Liberalų kandidatės į merus pareiškimas apie pedofilijos skandalą pašiurpino kolegas ir ekspertus

Liberalų sąjūdžio kandidatė į Vilniaus miesto mero postą Eglė Radvilė pirmadienį sudrebino ir taip įelektrintą šalies politinę padangę, visą konservatorių partiją prilyginusi vaikų tvirkintojams ir pareiškusi nenorinti, kad „bet kuris konservatorius artintųsi prie Vilniaus mokyklų“.

Liberalų sąjūdžio kandidatė į Vilniaus miesto mero postą Eglė Radvilė pirmadienį sudrebino ir taip įelektrintą šalies politinę padangę.<br>lrytas.lt koliažas.
Liberalų sąjūdžio kandidatė į Vilniaus miesto mero postą Eglė Radvilė pirmadienį sudrebino ir taip įelektrintą šalies politinę padangę.<br>lrytas.lt koliažas.
Rima Urbonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Radvilės feisbuko įrašas, kuris netrukus buvo ištrintas.<br>E.Radvilės feisbuko įrašo nuotr.
E.Radvilės feisbuko įrašas, kuris netrukus buvo ištrintas.<br>E.Radvilės feisbuko įrašo nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eglė Radvilė.<br>T.Bauro nuotr.
Eglė Radvilė.<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>T.Bauro nuotr.
Eglė Radvilė<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Eglė Radvilė<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eglė Radvilė<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Eglė Radvilė<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 5:11 PM, atnaujinta Jan 24, 2023, 9:19 PM

Politikos ekspertų teigimu, pirmadienį Lietuvą šokiravo ne tik kaltinimai, mesti buvusiam Seimo nariui, pagal konservatorių sąrašą išrinktam Kristijonui Bartoševičiui.

Tuo pačiu visa šalis susidūrė su „pačia juodžiausia, brutaliausia“ rinkimine kampanija ir pigiais politikų rinkiminiais triukais, už kuriuos didelę kainą mokėti turės visi.

Nenori, kad artintųsi prie mokyklų

Seksualinis mažamečių ir nepilnamečių prievartavimas – tokių kaltinimų smaigalyje atsidūręs K.Bartoševičius skubiai pasitraukė iš Seimo, tačiau pedofilijos šešėlis jau spėjo užgriūti visą konservatorių partiją.

Štai kaltinimų koalicijos partneriams Seime turėjo Liberalų sąjūdžio kandidatė į Vilniaus miesto mero postą E.Radvilė, savo feisbuko paskyroje paklaususi, ar nepilnamečių tvirkinimas konservatorių gretose jau tapo norma ir jų partijos vertybė.

Anot E.Radvilės, prokuratūros mesti įtarimai K.Bartoševičiui – ne pirmas pedofilijos skandalas, pakratęs konservatorių gretas. Politikė prisiminė ir 2018 metais kilusį skandalą dėl buvusio konservatoriaus Mykolo Majausko santykių su moksleive. Tiesa, ji jau buvo sulaukusi pilnametystės.

„Vilniečiams, prieš atiduodant balsą, visgi derėtų pasidomėti, kas jo genuose užkoduota“, – feisbuke ragino E.Radvilė, visą partiją prilyginusi tvirkintojams.

„Šlykštu. Nenoriu, kad mano vaikai augtų mieste, kurio politinė valdžia turi reikalų su pedofilija. Nenoriu, kad Majauskas ar bet kuris kitas konservatorius artintųsi prie Vilniaus mokyklų. Ir tik nereikia čia dramų ar cirkų“, – rašė E.Radvilė.

Vėliau šį įrašą politikė ištrynė, tačiau parašė naują – vos švelnesnį.

„Man sako, kad reaguoju per aštriai. „Be dramų ir cirkų“ – čia yra politika, neįžeiskime vienas kito. Bet nekaltumo prezumpcija nėra abejingumo prezumpcija. (...)

Atsisakau į šią situaciją žiūrėti politkorektiškai. Kaip mama, nenoriu, kad mano vaikai augtų mieste, kurio valdžia „teista už gerus darbus“ lygiai taip pat, kaip nenoriu atiduoti savo gimto miesto į prievarta suteptas rankas“, – savo poziciją aiškino liberalė.

E.Gentvilas: „Kiekvienoje bendruomenėje yra visko“

Tuo metu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas partijos kandidatės į Vilniaus miesto merus E.Radvilės įrašą įvertino kaip klaidą.

„Kadangi aš jos telefono numerio neturėjau, paskambinau atsakingajam partijos sekretoriui ir paprašiau, kad jis su E.Radvile susisiektų ir paprašytų įrašą išimti. Po pusvalandžio ji dar galvojo, kad gal pataisys kai kurias vietas, bet mačiau galiausiai išėmė.

Įrašą vertinu taip, kaip ir Viktorija Čmilytė-Nielsen – kaip nevykusį. Negalima daryti apibendrinimų.

Po Eligijaus Masiulio kažkas bandė apibendrinti, kad čia visi tokie. Praėjo daug metų, byla parodė, kad E.Masiulis, o ne visi. Šiuo atveju irgi esu tolimas nuo tokių vertinimų ir šaipymųsi, kad visa partija kaip nors, ką nors, kažką. Negalima taip daryti. Kiekvienoje bendruomenėje yra visko.

Vakar labai skausmingai tas parodyta buvo, bet paimti ir apibendrinti apie visus konservatorius negaliu. Man nepatiko tas įrašas“, – pabrėžė E.Gentvilas.

„Reikia vengti radikalizmų – tegul radikalizmais užsiima puidokai, gražuliai ir kiti. Liberalai nėra radikali partija, ir su pagarba į visus žiūrėdami turėtume vertinti. Per vieną asmenį vertinti visą partiją yra kvailystė, o M.Majausko atveju net buvo parašyta netiesa – jam niekada nebuvo prikišami santykiai su nepilnamečiais“, – pridūrė jis.

Liberalų partijos pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen feisbuke rašė, kad toks partijos kandidatės įrašas yra visiškai netinkamas: „Tai pasakiau jo autorei“.

Juodžiausia, brutaliausia rinkiminė kampanija

Savo ruožtu politologė Rima Urbonaitė įsitikinusi, kad ribos buvo peržengtos – šioje situacijoje „žaisti rinkimus“ buvo itin blogo tono ženklas, o juo pirmadienį pasižymėjo daug politikų.

„Trumpoje distancijoje „pažais rinkimus“, bet ilgoje distancijoje tai, kas šiais pigiais triukais bus pridirbta, srėbsime visi, ir už juos mokėsime labai didelę kainą visi. Tai parodė tokį politikų lygį, kai žiūrėti jau nelabai norėjosi“, – įvertino politologė.

R.Urbonaitė pastebėjo, kad pasirodžius prokuratūros informacijai buvo kalbama ne apie problemą, ne apie įvykį ar aukas.

„Vakar ėjo pati juodžiausia, pati brutaliausia rinkimų kampanija, praradusi bet kokius stabdžius, išjungusi bet kokį sveiką protą, nes apie tam tikrus loginius ryšius niekas nemąstė.

Kaip galima įsivaizduoti, kad partija apie tai galėjo žinoti? Įsivaizduokime logiškai – ateina kandidatas prieš rinkimus ir sako: „Žmonės, viskas su manimi gerai, bet turiu vieną bėdą žinokit“. Ir priduoda tokią informaciją. Absurdas.

Sakome, kad prieš rinkimus reikia savo nuodėmes iškloti, pasakyti, kad yra meilužių, kad partija įsivertintų, kiek įmanoma su reputacija susitvarkyti – ir tai niekas nepasako. O mes bandome įsivaizduoti, kad ir tokius dalykus kviečiami prisijungti kandidatai prieš rinkimus partijai paviešina? Tai yra absurdas“, – pabrėžė ji.

R.Urbonaitės manymu, konservatoriai delsė sureaguoti į paskelbtą informaciją, o antradienį kai kurie partijos nariai ėjo prieš partijos strategiją ir prikalbėjo blėnių – politologė įvardijo Seimo nario, konservatoriaus Lino Slušnio pareiškimą, kad visi „nemokame atskirti faktų nuo emocijų“.

„Galima kritikuoti toliau už partijos nesuderintą, uždelstą komunikaciją ir visa kitą, bet ar tai yra pakankama prielaida teigti, kad „konservatorių negalima prie mokyklų prileisti“?

E.Radvilės partija yra koalicijoje Seime su konservatoriais. Tai prie mokyklų Vilniaus mieste negalima konservatorių prileisti, bet ji kažkodėl nekelia klausimo, kad konservatorių deleguota ministrė yra atsakinga už visą švietimo politiką? Tai yra loginės klaidos, kurios tiesiog nesuvokiamos.

Ar kandidatė buvo tiek sukrėsta, ar kas nutiko? Paskui ji įkėlė dar vieną įrašą, kuris rodo, kad ji pritaria tam, ką parašė prieš tai. Suprantu emocijas, visiems šokas ir sukrėtimas, bet negali išjungti sveiko proto, negali nematyti, kad tai galėjo nutikti su bet kuria partija, negali lipdyti tokios etiketės visai partijai“, – įsitikinusi R.Urbonaitė.

