Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> LR nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2023-01-14 22:39

Alaušas

Dviem vyrams žvejyba ant užšalusio Alaušo ežero Utenos rajone trečiadienį vos nesibaigė tragedija. Ledo storis šiomis dienomis yra tik apie 4 cm.

Nelaimė įvyko vidurdienį – 300 metrų nuo kranto įlūžo 64 metų žvejys. Šalia buvęs vyras bandė gelbėti šaltame vandenyje atsidūrusį draugą, tačiau ledas po jo kojomis ėmė linguoti ir kėsinosi lūžti. Vyras akimirksniu atsigulė ant ledo, telefonu iškvietė pagalbą ir nejudėdamas gulėjo, kol atvyko gelbėtojai.

Įlūžęs žvejys lediniame vandenyje išbuvo apie 15 minučių. Ugniagesiai gelbėtojai žvejus pasiekė rogėmis. Įlūžusį vyrą jie perdavė medikams.

Utena

Ketvirtadienį į policiją kreipėsi 57 metų ukrainietis, tapęs aferistų auka. Vyras teigė, jog jam paskambino policijos pareigūnu prisistatęs asmuo ir informavo, kad neva ukrainiečio vardu yra imama paskola, esą reikia sustabdyti neteisėtą veiksmą.

Po kiek laiko paskambino kitas vyras. Jis ukrainiečiui atsiuntė elektroninio atsiskaitymo programėlę ir nurodinėjo, ką šis turi daryti. Ukrainietis suprato esąs apgautas iškart, kai tik gavo patvirtinimą, kad iš jo sąskaitos paimta 5840 eurų.

Droničėnai

Ketvirtadienį vidurdienį magistraliniame kelyje Kaunas–Zarasai–Daugpilis, ties Utenos rajono kaimu, 64 metų mikroautobuso „Volkswagen Transporter“ vairuotojas, lenkdamas automobilį „Audi“, įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su lengvuoju automobiliu „Nissan Qashqai“, prie kurio vairo sėdėjo 44 metų moteris.

Avarijoje nukentėjo mikroautobuso vairuotojas ir bendraamžė jo keleivė. Jie patyrė kaulų lūžius. Lengvojo automobilio vairuotojai ir 42 metų keleiviui medikai nustatė sumušimus. Į ligoninę buvo paguldyti trys nukentėjėliai.

Nida

Neringos savivaldybė siekia išsaugoti Nidos švyturio pastatų kompleksą. Tai puikiai išlikęs vientisas pastatų kompleksas, įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Jį sudaro aštuoni statiniai.

Vyriausybė nusprendusi juos parduoti, o kurorto savivaldybė norėtų juos perimti patikėjimo teise ir yra parengusi komplekso įveiklinimo projektą – ten siūloma įkurti Šviesos muziejų, visuomenei atviras menininkų dirbtuves, specializuotą lauko kavinę-skaityklą.

Noriūnai

Vėlų vakarą Kupiškio rajone liepsnojo keliems savininkams priklausantis ūkinis pastatas. Gaisrą pastebėjo maždaug už puskilometrio gyvenantys žmonės.

Ugnis suniokojo gyventojų laikytas daržoves, automobilių dalis ir kitus daiktus.

Antrame pastato aukšte vienas žmogus laikė balandžius, tačiau paukščių liepsnos nepasiekė.

Taip pat gelbėtojai apsaugojo priblokuotame garaže stovintį traktorių ir prie pastato lauke paliktą mėšlo kratytuvą.

Šiauliai

Bendrą akciją surengę ir 5 tūkstančius eurų surinkę Šiaulių miesto ir rajono LIONS klubai nupirko penkis generatorius.

Per bendradarbiaujantį ukrainiečių integracijos centrą „Malva“ šie įrenginiai iškeliaus į karo niokojamą Ukrainą.

Du generatoriai skirti fronte kovojantiems kariams, kiti – okupantų beveik nuo žemės nušluoto Bučos rajono Andrejevkos miestelio gyventojams.

