Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Tyrimą pradėjusiems policininkams teks nemažai paplušėti.
Tyrimą pradėjusiems policininkams teks nemažai paplušėti.
Pernai už automobilių stovėjimą Klaipėdoje surinkta 3,8 mln. eurų. Tai 1,4 mln. eurų daugiau negu 2021 metais.
Pernai už automobilių stovėjimą Klaipėdoje surinkta 3,8 mln. eurų. Tai 1,4 mln. eurų daugiau negu 2021 metais.
Karklėje planuojama statyti pirsą – tiltelį į jūrą. 
Karklėje planuojama statyti pirsą – tiltelį į jūrą. 
Penktadienį Sūduvos sostinės gatvėmis nuo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios į J.Basanavičiaus aikštę, kurioje stovi kalėdinė eglė ir prakartėlė, patraukė Trijų karalių vedamos iškilmingos eitynės.
Penktadienį Sūduvos sostinės gatvėmis nuo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios į J.Basanavičiaus aikštę, kurioje stovi kalėdinė eglė ir prakartėlė, patraukė Trijų karalių vedamos iškilmingos eitynės.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 7, 2023, 5:23 PM

Gargždai

Klaipėdos rajono savivaldybė įvairiomis išmokomis siekia privilioti daugiau policijos pareigūnų. Čia pradėjusiam dirbti pareigūnui bus skirta 4 tūkst. eurų išmoka, o besimokantiems pirminio policijos profesinio mokymo – 250 eurų stipendija kas mėnesį.

Paskatinti asmenys turės dirbti rajone ne mažiau kaip trejus metus. Šiuo metu trūksta 24 policijos pareigūnų. Ateityje tai bus dar didesnė problema, nes nemažai darbuotojų sulauks pensijos.

Judriai

Į Jurbarko ligoninę pagalbos kreipėsi neblaivus (1,60 prom.) 59 metų Šakių rajono gyventojas. Jis teigė, kad išvakarėse jo namuose vyko išgertuvės, kilo konfliktas su dviem sugėrovais.

Vyras tikino, kad po smūgio prarado sąmonę. Kai atsipeikėjo, namuose sugėrovų nebebuvo.

Kai iš ligoninės šakietis sugrįžo namo, pastebėjo, kad iš seifo pradingo teisėtai laikomi ginklai: dujinis pistoletas, revolveris, lygiavamzdis ir graižtvinis šautuvai.

Policijos pareigūnai sulaikė stipriai apgirtusį (2,09 prom.) 42 metų įtariamąjį.

Kretinga

Kretingiškių pinti kalėdiniai vainikai pateko į Lietuvos rekordų knygą. Idėja pinti vainikus kilo Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos darbuotojams.

Tam ruoštasi iš anksto – žmonės vasarą rinko gėlių žiedynus, džiovino vaisius, kaupė juosteles ir kitas puošmenas.

Vainikui buvo naudotos eglių, pušų, kėnių šakos, kankorėžiai.

Darbo procese panoro dalyvauti apie 200 kretingiškių, bet bibliotekos patalpose tiek netilpo – atrinkti 125.

Jie nupynė tiek pat vainikų. Iš jų buvo sudėliota eglės kompozicija, kurios ilgis – 58 metrai ir 58 centimetrai.

Rokiškis

Vytauto gatvėje gyvenanti 63 metų moteris savo santaupas laikė kaimynų bute, kurį prižiūrėjo. Ilgesniam laikui kažkur išvykę kaimynai jai buvo palikę savo buto durų raktus, todėl moteris nusprendė piniginę su 6,7 tūkst. eurų paslėpti pas juos – kambaryje stovinčioje spintoje tarp daiktų.

Akivaizdu, kad kažkas žinojo apie šią slėptuvę. Į pirmame aukšte esantį butą ilgapirštis pateko išlaužęs lango rėmą.

Pastarąjį kartą moteris kaimynų bute buvo prieš dvi dienas.

Šiauliai

Sekmadienį minios tikinčiųjų plūs į Šiaulių areną, kurioje nuo 10 val. vyks tradicinė Šiaulių vyskupijos organizuojama Šeimų šventė. Ji vidurdienį prasidės šv.mišiomis, kurias aukos vyskupas E.Bartulis ir apaštalinis nuncijus Lietuvoje P.A.Rajičius. O po pamaldų maldininkai išvys Tauragės gospelų choro „Gloria“ pastatytą Tore W.Aaso misteriją „Mesijas“.

Šeimų šventė rengiama nuo 2000 m. Pastaruosius porą metų dėl pandemijos renginio mastas buvo sumenkęs, bet šiemet maldininkai sugrąžinti į areną.

