Dėl klaidos Trakų liberalams rinkimuose gresia dalyvauti su atsitiktine tvarka sudėliotu kandidatų sąrašu

Dėl padarytos klaidos Trakų liberalams gresia savivaldos rinkimuose dalyvauti su atsitiktine tvarka sudėliotu kandidatų sąrašu. Partijos atstovai pripažįsta, kad patys padarė klaidą ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) perdavė netinkamai sureitinguotą kandidatų sąrašą.

Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 2:46 PM

Esą darbo su savivaldos rinkimais neturėjusi partijos atstovė komisijai nusiuntė ne tikslingai surikiuotą, bet atsitiktine tvarka sudėliotą kandidatų į Trakų rajono savivaldybę sąrašą. Pastebėjus klaidą, kažką keisti jau buvo per vėlu – kaip teigia VRK pirmininkė, terminai pasibaigė ir keisti kandidatų eiliškumą teisinio pagrindo nėra. Ir nors liberalai teigia suprantą, kad dėl galiojančios tvarkos VRK bus sunku kažką pakeisti, situaciją paprašė įvertinti ir teisme.

Trakų liberalai tikina padarę klaidą, viliasi sulaukti palankaus teismo sprendimo

Pasak Trakų liberalų, pastaroji situacija susiklostė netyčia – kaip Eltai teigė partijos skyriaus pirmininkė Edita Rudelienė, neteisingą kandidatų sąrašą VRK pateikė nauja rinkimų atstovė, anksčiau neturėjusi praktikos su savivaldos rinkimais.

„Buvo reitinguotas sąrašas, rinkimų atstovė padarė klaidą ir ne tokį pateikė. (...) Nauja rinkimų atstovė, kuri anksčiau su savivalda nebuvo dirbusi“, – sakė E. Rudelienė.

„Neeilinė situacija. Buvo visi dokumentai pateikti tvarkingai ir tinkamai. Visi kandidatai, kurie kandidatuoja, buvo pateikti. Bet buvo techninė rinkimų atstovės klaida dėl reitingavimo. Reitingavimas susimaišė – čia grynai buvo žmogiškasis faktorius, techninė klaida“, – savo ruožtu situaciją paaiškino Trakų savivaldybės meras Andrius Šatevičius ir akcentavo, kad kitą dieną po padarytos klaidos rinkimų atstovė atsistatydino iš pareigų.

Ir E. Rudelienė, ir A. Šatevičius tvirtina, kad nesureikšmina susiklosčiusios situacijos. Visgi, liberalai kreipėsi į VRK, prašydami ištaisyti klaidingą kandidatų sąrašą. VRK atsisakius padaryti pakeitimus, partijos skyrius kreipėsi į teismą. A. Šatevičiaus teigimu, teisininkų sprendimo liberalai viliasi sulaukti jau kitą savaitę.

„Mes kreipėmės tiek VRK patarimo, ką tokiu atveju reikėtų daryti, bet suprantame ir iš teisinės pusės, kad jiems (koreguoti kandidatų sąrašą – ELTA) būtų sunku padaryti. Tai kreipėmės ir į teismą, kad jis išaiškintų“, – pasakojo jis.

„Aišku, tikimės, kad leis redaguoti. Bent jau mano asmenine nuostata, žmonės iš sąrašo nebuvo pašalinti, jis yra toks pats tvirtas ir tikslus. Tiesiog norėtųsi įgyvendinti savo komandos, mūsų politinės organizacijos lūkesčius dėl reitingavimo“, – teigė Trakų meras.

Visgi, nepaisant to, ar pavyks koreguoti kandidatų reitingavimą, liberalai nemano, jog ši skyriaus atstovės padaryta klaida kaip nors paveiks liberalų šansus artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

„Sąrašas yra mūsų, turėjome susitikimą su visais kandidatais. Sąrašas vis tiek liberalų – yra 50 žmonių ir viskas ten gerai“, – akcentavo E. Rudelienė.

