Seimo socialdemokratai skundžia parlamentarą J. Džiugelį etikos sargams

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nariai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (EPK), prašydami ištirti darbo grupei vadovavusio konservatoriaus Justo Džiugelio veiksmus, susijusius su jos išvadomis dėl darbo rinkos problemų.

Justas Džiugelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Justas Džiugelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2023, 11:15 AM

LSDP frakcija prašo EPK ištirti, „kokią įtaką darbo grupės išvadų (rekomendacijų) teksto rengimui padarė verslo lobistai“, ar J. Džiugelis, nekreipdamas dėmesio į darbo grupės narių kritiką, nepamynė demokratinės procedūros reikalavimų, kodėl jis nesvarstė galimybės pratęsti grupės darbą, ar neklaidino visuomenės savo viešais pasisakymais.

Kilus triukšmui dėl parlamentaro J. Džiugelio teiginių, esą „Seimo valdyba bendru sutarimu patvirtino“ rekomendacijas, kuriose, be kitko, siūloma palengvinti nekvalifikuotų darbuotojų iš užsienio atvykimą į Lietuvą, socialdemokratai, anot pranešimo žiniasklaidai, ragina atkreipti dėmesį į šių rekomendacijų priėmimo aplinkybes.

„Išvados darbo grupėje turi būti priimamos balsavimu arba bendru sutarimu. To nebuvo. Ir Seimo valdyba tų išvadų nesvarstė, tik susipažino“, – pažymi Seimo narė socialdemokratė Rasa Budbergytė.

Socialdemokratai prašo ištirti, ar tvirtinant darbo grupės išvadas nebuvo pažeistas Seimo Statutas, taip pat keliamas klausimas dėl J. Džiugelio išsiųstų rekomendacijų panašumo į verslo lobistų teiktus pasiūlymus.

„Rekomendacijose, dėl kurių, kaip aiškėja, niekas nebalsavo, teigiama, esą Lietuva neišgyvens be įvežtinės pigios darbo jėgos. Kas padiktavo tokias rekomendacijas? Kai kurie darbdaviai šiandien dejuoja, kad dėl darbuotojų trūkumo jie priversti didinti atlyginimus. Ar ne dėl to jie svajoja apie pigią darbo jėgą iš užsienio?“, – klausia R. Budbergytė.

„Idėja, kad Lietuvos ateitis priklauso nuo pigios darbo jėgos išnaudojimo, yra pasibjaurėtina. Socialdemokratai niekada nepritars nekontroliuojamai darbo jėgos imigracijai. Priešingai, raginame stiprinti stebėseną ir tobulinti duomenų bazes, kad matytume realų vaizdą: kas, kada, iš kur atvyksta ir kur išvyksta, nes dabar viskas skendi miglose“, – pranešime žiniasklaidai pažymi parlamentarė.

Socialdemokratai rengia savo pasiūlymus dėl padėties darbo rinkoje blogėjant demografinei situacijai.

„Liberalizuojant imigrantų įdarbinimo procesą, turime didinti jo skaidrumą ir kontrolę. Būtina kuo skubiau parengti imigrantų įdarbinimo duomenų bazę. O tam, kad darbdaviai įdarbintų daugiau Lietuvos piliečių, reikia negailėti lėšų darbuotojų mobilumui šalies viduje remti“, – pažymi Seimo narė socialdemokratė R. Budbergytė.

Socialdemokratai primena, kad LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė prieš kurį laiką yra viešai kreipusis į Vyriausybę ir prašė nesivadovauti Seimo darbo grupės vardu pateiktomis rekomendacijomis, kuriose siūloma ir toliau šalyje skatinti pigios darbo jėgos politiką.

„Lietuva nebeturi jokių galimybių kliautis pigios darbo jėgos šalies statusu. Mūsų visų tikslas, kad Lietuva būtų didesnės pridėtinės vertės bei aukštesnių atlyginimų ir pajamų šalis. O tam būtina investuoti į profesinio orientavimo, darbo jėgos perprofiliavimo ir perkvalifikavimo programas daug didesnes lėšas, o ne kliautis pigia įvežtine darbo jėga“, – yra sakiusi V. Blinkevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.