Po skandalingo R. Žemaitaičio pareiškimo jam švelnesnę nuobaudą siūlęs A. Bagdonas planuoja tęsti darbą etikos komisijoje

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas teigia, kad planuoja tęsti darbą Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, jei parlamentas nenuspręs kitaip. Jis pripažįsta, kad, balsuodamas už švelnesnę nuobaudą Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl pasisakymų viešojoje erdvėje apie paramą Ukrainai, padarė klaidą.

Andrius Bagdonas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Bagdonas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 8:23 AM

Tačiau, A. Bagdono teigimu, padaryta klaida nėra grubi ir už tai pašalinimas iš komisijos būtų antikonstitucinis.

„Seimo pirmininkė paklausė, kokie yra mano artimiausi planai dėl Etikos ir procedūrų komisijos darbo, tai aš jai įvardijau, kad aš planuoju tęsti darbą komisijos sudėtyje, na, nebent parlamentas nuspręstų kitaip“, – Eltai apie susitikimą su Liberalų sąjūdžio partijos pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen pasakojo A. Bagdonas. Pirmadienį Seimo pirmininkė pareiškė, kad A. Bagdonas turėtų pasitraukti iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos.

„Išdėsčiau argumentus, kad jau porą metų dirbu nevertindamas politikų pagal jų partinę priklausomybę, tad tiek opozicijos atstovus, tiek pozicijoje dirbančius žmones vertinu vienodai, ir tą darbą atlieku, mano nuomone, labai sąžiningai“, – sakė Seimo narys.

A. Bagdonas pripažino, kad paskutinio balsavimo metu, kai buvo sprendžiama dėl R. Žemaitaičio pasisakymų viešojoje erdvėje apie paramą Ukrainai, vertino tik iš teisinės pusės.

„Visuose trijuose sakiniuose yra „galbūt“, „galimai“, o pirmame sakinyje uždėtas klaustukas, klausiamasis toks sakinys, tai balsavau už švelnesnę nuobaudą Žemaitaičiui, už rekomendaciją. Tačiau vėliau, suprasdamas bendrą kontekstą, kad visgi kalba yra apskritai platesnė – apie visą paramą Ukrainai, pamaniau, kad tikrai padariau turbūt klaidą, ne grubią klaidą, bet padariau klaidą, įvertindamas tik iš teisinės pusės tuos jo pasisakymus“, – teigė A. Bagdonas.

Tačiau, Seimo narys nemano, kad jis, kaip vienas iš penkių Etikos ir procedūrų komisijos narių, balsavusių už švelnesnę nuobaudą, vertas pašalinimo iš komisijos.

„Tuomet turbūt visus penkis parlamentarus, kurie balsavo būtent už švelnesnę nuobaudą Žemaitaičiui, remiantis tokiais kriterijais, reikėtų šalinti iš Etikos ir procedūrų komisijos. Man atrodo, kad toks veiksmas yra antikonstitucinis“, – akcentavo politikas.

A. Bagdono teigimu, jis balsavo už vieną iš dviejų Etikos ir procedūrų komisijoje pasiūlytų sprendimų dėl R. Žemaitaičio pasisakymų apie paramą Ukrainai. Anot jo, buvo priimtas bendras sprendimas.

„Nes čia yra kolegialus Seimo organas, kuris sprendžia etikos ir procedūrų klausimus. Ir penki parlamentarai balsavo už švelnesnę nuobaudą Žemaitaičiui – surašyti rekomendaciją, kad jis vengtų tokių pasisakymų“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkės pavaduotojas.

Iš partijos pirmininko pavaduotojo pareigų pašalintas galėtų būti suvažiavimo metu

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen pirmadienį pranešė svarstanti dėl nepasitikėjimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariu A. Bagdonu, kaip savo pavaduotoju partijoje.

A. Bagdono teigimu, iš V. Čmilytės-Nielsen vadovaujamos Liberalų sąjūdžio partijos pavaduotojo pareigų jį galėtų pašalinti tik partijos nariai suvažiavimo metu.

„Tai jeigu Seimo pirmininkė priimtų tokį sprendimą, kad aš kaip pavaduotojas neatitinku galbūt jos matymo, tai yra partijos įstatai, kuriuose partijos pirmininkė, valdybos nariai, taip pat ir pavaduotojai yra tvirtinami suvažiavime. Artimiausias suvažiavimas yra rugsėjo mėnesį, tai kito teisinio kelio turbūt nelabai yra“, – Eltai pažymėjo A. Bagdonas.

„Ar aš pats norėčiau priimti sprendimą nebebūti partijos pirmininkės pavaduotoju, arba galbūt pati partijos pirmininkė nuspręstų, kad vienas iš septynių pavaduotojų jai nebėra reikalingas, tai nelabai matau, kaip galima būtų čia tą tokį nepasitikėjimą inicijuoti“, – akcentavo jis.

Tvirtina, kad balsuoja sąžiningai

Pirmadienį Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pranešė planuojantis kreiptis į Liberalų sąjūdžio etikos sargus, kad jie įvertintų frakcijos nario A. Bagdono elgesį balsuojant Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje.

Atsakydamas į kolegų išreikštą nepasitikėjimą, A. Bagdonas pabrėžė, kad dar kadencijos pradžioje buvo sutarta, jog, nepaisant to, ar frakcijos nariams patiks ar nepatiks kitų Seimo narių pažiūros, jie pasistengs balsuoti sąžiningai.

„Tai aš tą dvejus metus dariau. Na, tikiuosi, ir darysiu. Bet jeigu parlamentas nuspręstų kitaip ir pasakytų, kad aš neturėčiau toje komisijoje dirbti sąžiningai savo darbo, žinoma, tokį sprendimą gerbsiu ir tuomet nedirbsiu toje komisijoje“, – akcentavo A. Bagdonas.

„Taip, aš sutinku, galbūt daliai valdančiosios daugumos nepatiko mano tokie sąžiningi sprendimai vienu ar kitu klausimu, jie norėjo, kad nuolatos aš išsukinėčiau parlamentarus, kurie dirba valdančiojoje daugumoje, o priešingai balsuočiau prieš tuos žmones, kurie dirbo mažumoje, tačiau aš pats, dirbęs Neringos savivaldybėje, matęs ne kartą, kaip valdančioji dauguma stengiasi sumenkinti mažumoje dirbančius politikus, tai šitaip aš dirbti šioje komisijoje tiesiog negalėjau“, – reziumavo Seimo narys.

ELTA primena, kad Seimo etikos sargams buvo apskųsti keli Regionų frakcijos nario R. Žemaitaičio įrašai socialiniame tinkle „Facebook“. 2022 metų liepos 11 dienos įraše jis kėlė klausimą, ar „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas, rinkęs lėšas Ukrainai skirtam koviniam dronui „Bayraktar“, nepralošė tų pinigų. Liepos 16 dieną šį lėšų rinkimą jis pavadino galima afera.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.