„Tikrai nemanau, kad šitas reitingavimas įtakos rinkimus, nes žmogus balsuoja ne už skaičiuką, o už asmenį, už žmogų. Jaučiamės tvirtai – kalbėjome ir su komanda. Tikrai nesudarys, aš manau, mums problemų“, – užtikrino A. Šatevičius.

VRK pirmininkė įžvelgia riziką, jei teismas tenkintų liberalų kreipimąsi

VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė apgailestavo dėl nesėkmės formuojant Trakų rajono Liberalų sąjūdžio sąrašą savivaldos rinkimams. Visgi, pasak jos, rinkimų kodeksas nebeleidžia atsižvelgti į Liberalų sąjūdžio prašymus – kandidatų registravimo tvarkai numatyti labai aiškūs terminai.

„Gaila, kad taip nutiko. Liberalų sąjūdžio sąrašas Trakų savivaldybėje buvo pateiktas atstovės ir sudėliotas atsitiktine tvarka. Bet VRK neturėjo teisės iš karto sužiūrėti ir neturėjo teisės pagal rinkimų kodeksą keisti kažką. Todėl Trakų skyriaus prašymas pakeisti sąrašo eiliškumą, VRK nuomone, buvo netenkintinas. Trakų skyriui buvo atsiųstas komisijos atsakymas, kad teisino pagrindo VRK keisti sąrašo tvarkos neturi pagrindo“, – Eltai teigė J. Petkevičienė.

„Rinkimų kodekse yra sudėlioti labai aiškūs terminai. Nurodyta ne tik diena, yra nurodyta ir valanda. Tai yra naikinamieji terminai. Taškas“, – sakė VRK pirmininkė ir pridūrė laukianti žinių iš teismo.

„Mano žiniomis, VRK atsakymas yra apskųstas teismui. Lauksime tolimesnių žingsnių“, – teigė VRK vadovė.

Be to, jos teigimu, jeigu būtų patenkintas liberalų prašymas, kiltų grėsmė, kad ateityje ir kitos politinės jėgos pasibaigus terminams imtų taisyti įsivėlusias klaidas. O tai, akcentavo J. Petkevičienė, kenktų sklandžiai rinkimų eigai.

„Įsivaizduokite, kiek yra sąrašų, kiek yra kandidatų. Jeigu toks pageidavimų koncertas, atsiprašau už tą žodį, bet jei iš visų politinės kampanijos dalyvių pradėtų būti tenkinamas... Tai iki pat rinkimų dienos negalėtume tinkamai organizuoti rinkimų. Dėl to kodeksas labai konkrečiai nustato tuos terminus. Tikslas yra, kad būtų galima viską sklandžiai organizuoti“, – sakė VRK vadovė.

VRK tikrinant politinių organizacijų pareiškinius dokumentus savivaldos rinkimams, kai kuriems kandidatams dėl neapdairumo bei nepateiktų politikų biografijų gali grėsti šalinimas iš rinkimų. Dėl šios priežasties kai kuriose savivaldybėse kandidatų sąrašai gali ne tik sutrumpėti, bet ir visiškai išnykti. Eltos žiniomis, tokia grėsmė gali iškilti ne tik mažosioms politinėms jėgoms, bet ir parlamentinėms partijoms.

VRK jau nusprendė išbraukti Petro Gražulio vadovaujamos Tautos ir teisingumo sąjungos kandidatų sąrašus iš rinkimų Tauragės, Akmenės ir Jonavos rajonuose. Pastarosiose dvejose savivaldybėse partija neturėjo reikiamo kandidatų skaičiaus, o Tauragėje P. Gražulio lyderiaujama politinė jėga VRK pateikė pareiškinius dokumentus pasibaigus terminui.

Daliai šios politinės jėgos kandidatų gresia šalinimas iš savivaldos rinkimų ir dėl klaidingai užpildytų dokumentų – dešimtys partijos politikų vietoje savo nuotraukų VRK pateikė ramunių, kaktusų, vyno taurių, gamtos peizažų nuotraukas. Pats P. Gražulis tokių pažeidimų nesureikšmino ir pavadino menkniekiu.

VRK politinių organizacijų pareiškinius dokumentus turi patikrinti iki vasario 2 d.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks šių metų kovo 5 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.