„Galėjo pasakyti, kad kunigų reikia į mokyklas neleisti dėl vieno ar kito viešinamo (pedofilijos – aut.past.) atvejo. Rodomos nekompetencijos, primityviai suplaktos su rinkimine kampanija“, – pridūrė ji.

Savivaldos rinkimams – kitos taisyklės

Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas savo ruožtu pastebėjo, kad E.Radvilė politikoje yra naujokė.

„Tai yra politikos pirmoko stiliaus reakcija. Politikai paprastai galvoja du žingsnius į priekį, o jei iš feisbuko komentatorių šoki tiesiai į merus, tada gali rašyti ką nori“, – kalbėjo M.Lapinskas.

Komunikacijos specialisto manymu, brandaus žmogaus požymis būtų palaukti įvairesnių perspektyvų ir pagalvoti apie tai, kaip gali atrodyti kitų akyse: „Tai, kas tinka Živilei Pinskuvienei, nebūtinai tinka Liberalų sąjūdžio atstovei“.

Tiesa, M.Lapinsko nenustebino, kad liberalė prieš rinkimus dūrė smūgį Seimo koalicijos partneriams.

„Rinkimų kampanijos metu nacionalinės valdžios koalicijos atidedamos į šoną, į rinkimus einančios valdančiųjų partijos eina pakankamai savarankiškai, nevengia vienas kito pakritikuoti ar aštresnio žodžio pasakyti. Tai gana normalu“, – įvertino M.Lapinskas.

Jis pastebėjo, kad dažnai dešiniųjų rinkėjas per Seimo rinkimus balsuoja, pavyzdžiui, už konservatorius, o per savivaldos rinkimus – už liberalus, ar atvirkščiai.

„Jeigu iš tikrųjų jie vienas su kitu taip labai nesipyktų, tokiu atveju jiems vertėtų susilieti į vieną partiją. Koalicijų visame pasaulyje yra įvairiausių. Pažiūrėkime į Vokietiją – nesvarbu, kokios būna koalicijos, regioniniuose rinkimuose viena partija kaunasi su kita, ir niekas jokių sentimentų dėl to, koks ministras su kokiu kitu ministru posėdžiauja, neturi“, – pabrėžė M.Lapinskas.

Nuomonės neišsižada

Tiesa, E.Radvilė savo nuomonės neišsižada – anot jos, prievartos problema Lietuvoje per opi, „kad aš šiuo atveju nutylėčiau“. Anot liberalės, tiek M.Majausko, tiek K.Bartoševičiaus istorijos panašios ne tik dėl galimo seksualinio išnaudojimo.

„Tiek tuomet, tiek dabar glumina pačios partijos, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, pozicija. Kol kas nei pati partija, nei kas nors iš partijos vadovybės nepateikė savo požiūrio, vertinimo į tokius baisius, pirmą kartą parlamentarizmo istorijoje mestus teisėsaugos kaltinimus Seimo nariui.

Tai – neišmoktos pamokos. Ar niekam nekeista, kad tuomet M.Majauskas išsisuko tik viską neigdamas, toliau augo partijos šiltnamyje, kol pačią partiją, kaip pats įsivaizduoja, praaugo? Taip nutinka vaikinams, kuriems atrodo viskas galima ir jų niekas laiku nesustabdo.

Partija nėra sausų kontaktų tinklas, o vertybinė sistema. Kaltinimai nederamu seksualiniu elgesiu ir seksualiniu nusikaltimu – tai ne sutapimas, tai simptomas. Uždarumo, nutylėjimo pasekmė. Tylaus leidimo lipti per galvas. Ir lįsti į kito asmens kelnes be savanoriško sutikimo.

Ar tikite, kad M.Majausko sekso skandalas nurimo kažkam nepasistengus ir neįdėjus daug pijarinių pinigų? Nebūkime naivūs. M.Majauskas tada išliko, nes buvo reikalingas. Kam reikalingas – ar rinkėjams? Ne, pirmiausia reikalingas savo partijai“, – portalui lrytas.lt pateiktame komentare raštu dėstė E.Radvilė.

„Tik noriu pabrėžti tai, kuo neabejoju: priekabiautojai, pedofilai, prievartautojai jaučiasi nesustabdomi ir nebaudžiami todėl, kad jų tokį elgesį nutylėdami leidžia artimiausia aplinka (šeima, artimieji ir net, ko gero, iš dalies, netiesiogiai partija)“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.