VRK pirmininkė neabejoja: sprendimas neregistruoti apie pusės tūkstančio kandidatų savivaldos rinkimams bus apskųstas teismui

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nusprendus išbraukti iš rinkimų sąrašų maždaug pusę tūkstančio kandidatų į savivaldos rinkimus, VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė neabejoja, kad sprendimas bus apskųstas Vyriausiajam administraciniam teismui. Pasak jos, jei galutinis sprendimas būtų VRK, atsirastų grėsmė griūti partijos sąrašui.

Jolanta Petkevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 3:27 PM

„Tuose sąrašuose, kuriuose yra minimalus skaičius – 13, tai, be abejo, jei iškrenta bent vienas, tai griūna sąrašas. Bet, aš manau, kad nereikia niekur skubėti, nes yra neatmestina tikimybė, kad šis sprendimas bus skundžiamas teismui, tai jau supratome ir iš politinių partijų atstovų, kurie šiandien kaip svečiai dalyvavo, tai teismas pasisakys“, – po VRK posėdžio žurnalistams teigė J. Petkevičienė.

„Tai tik VRK sprendimas, o ne galutinis sprendimas, kurį turės pasakyti teismas“, – po VRK posėdžio žurnalistams teigė J. Petkevičienė.

Jei politinių partijų atstovai nuspręstų kreiptis į teismą, pasak J. Petkevičienės, iki rinkimų pradžios sprendimas neabejotinai būtų pateiktas.

„Kreipimasis pagal kodeksą berods penkios dienos, Vyriausiasis administracinis teismas tikrai nedels spręsti šį klausimą ir priimti sprendimą kaip visuomet“, – pažymėjo VRK pirmininkė.

ELTA primena, kad antradienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė išbraukti iš rinkimų sąrašų maždaug pusę tūkstančio kandidatų į savivaldos rinkimus. VRK duomenimis, iš daugiau kaip 14 tūkst. pretendentų, maždaug 500 kandidatų pareiškiniai dokumentai pateikti neteisingai – dalis politikų nepateikė privačių interesų, turto, pajamų deklaracijų, dalis nepateikė savo nuotraukų bei biografijų.

Daugiausiai kandidatų prarado Tautos ir teisingumo sąjunga. Per 150 šios politinės jėgos kandidatų pateikė netvarkingus dokumentus VRK – dešimtys partijos politikų vietoje savo nuotraukų VRK pateikė ramunių, kaktusų, vyno taurių, gamtos peizažų nuotraukas, didžioji dalis neužpildė kandidatų biografijų.

Iš rinkimų išbraukti ir beveik 70 Darbo partijos kandidatų, per keturiasdešimt partijos „Laisvės ir teisingumo“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), beveik keturios dešimtys Lietuvos žaliųjų partijos kandidatų.

Komisija jau nusprendė išbraukti Petro Gražulio vadovaujamos Tautos ir teisingumo sąjungos kandidatų sąrašus iš rinkimų Tauragės, Akmenės ir Jonavos rajonuose. Pastarosiose dvejose savivaldybėse partija neturėjo reikiamo kandidatų skaičiaus, o Tauragėje P. Gražulio lyderiaujama politinė jėga VRK pateikė pareiškinius dokumentus pasibaigus terminui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.