Ėgliškiai

Užkirstas kelias vienam Kretingos rajono brakonieriui – Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai jo namuose rado penkias kilpas laukiniams gyvūnams gaudyti.

Gaudymas kilpomis – žiaurus ir itin brutalus būdas, nes stipriai sužalotas gyvūnas ilgai kankinasi, kol žūsta. Pažeidėjui gresia bauda iki 860 eurų.

Tačiau viskas tuo nesibaigė. Ūkiniame pastate pareigūnai rado kelias talpyklas su 45 litrais skysčių, turinčių naminės degtinės kvapą.

Biržai

K.Binkio gatvėje praeiviai pamatė iš ūkinio pastato virstančius dūmus, netrukus pasirodė ugnies liežuviai.

Gaisras įvarė daug nerimo gyventojams. Vos keli metrai nuo gaisravietės stovi kaimynų pavėsinė, šiek tiek tolėliau – ūkinis pastatas ir gyvenamasis namas.

Operatyviai atvykę ugniagesiai sutramdė liepsnas ir gaisras neišplito.

Klaipėda

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojams teko imtis nekasdieniškos užduoties – sugauti į administracinių patalpų fojė užklydusį šikšnosparnį. Darbuotojai tik tuomet suprato, kodėl naktimis pastate kartais ima kaukti apsaugos signalizacija.

Susisiekus su ornitologu veikta pagal rekomendacijas – šikšnosparnis pagautas ir apgyvendintas vėsiose nenaudojamose patalpose, kur jis galės peržiemoti ir prasimaitinti. Šikšnosparnio gaudynėms prireikė keltuvo, nes patalpų aukštis siekia 8 metrus.

Klaipėdos muzikinio teatro istorijoje pirmą kartą bus iškilmingai suteikti teatro emeritų garbės vardai – jais taps ilgamečiai solistai Jadvyga Grikšienė (nuotr.) ir Viačeslavas Tarasovas. Emerito vardas skiriamas už ypatingus nuopelnus Lietuvos menui ir kultūrai.

Emeritų garbės vardai teatrų bendruomenėje retai suteikiami – tai labiau sietina su akademine bendruomene ar dvasininkija.

2013 m. pirmą kartą Lietuvos teatro istorijoje emerito garbės vardas buvo suteiktas Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistui Virgilijui Noreikai.

Dieveniškės

Šalčininkų rajone esančiame Dieveniškių regioninio parko lankytojų centre galima apžiūrėti kilnojamąją parodą „Nuo Arkties iki Antarkties“, kurią parengė Lietuvos jūrų muziejus.

Supažindinama su gyvūnams pavojingais klimato kaitos pokyčiais, pristatomi gyvūnai, kurie be ledo negali išgyventi, – tai jūrų vėpliai, pingvinai, ruoniai ir koralai.

Artimiausiu metu su ekspozicija galės susipažinti Lazdijų ir Vištyčio gyventojai.

Ši paroda po Lietuvą keliaus apie penkerius metus ir bus pristatoma labiausiai nuo jūros nutolusiose vietose.

Vilkaviškis

Kai 2022-ieji buvo paskelbti Sūduvos metais, Vilkaviškio kultūros centre buvo atidaryta „Audimo artelė“ ir per Tris Karalius buvo pradėta austi „Sūduvos juosta“. Sėsti į stakles galėjo kiekvienas, užsukęs į kultūros centrą, be to, staklės buvo vežiojamos į įvairius renginius.

Skaičiuojama, kad iš viso juostą per praėjusius metus audė apie 1000 žmonių. Buvo nuausta 10 metrų, panaudoti 35 raštai ir 15 spalvų siūlai. Šis išskirtinis darbas šiomis dienomis buvo pristatytas baigiamajame Sūduvos metų renginyje.

Narteikiai

Paryčiais Pasvalio rajone plykstelėjęs gaisras į lauką išvarė vienkiemyje gyvenantį pusamžį vyrą. Pajutęs dūmus jis pamatė prieangyje degantį šaldytuvą – kelias į kiemą buvo užkirstas. Gelbėdamasis vyras išsiropštė per langą.

Tolumoje pamatę ugnies pašvaistę kaimynai iškvietė ugniagesius. Liepsnos suniokojo dalį namo stogo.

Jūžintai

Rokiškio rajone šunį vedžiojusi moteris apstulbo, kai į sniego pusnį liuoktelėjęs augintinis staiga pradingo iš akių.

Nuėjusi ieškoti šeimininkė rado šunį įkritusį į beveik 2 metrų gylio kanalizacijos šulinį. Šalia pusnyje gulintis dangtis dengė tik dalį šulinio angos, todėl pro pravirą plyšį šuo ir įpuolė žemyn.

Vandens šulinyje nebuvo prisikaupę daug – gylis siekė maždaug pusantro sprindžio ir šuniui sėmė tik kojas.

Bet iki šulinio viršaus buvo apie 2 metrus, tad savo jėgomis išsivaduoti jam buvo neįmanoma.

Šunį iš šulinio išvadavo atvykę ugniagesiai.

Duobiškiai

Netoli Šakių esančiame kaime 36 metų vyras kluone pakorė savo 38 metų brolio šunį, po to įkišo į maišą, rogėmis nuvežė į netoliese esančius krūmus ir išmetė.

Iškviesti pareigūnai nurodytoje vietoje iš tiesų aptiko maišą su gana stambaus šuns gaišena. Pagal išorinius sužalojimus buvo galima spręsti, kad žudomas šuo patyrė didžiules kančias.

Policijos pareigūnai, pradėję ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, patikrino abiejų brolių blaivumą. Vienas į alkoholio matuoklį įpūtė 3,52 prom., kitas – 3,08 prom.

Panevėžys

Vagis pavogė aukų dėžutę, pastatytą Rožyno veterinarijos klinikos laukiamajame. Ji ten stovi jau daug metų.

Į gyvūnų globos draugijai „Mažas draugas“ priklausančią dėžutę aukotojų sumesti pinigai skiriami beglobių gyvūnų priežiūrai.

Peržiūrėję vaizdo kamerų įrašus veterinarai išsiaiškino, kad vagystę įvykdė pusamžis vyras.

Vaizdo kameros užfiksavo, kaip vyras pagriebia ant stalo prie durų padėtą nepritvirtintą dėžutę ir sprunka į lauką.

Pavogtoje dėžutėje galėjo būti apie 50 eurų.

Ageniškis

Biržų rajone ugniagesiai buvo iškviesti į vieną sodybą – gyventojus išgąsdino smarkiai įkaitusi krosnies sienelė.

Kaminą ir palėpę apžiūrėję ugniagesiai nuramino šeimininkus – jokio pavojaus nėra.

Buvo užsidegę krosnies oro padavimo kanaluose susikaupę suodžiai, kurie greitai ir užgeso.

Vištytis

Suvalkijos ūkininkai pasipriešino Vyriausybės sumanymui steigti 35 tūkst. ha ploto Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinį parką. Apie 400 gyventojų ketvirtadienį susirinko į Vilkaviškio rajono miestelio kultūros namus apie tai pasikalbėti su atvykusiu aplinkos ministru S.Gentvilu ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atstovais. Ūkininkai ir gyventojai labiausiai sunerimę dėl galimų naujų ribojimų žemės ūkio ir namų ūkio valdose, kurių, patekus į nacionalinio parko teritoriją, gali tekti laikytis. Aplinkos ministerija pažadėjo, kad parko planavimas neprasidės, kol su vietos bendruomenėmis nebus išsamiai aptarti galimi ūkininkavimo, miškų kirtimo, statybos darbai. Aplinkos ministerijos teigimu, nacionalinio parko statuso suteikimas leistų išsaugoti unikalų Sūduvos slėniuotų ir molingų lygumų, plynaukštės, ežeruoto kalvyno kraštovaizdį, Suvalkijos simbolio – Šešupės upyną, gamtines ekosistemas, svarbų Sūduvos etninės srities paveldą, kultūrą, istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.