Į korupcijos skandalą įsipainiojusių advokatų lemtis skirtinga

Į korupcijos skandalą įsipainiojusių advokatų Aivaro Surblio ir Drąsučio Zagrecko lemtis skirtinga – vienas nuteistas kalėti, o kitas atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Juristus įklampino noras padėti vienam bankrutavusios Palangos kredito unijos pajininkui.

Advokatų vilniečio D.Zagrecko (nuotr.) ir klaipėdiečio A.Surblio planas už pinigus paveikti Klaipėdos apygardos teisėjų sprendimą byloje sužlugo.<br>Lrytas.lt koliažas
Advokatų vilniečio D.Zagrecko (nuotr.) ir klaipėdiečio A.Surblio planas už pinigus paveikti Klaipėdos apygardos teisėjų sprendimą byloje sužlugo.<br>Lrytas.lt koliažas
Drąsutis Zagreckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Drąsutis Zagreckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Aivaras Surblys.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Aivaras Surblys.<br> G.Pilaičio nuotr.
D.Zagreckas išvengė atsakomybės. <br>V.Ščiavinsko nuotr. 
D.Zagreckas išvengė atsakomybės. <br>V.Ščiavinsko nuotr. 
 A.Surblys atsidūrė teisiamųjų suole.<br> G.Pilaičio nuotr.
 A.Surblys atsidūrė teisiamųjų suole.<br> G.Pilaičio nuotr.
A.Surblys (dešinėje) Klaipėdos apylinkės teisme.  <br>G.Pilaičio nuotr. 
A.Surblys (dešinėje) Klaipėdos apylinkės teisme.  <br>G.Pilaičio nuotr. 
 A.Surblys neteko teisės vilkėti advokato mantijos.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 A.Surblys neteko teisės vilkėti advokato mantijos.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 2:01 PM

Pirminės instancijos teismo nuosprendį Lietuvos apeliaciniam teismui (LAT) apskundęs klaipėdietis A.Surblys nieko nepešė – grėsmė dvejiems metams ir trims mėnesiams sėsti už grotų neišnyko.

Tokią bausmę pernai kovo mėnesį A.Surbliui buvo skyręs Panevėžio apygardos teismas. Advokatas kaltinamas prekyba poveikiu.

Slapta klausėsi pokalbių

Korupcijos teisinėje sistemoje schemas narplioję teisėsaugininkai nustatė, jog 2017 metų gruodžio mėnesį vilnietis advokatas D.Zagreckas viename pajūrio restorane A.Surbliui davė 10 tūkst. eurų kyšį už tai, kad jis paveiktų vieną baudžiamąją bylą nagrinėjusius Klaipėdos apygardos teisėjus.

Ikiteismino tyrimo duomenimis, advokatai susitikę Vilniuje ir Klaipėdoje, tarėsi dėl neteisėtų veiksmų. Priklausomai nuo situacijos, pradinė 10 tūkst. eurų kyšio suma įvertinta kaip garantija. Jeigu byla būtų pasisukusi asmeniui, kurio interesais veikė D.Zagreckas, palankia linkme, atlygis galėjo šoktelėti iki 50 tūkst. eurų.

Sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga ir atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės D.Zagreckas šioje byloje apklaustas kaip liudytojas.

Paskolas suteikė benamiams

Advokatai įsivėlė į ilgai nagrinėtą Palangos kredito unijos (PKU) bylą, kurioje vienam buvusių jos įkūrėjų ir vadovų Evaldui Petrauskui už sukčiavimą paskirta 7 metų laisvės atėmimo bausmė, vėliau sušvelninta iki 4 metų lygtinai, nurodant atlyginti unijai padarytą daugiau kaip 342 tūkstančių eurų žalą.

Nustatyta, kad nuo 2010 metų rugsėjo iki 2012 metų pradžios ši unija benamiams, žmonėms be jokių pajamų už įkeistą menkavertį nekilnojamąjį turtą suteikdavo apie 250 tūkst. JAV dolerių ilgalaikes paskolas. E.Petrauskas dirbo PKU administracijos direktoriaus pavaduotoju. Dėl viršytų limitų E.Petrauskas jau nebegalėjo gauti paskolų savo vardu.

Siekiant prasimanyti lėšų statybų projektams sukurta nusikalstamos veiklos schema – paskolų dokumentai buvo rengiami kitų asmenų vardais, bet pinigus pagal sutartis pasisavindavo unijos administratorius.

Įtarimai užgulė ir PKU pajininką, žinomo verslininko Rolando Skopo sūnų Arijų Skopą, gyvenusį Vilniuje su tuomete drauge Armanda Petrauskaite.

Jo bute buvo rasta nemenka pinigų suma – 836,4 tūkst. litų, 303,1 tūkst. eurų ir 19 tūkst. svarų sterlingų. A.Skopas nepaaiškino, iš kur juos gavo.

Įžvelgta papirkimo ženklų

Policijai žinomo A.Skopo tėvas R.Skopas daugiau negu prieš dešimtmetį vadintas kailių magnatu, klestinčiu verslininku.

