Socialdemokratai nepritars valdančiųjų pasiūlytai valstybės tarnybos pertvarkai

Seime stringant projektams, skirtiems valstybės tarnybos pertvarkai įgyvendinti, socialdemokratai prognozuoja, kad net jeigu valdantieji ryžtųsi keisti komiteto sudėtį, reforma vis tiek gali įstrigti, nes teisininkai jau anksčiau konstatavo, kad jos esminės nuostatos prieštarauja Konstitucijai.

Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 11:05 AM

„Atrodo, konservatoriai ryžosi „prastumti“ Konstitucijai prieštaraujančius projektus. Ar verta pridurti, kad tikrai ne dėl paprastų valstybės tarnautojų gerovės jie taip stengiasi? Greičiausiai tokia desperacija susijusi su konservatorių noru sustiprinti vadovų galias, kad „dieną X“ (pavyzdžiui, po pralaimėtų rinkimų) jie galėtų įdarbinti „savus“, – įtaria socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Reforma įstrigo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK), kurio narė yra socialdemokratų partijos pirmininkės pavaduotoja Dovilė Šakalienė.

„Paskutiniame komiteto posėdyje reformos rengėjai pripažino, kad rizikų yra, bet jų valdymo plano nepateikė. Buvo sutarta padaryti pauzę, per kurią Vyriausybė turėjo sureaguoti į mano pateiktus socialdemokratų siūlymus dėl pereinamojo laikotarpio (kad stažo nebūtų atsisakyta iškart) ir dėl veiksmingų saugiklių, reikalingų tam, kad vadovai, kuriems norima suteikti absoliučią nuožiūros laisvę, negalėtų savivaliauti.

Deja, praėjusią savaitę vykusio pasitarimo metu pamatėme, kad siūlomos tik smulkios, kosmetinės korekcijos. Todėl negalime pritarti Vyriausybės paketui, kuriuo vienašališkai bloginamos socialinės garantijos tūkstančiams žmonių, didinama atskirtis tarp vadovų ir darbuotojų, mažinamas vadovų ir darbuotojų atrankos skaidrumas“, – konstatuoja socialdemokratų pirmininkės pavaduotoja.

Anot jos, valstybinis, privatus ir nevyriausybinis sektoriai yra labai skirtingi. „Mėginimas paversti valstybės tarnybą verslo kopija suardo vieno iš valstybės atraminių blokų pagrindus, didina favoritizmo, nepotizmo ir socialinio neteisingumo rizikas. Jei dabar atotrūkis tarp aukščiausios ir žemiausios pareigybės atlyginimo yra 3,5 karto, tai po reformos numatomas iki 7 kartų“, – atkreipia dėmesį D. Šakalienė.

Anot pranešimo žiniasklaidai, Seimo Socialdemokratų partijos frakcija apsisprendė nepritarti Vyriausybės projektams, susijusiems su valstybės tarnybos pertvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas