V. Blinkevičiūtė įvertino Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas: linkėčiau, kad nebūtų žaidžiama tokia rimta informacija

Seimui svarstant Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas, leisiančias aukščiausiems valstybės vadovams susipažinti su platesnio spektro kriminalinės žvalgybos informacija, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė viliasi, kad tokie teisės aktų pakeitimai neleis politikams pasinaudoti itin jautria medžiaga asmeniniais tikslais.

Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 9:22 AM

„Kriminalinės žvalgybos informacija visą laiką yra labai jautri ir turi būti panaudota ten, kur iš tikrųjų reikia“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė LSDP lyderė.

„Priežastys turi būti labai svarios, norint gauti tą žvalgybinę informaciją atitinkamiems ir aukščiausiems pareigūnams. Būtų gerai, kad gavus tą informaciją, priimant vienus sprendimus, iš tikrųjų ji (informacija – ELTA) būtų panaudojama labai rimtai ir atsakingai, o ne vien tiktai dėl kokio nors asmeninio įsižeidimo ir supykimo. Tikiuosi, kad taip nebus“, – nurodė ji.

Pasak europarlamentarės, įstatymuose privalo būti numatyti tam tikri saugikliai, kad „nebūtų žaidžiama tokia rimta informacija“.

„Tačiau, bet kokiu atveju, kaip yra numatoma įstatymuose, kaip ir pataisas daro Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, žvalgybinė informacija bus prieinama ne bet kada, turėtų būti ir motyvuotas prašymas dėl to, ir dėl panaudojimo atsakomybė tam tikra. Ir aš iš tikrųjų labai linkėčiau, kad nebūtų žaidžiama tokia rimta informacija, nebūtų luošinami kai kada galbūt žmonių gyvenimai dėl kažkokių neva turimų pažymų“, – aiškino V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad Seime svarstant Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas, siūloma numatyti galimybę aukščiausiems valstybės vadovams – prezidentui, Seimo pirmininkui ir premjerui – suteikti platesnio spektro kriminalinės žvalgybos informaciją, esant motyvuotam rašytiniam prašymui.

Šiuo metu galiojančiame Kriminalinės žvalgybos įstatyme numatyta, kad tiek institucijoms, tiek valstybės vadovai kriminalinės žvalgybos informaciją gali gauti, esant motyvuotam jų rašytiniam prašymui, jeigu jiems nepakanka pateiktos susipažinti apibendrintos kriminalinės žvalgybos informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda