V. Čmilytė-Nielsen apie laisvės kainą: karas prieš Ukrainą suskaičiuoja, pasveria, padalija

Po 32 metų prisimenant lemtingą 1991 m. sausio 13-ąją Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad šiemet Laisvės gynėjų dieną minime kitaip, turėdami kitokią patirtį.

V. Čmilytė-Nielsen apie laisvės kainą: karas prieš Ukrainą suskaičiuoja, pasveria, padalija.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen apie laisvės kainą: karas prieš Ukrainą suskaičiuoja, pasveria, padalija.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijos įteikimo ceremonija<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijos įteikimo ceremonija<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-13 10:33

Iškilmingame Laisvės gynėjų dienos minėjime ji kalbėjo ir apie Ukrainą, tvirtindama, kad „tai, kas yra agresyvu, negailestinga, neprognozuojama turi būti sustabdyta“.

„Visada žinojome, kad laisvė kainuoja. Dabar žinome, kiek ji gali kainuoti. Kiek suniokojimų, sugriovimų, ašarų, kraujo ir gyvybių. Ir kiek reikia ryžto, drąsos, pasiaukojimo, tikėjimo pasirengus sumokėti tą laisvės kainą! Karas prieš Ukrainą suskaičiuoja, pasveria, padalija“,– sakė V. Čmilytė– Nielsen.

Ji pastebėjo, kad prieš trisdešimt dvejus metus, praėjus savaitei po Sausio 13-osios nakties Vilniuje, Maskvoje įvyko iki tol neregėto masto mitingas. Tuomet daugiau kaip 800 tūkst. demonstrantų išėjo į gatves pasmerkti brutalių Kremliaus veiksmų ir palaikyti Lietuvos laisvės siekio. Parlamento vadovė negailėjo kritikos Rusijos gyventojams, kurie šiuo metu neišeina protestuoti į gatves. „Dabar, kai tų žmonių vaikai ir vaikaičiai griauna, naikina, prievartauja, grobia ir žudo, Rusijos miestų gatvės tuščios“,– apgailestavo parlamento vadovė.

Pasak jos, visiškai suprantama, kad 2022 metų Laisvės premija šiandien įteikiama kovojančios Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kurio pastangas stabdant agresiją ir ginant laisvę sunku būtų pervertinti.

„Kaip Ukrainos Prezidentas jis yra Ukrainos kovos už laisvę priešakyje, savo asmenine lyderyste ir pavyzdžiu įkvėpęs milijonus žmonių tiek Ukrainoje, tiek ir už jos ribų.

Prezidente, savo kreipimesi į ukrainiečius Kalėdų, viltingiausios metų šventės proga, sakėte: „Mes visi kartu – didelė šeima. Kad ir kur būtume šiandien – namuose, darbuose, apkasuose, keliuose, Ukrainoje ar už jos, – mūsų šeima vieninga kaip niekada. Savo didvyriškumu, nenugalimumu, tarpusavio pagarba ir pagalba. Vieninga savo tikėjimu viena pergale“,– kalbėjo parlamento vadovė.

Anot jos, tokie pat vieningi mes buvome 1991 sausį ir dėl to Lietuva tapo nenugalima. „Tuomet mes laisvajam pasauliui ir jo siekiantiems tapome pavyzdžiu, ką reiškia laisvės troškimas. Ką reiškia, kai noras apginti savo šalį nugali baimę ir verčia žengti žingsnį už save, už savo vaikus, už savo valstybę. Kai kam šis žingsnis, deja, tapo lemtingu. Mes jų atminimą gerbsime amžinai“,– sakė parlamento vadovė.

Ukrainos žmonės ir šalies Prezidentui parlamento vadovė linkėjo stiprybės ir ištvermės.

„Išlikime vieningi savo tikėjimu viena pergale. Stiprybės Jums, ištvermės Ukrainos žmonėms! Laisvė neabejotinai nugalės“,– iš istorinės Kovo 11-osios salės tribūnos tvirtino V. Čmilytė– Nielsen.

Laisvės gynėjų dienos minėjime dalyvauja Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, kadenciją baigę šalies Prezidentai Dalia Grybauskaitė, Valdas Adamkus, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir Vyriausybės nariai, žuvusių Laisvės gynėjų artimieji, ambasadoriai, parlamentarai, Kovo 11-osios Akto signatarai, svečiai iš Ukrainos, visuomenės veikėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.