Pareigūnų teigimu, jis esą buvo Vilniuje nušauto nusikalstamo pasaulio veikėjo Remigijaus Daškevičiaus, pravarde Daškė, artimas draugas. Paskui jo reikalai pašlijo.

Įtarinėta, jog D.Zagreckas ir A.Surblys tarėsi, kaip papirkti Klaipėdos teisėjus, kad jie apeliacine tvarka nagrinėdami PKU baudžiamąją bylą priimtų A.Skopui palankų spendimą, – paliktų nepakeistą pirminės instancijos sprendimą grąžinti jam per kratą areštuotus pinigus.

Narpliojant kredito unijos veiklą ir A.Petrauskaitei buvo kilę įtarimų, kad rengiamasi papirkti bylą nagrinėjančius teisėjus, – moteris pradėjo rašyti skundus dėl galimos savo buvusio draugo A.Skopo veiklos – prekybos poveikiu, kėsinimosi neteistai įgyti didelės vertės svetimą turtą.

Byla nukeliavo iki Aukščiausiojo teismo. Dėl Vilniuje rastų pinigų unija jokių pretenzijų nereiškė – nėra duomenų, kad jie buvo pasisavinti. A.Skopas nuteistas dvejiems metams dėl kredito gavimo, o A.Petrauskaitė atleista nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Palangos kredito unija iš viso buvo pateikusi apie 6 mln. litų civilinį ieškinį, puse milijono litų įvertinta dėl sukčiavimo, įtartinų sandorių patirta moralinė žala.

Pinigus grąžino

Nagrinėjant A.Skopo ir advokatų santykius D.Zagreckas papasakojo, kad į jį kreipėsi klientai, pasakė, kad yra tokia byla, per kratą bute areštuotos nemenkos piniginės lėšos – kone 600 tūkst. eurų įvairia valiuta.

Jie teiravosi, kokios yra galimybės palikti paskelbtą sprendimą.

Klientai D.Zagreckui žadėjo atsilyginti – jei Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs bylą apeliacine tvarka, pirmosios instancijos verdikto epakeistų, jis įsiteisėtų, A.Skopas atgautų pinigus, advokatui iškart atitektų pusė konkrečiai neįvardytos sumos.

D.Zagreckas prisipažino perdavęs A.Surbliui 10 tūkst. eurų, tačiau pastarasis po kurio laiko, veikiausiai supratęs, kad interesantai gali nesulaukti palankaus teisėjų sprendimo, gautus pinigus 2018 metų sausį grąžino kolegai.

Juristai rankų nenuleido - to paties susitikimo metu kalbėta ir apie didesnę pinigų sumą, jeigu kaip nors pavyktų įgyvendinti planą. Paskui abu buvo sulaikyti pareigūnų.

Savo santykius su A.Surbliu, kuriam buvo pareikšti kaltinimai dėl prekybos poveikiu, liudytojas D.Zagreckas apibūdino teigiamai. Abu buvę advokatai kartu mokėsi, buvo kurso draugai.

Prašė sušvelninti bausmę

A.Surblys pripažintas kaltu dėl to, kad, pasinaudodamas savo pažintimis, kita tikėtina įtaka, susitarė savo naudai priimti ir priėmė kyšį, už tai pažadėjęs paveikti Klaipėdos apygardos teisėjus.

Išklausęs nepalankų pirminės instancijos teismo nuosprendį buvęs advokatas Lietuvos apeliacinio teismo prašė jį išteisinti arba paskirti švelnesnę, su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę.

LAT teisėjų kolegija nusprendė, kad bylos duomenys, nusikaltimo aplinkybės nesuteikia pagrindo A.Surblio veiklą vertinti kaip mažiau pavojingą ir skirti švelnesnę, nei nustatyta įstatymų, bausmę.

A.Surblio skundas atmestas, jam skirta bausmė daugmaž artima sankcijoje nustatytam minimaliam dydžiui (asmenys už korupcinius nusikaltimus gali netekti laisvės nuo 2 iki 8 metų).

Dar gali skųsti nuosprendį

Prokurorai savo ruožtu prašė pakeisti Panevėžio apygardos teismo nuosprendį – pripažinti įrodytomis aplinkybes, kad D.Zagreckas ir A.Surblys vėliau susitarė ir dėl didesnio kyšio, nei nustatyta. Šis prašymas irgi atmestas.

LAT nutartis įsiteisėja jos nuo paskelbimo dienos, bet A.Surblys per tris mėnesius ją kasacine tvarka dar gali skųsti Lietuvos aukščiausiajam teismui.

D.Zagreckui pasisekė – savo kontoroje kolegoms dalijęs pažadus už pinigus paveikti teisėjus, kad jų sprendimai būtų palankūs klientams, jis iš pagrindinio įtariamojo tapo liudytoju.

Šis buvęs advokatas padėjo atskleisti ir daugiau korupcijos Lietuvos teisinėje sistemoje apraiškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.