. Klausimas grąžintas komitetui tobulinti.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą. Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.