Klaipėda

Pernai už automobilių stovėjimą Klaipėdoje surinkta 3,8 mln. eurų. Tai 1,4 mln. eurų daugiau negu 2021 metais.

Daugiausia įtakos tam turėjo padidėjęs automobilių srautas uostamiestyje. Prisidėjo ir išplėstos stovėjimo zonos bei padidėjusi rinkliava.

Antai senamiestyje anksčiau reikėjo mokėti 0,90 euro, o nuo pernai – 1,5 euro už valandą. Kontrolieriai pernai užfiksavo 55 tūkst. atvejų, kai už stovėjimą nebuvo sumokėta. Skirtos baudos taip pat padidino įplaukas į savivaldybės biudžetą.

Panevėžys

Aguonų gatvėje į namus grįžusi 65 metų panevėžietė rado atidarytą kambario langą. Įžengusi į vidų ji išvydo ant grindų išmėtytus daiktus. Didžiausias smūgis šeimininkės laukė miegamajame.

Ten esančioje spintelėje moteris laikė 9,3 tūkst. eurų, tačiau jų nebebuvo.

Vėlų vakarą į ligoninės priimamąjį buvo atvežtas 38 metų vyras iš Asiūklių gatvėje esančių namų. Jam buvo perdurta nugara. Į alkoholio matuoklį vyras pripūtė per 2 promiles.

Tyrimą pradėjusiems policininkams teks nemažai paplušėti.

Nukentėjėlis nedaug ką galėjo ar galbūt nenorėjo pasakyti apie užpuoliką.

Panevėžietis tikino, kad peiliu jį sužeidė nepažįstamas vyras.

Seinų gatvėje liepsnojo dviaukštis namas. Paryčiais kilusį gaisrą pajuto šeimininkė – iš miego ją prikėlė pasklidę dūmai.

Pažadinusi namiškius moteris puolė gelbėtis.

Ugniagesiai rado ugnies apimtą antrą namo aukštą. Gaisro priežastys dar tiriamos, tačiau spėjama, kad ugnis plykstelėjo vonios kambaryje užsidegus šviestuvui.

Mažeikiai

Į darbą daugiau kaip 5 km važiuojantiems pedagogams bus mokama kompensacija už kelionei sunaudotus degalus. Tokiu sprendimu politikai tikisi paskatinti mokytojus asmeniniu transportu važinėti dirbti ir į atokesnes mokyklas.

Prognozuojama, kad Mažeikių rajoną per artimiausius 2–3 metus ištiks mokytojų stygius, todėl kompensacijomis viliamasi prisivilioti pedagogų ir iš gretimų rajonų. Be to, politikai įsteigė Metų mokytojo nominaciją, kurios laimėtojui bus išmokėta 1 tūkstančio eurų premija.

Telšiai

Miestą juosiančio Masčio ežero pakrantėje atsirado du nauji akcentai – metalo meną ir juvelyriką studijuojančios Dominykos Gulbinaitės kūriniai. Ežero pakrantėje įmontuotos dvi žemaičių kalbai įprasminti skirtos plaketės „Ežiukas“ ir „Monetos“.

Ant pirmojo kūrinio užrašyta „Veiziekes ė puo kuojuom, na tėk ė tuolomas“, ant antrojo – „Ešejė kap ežis mėiliūn (ka ėlga naparein)“. Žemaitijos sostine vadinamų Telšių svečiai gali ne tiktai pasigėrėti senąja architektūra, išpuoselėta paežere, bet ir paieškoti su miesto istorija siejamų mažosios architektūros simbolių – meškučių, monetų, skulptūrų.

Karklė

Karklėje planuojama statyti pirsą – tiltelį į jūrą. Jis galėtų ne tik tapti malonia pasivaikščiojimų vieta, bet ir palengvintų žvejų verslininkų darbą – jiems nebereikėtų bristi į vandenį, o į valtis įliptų nuo pirso.

Tiltui parinkta vieta ties senosiomis kapinaitėmis – čia yra aikštelė, skirta išsivežti žvejybos įrangą. 37 metrų ilgio pirso techninis projektas parengtas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos užsakymu.

Biržai

Namuose susibarė du girti sugyventiniai – 48 metų vyras ir 59 metų moteris. Pastvėręs peilį vyras ėmė grasinti sugyventinei, bet nedūrė. Jis tik trenkė ranka moteriai į veidą ir dar spyrė į nugarą.

Apie skriaudą nukentėjėlė iškart pranešė policijai. Mušeika į alkoholio matuoklį pripūtė beveik 2 promiles, nukentėjėlė buvo dar girtesnė – jai nustatytas beveik 3 promilių girtumas.

