Prokuratūra: L. Ragelskis savo pasisakymais niekino žydus ir baltarusių aktyvistus

Prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis savo viešuose pasisakymuose niekino žydus ir baltarusius, niekinančius vaizdo įrašus įkėlė į interneto vaizdo kanalą, taip pat į šiukšlių maišą buvo sukrovęs prie Baltarusijos ambasados Vilniuje pastatytus nuo Minsko režimo žuvusių aktyvistų portretus, tvirtina prokuratūra.

Laurynas Ragelskis.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Ragelskis.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Ragelskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Ragelskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Ragelskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Ragelskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Ragelskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Ragelskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 12:29 PM, atnaujinta Apr 2, 2023, 2:57 PM

„(L. Ragelskis – BNS) gamino dalykus, kuriais tyčiojamasi ir niekinama žmonių grupė dėl tautybės, politinių įsitikinimų, išniekino viešos pagarbos vietą“, – per teismo posėdį Vilniaus miesto apylinkės teisme trečiadienį sakė prokuroras Mantas Januškevičius.

Jis paskelbė kaltinimus ir pabrėžė, kad asmuo veikė apgalvotais ir kryptingais veiksmais.

Tuo metu 46 metų L. Ragelskis savo kaltės nepripažino ir parodymų sakė duosiąs tik po to, kai bus ištirti visi bylos duomenys.

„Nesuprantu, kokia mano kaltė, apie kokį memorialą kalba prokuroras. Aš nežinojau, kad Lietuvos teismai užsiima tuo, kas vyksta užsienyje, gal mūsų teismai pradėjo spręsti bylas, kurios nepatenka į jos jurisdikciją. Teismo teisė turėti nuomonę, o mano teisė – kad Lietuvoje veiktų Lietuvos įstatymai, o ne svetimi,“ – teismui sakė L. Ragelskis, pridūręs, kad, jo nuomone, jis Lietuvos žemėje Lietuvos įstatymų nepažeidė.

Vyras su teismu bendrauja rusų kalba per vertėją. Pagal įstatymus, Lietuvoje procesas gali vykti tik valstybine lietuvių kalba.

Teismas trečiadienį bylą pradėjo nagrinėti iš esmės, surengti nagrinėjimą teisėjas Miroslavas Gvozdovičius bandė apie pusmetį – posėdžiai buvo paskirti nuo pernai liepos, tačiau pradėti bylos nepavykdavo dėl įvairių L. Ragelskio prašymų, noro turėti konkretų pasirinktą advokatą ir taip toliau.

Trečiadienį buvo surengtas septintas posėdis, jame ir pradėta nagrinėti byla.

Prašė grąžinti bylą prokuratūrai

Kaltinamojo advokatė Violeta Bazienė prasidėjus nagrinėjimui dėl galimų procesų pažeidimo prašė bylą grąžinti prokuratūrai, tačiau teisėjas M. Gvozdovičius prašymą atmetė, manydamas, kad pagrindas nagrinėti bylą yra.

„Esant procesiniams pažeidimams prašome grąžinti bylą prokurorui, nes tai neleidžia nagrinėti bylos teisme“, – sakė advokatė.

Pasak jos, prokuroro prašymai dėl ikiteisminių tyrimų, vykstančių ilgiau nei metus, termino termino pratęsimo, turi būti suderinti su tiesioginiu vadovu, to nebuvo padaryta, o L. Ragelskis buvo apklaustas jau po ikiteisminio termino pratęsimo, nesilaikant jo tvarkos. Advokatės manymu, esant proceso pažeidimams, gali būti neužtikrinta jos kliento teisė į gynybą.

Advokatė teismui kalbėjo apie dokumentus, anot jos, rodančius, kad dėl L. Ragelskio veiksmų buvo pradėti keli ikiteisminiai tyrimai, vienas jų buvo nutrauktas, tačiau Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Justo Lauciaus sprendimu atnaujintas.

Prokuroro M. Januškevičiaus manymu, esminių pažeidimų per ikiteisminį tyrimą nepadaryta, visi terminai aukštesniųjų prokurorų pratęsti teisėtai ir pagrįstai.

„Esminių pažeidimų nematau, tai bandymas užvilkinti bylą“, – sakė jis.

Byloje bus apklausti 24 liudytojai, tarp jų – Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Pagal teisme paskelbtą medžiagą ji kreipėsi į Vilniaus apskrities policijos pareigūnus dėl L. Ragelskio įrašo „Youtube“ kanale.

Tyčiojosi iš žydų ir baltarusių

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2020 metų spalį L. Ragelskis prie Baltarusijos ambasados pastato Mindaugo gatvėje, įtariama, filmavo pats save, savo tyčiojimąsi, filmavo žmonių grupę paniekinančius vaizdo įrašus ir juos įkėlė į socialinį tinklą.

Prokuratūros kaltinamajame akte rašoma, kad L. Ragelskis prie Baltarusijos atstovybės save filmavo nenustatytu įrenginiu, gamino vaizdo įrašą, paskui prisijungė prie „Youtube“ kanalo, ir į savo kanalą „Lietuvis rėžia tiesą“ į kanalą įkėlė įrašą, kuriame buvo kalbama apie šabą, getą, litvakų kastą.

Pasak prokuratūros, taip buvo tyčiojamasi ir niekinama žmonių grupė dėl tautybės.

Anot jos, kitame į „Yotube“ kanalą įkeltame įraše L. Ragelskis įžeidžiančiai pasisakė apie protestuojančiuosius prieš Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, viešai tyčiojosi ir niekino juos.

„Brangūs baltieji žąsinai“, – skambėjo iš L. Ragelskio pasisakymų.

„Jūs čia parazitai perversmininkai, o aš čia savo Tėvynėje, kuri yra bendra su broliais rusais“, – kreipėsi jis.

Be to, L. Ragelskis kaltinamas išniekinęs ant šaligatvio prie ambasados padėtus nuo režimų žuvusius baltarusių politinių aktyvistų portretus.

„Portretus, gėles, gėles ir žvakes vadino atliekomis, šiukšlėmis, o memorialo įkūrėjus – šiukšlintojais ir maitėdomis, (..). demonstratyviai paėmė šiukšlių maišą ir sukrovė žuvusių portretus, žvakes ir gėles, dėl nacionalinių motyvų išniekino viešos pagarbos vietą“ – paskelbė prokuratūra.

Toliau byla bus nagrinėjama vasario 24 dieną, antradienį, bus pradėtos liudytojų apklausos.

L. Ragelskis anksčiau yra minėtas Valstybės saugumo departamento viešai skelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime. Žvalgybos teigimu, šis asmuo „kuruoja antivakarietiškų ir prorusiškų straipsnių“ iš įvairių interneto tinklapių platformą lietuvių kalba – ldiena.lt.

Vilniaus miesto apylinkės teismui kaltinamasis sakė užsiimantis individualia veikla ir užima sostinės daugiabučio namo bendrijos pirmininko pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.