Daukniškiai

Panevėžio rajono kaime atbėgęs kaimynas šeimininkui pasakė, kad dega jo namo stogas. Kitoje namo pusėje esančiame kambaryje vyras žiūrėjo televizorių ir nė nepajuto pavojaus. Baisios lemties vyras išvengė vos per plauką.

Atskubėję ugniagesiai rado ugnies apimtą namą, stogas jau buvo įgriuvęs.

Liepsnos smarkiai suniokojo namą, liko tik apdegusios sienos. Padegėlį priglaudė giminaičiai.

Kavoliškis

Pagyvenusi moteris norėjo susiremontuoti dviejų kambarių butą. Radusi skelbimą apie visoje šalyje butus remontuojančią Kauno bendrovę ji susisiekė su jos atstovais.

Po kelių dienų atvykę įmonės darbuotojai apžiūrėjo butą ir sutarė dėl remonto kainos. Sudarę sutartį jie iš moters paėmė 450 eurų avansą.

Pradėti darbus kauniečiai žadėjo po savaitės, tačiau sutartu laiku taip ir nepasirodė. Į moters skambučius jie daugiau nebeatsiliepė.

Kriūkai

Šakių rajono miestelio bendruomenė įgyvendino projektą „Gyvenimas prie Nemuno“. Šalia pėsčiųjų tako įrengta lauko fotografijų paroda „Senieji Kriūkai“.

Nuotraukose – tarpukariu miestelyje buvę įvairūs objektai, žmonių gyvenimo būdo atspindžiai, jau tapę istorija.

Ant apšvietimo stulpų pritvirtinti metaliniai laiveliai (nuotr.) primena, kad Kriūkuose anuomet buvo statomi laivai. 1936-aisiais vietos lentpjūvėje buvo įkurta laivų statykla. Nemunu plaukiojo baržos „Rimgailė“, „Džiugė“, „Auksė“, „Pajauta“ ir kt.

Alytus

Trečiadienį po pietų į Jaunimo gatvėje esančią fotostudiją įbėgęs aukštas tamsiaplaukis jaunuolis nuplėšė prie kasos aparato pritvirtintą visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ aukų dėžutę, spruko lauk ir dingo šalia esančių daugiabučių kiemuose.

Pirminiais duomenimis, skaidraus plastiko aukų dėžutėje galėjo būti 20–30 eurų.

Daniliškiai

Panevėžio rajone į vienos bendrovės teritoriją įsibrovę vagys buvo pastebėti, tačiau jie veikė itin greitai ir spėjo pavogti 200 litrų dyzelino.

Aptverta teritorija stebima vaizdo kameromis. Per jas pastebėję vagis bendrovės darbuotojai atlėkė ir rado apvogtus aikštelėje stovinčius tris sunkvežimius. Numušę degalų bakų dangčius nusikaltėliai prisileido dyzelino ir spėjo su grobiu pabėgti. Į teritoriją vagys pateko išvertę tvoros dalį.

Paluobiai

Šakių rajono kaime, buvusiame mokyklos pastate, įsikūrė kol kas vienintelis rajone Šeimos krizių centras. Iki tol įvairių problemų patiriančios motinos su vaikais laikiną prieglobstį gaudavo aplinkinių savivaldybių įstaigose.

Naujame centre sudarytos jaukios gyvenimo sąlygos 20-iai asmenų, tame pačiame centre yra vaikų darželis. Krizių centrai kuriami ES fondų lėšomis, o teikiamas paslaugas finansuoja savivaldybės.

Marijampolė

Penktadienį Sūduvos sostinės gatvėmis nuo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios į J.Basanavičiaus aikštę, kurioje stovi kalėdinė eglė ir prakartėlė, patraukė Trijų karalių vedamos iškilmingos eitynės. Šiemet šiems teatralizuotiems valdovams sukako dešimt metų. Ankstesniais metais į Marijampolę jie atvykdavo iš Vilniaus.

Galop buvo nuspręsta, kad Sūduvos sostinei derėtų turėti savus karalius. Šią idėją įgyvendino dailininkė, režisierė, scenografė, Sasnavos laisvalaikio salės meno specialistė B.Labutytė. Jos darbai ne kartą buvo įvertinti įvairiais apdovanojimais.

Menininkė anuomet pasakojo, kad domėjosi, ką simbolizuoja kiekvienas karalius, gilinosi į jų istoriją, atidžiai apžiūrėjo Vilniaus ir Kauno turimus karalius, kad marijampoliečiai nuo jų skirtųsi. Trimetrinės valdovų figūros, kasmet išlinguojančios iš bazilikos šventoriaus į gatves, jau dešimtmetį džiugina ne tiktai vaikus, bet ir suaugusiuosius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.