Vilniuje mirė migrantė iš Afrikos, negavusi prieglobsčio Lietuvoje

Trečiadienį mirė prieš pusantrų metų į Lietuvą atvykusi migrantė iš Afrikos, pranešė „Sienos grupė“.

Žvakė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvakė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Migrantai<br>V.Skaraičio nuotr.
Migrantai<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Migrantai<br>V.Skaraičio nuotr.
Migrantai<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasieniečiai<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pasieniečiai<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 11:40 AM, atnaujinta Jan 26, 2023, 12:23 PM

Šia naujiena savanorių organizacija pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

„Vilniuje mirė jauna mergina iš Afrikos. Čia gyvenusi pusantrų metų. Nebėgusi iš Lietuvos, nors prieglobstis jai ir nebuvo suteiktas. Tikėjusi, jog čia įsitvirtins. Dar vakar ieškojome jai kambario nuomai bei lengvesnio darbo, nes minėjo, jog netikėtai pašlijo sveikata“, – rašė „Sienos grupės“ atstovai.

Jie taip pat pasidalijo „Sienos grupės“ savanorės pasakojimu apie mirusią jauną merginą.

„Nuvykusi aplankyti sekmadienį, radau ją lovoje, šalia buvo dubuo. Ji sakė, jog vemia, o kai atsistoja, jai svaigsta galva. Neatrodė taip blogai, jog reikėtų kviesti greitąją pagalbą. Mergina davė savo darbdavio kontaktą ir paprašė jam paskambinti, nes bijojo prarasti darbą.

Kasdien susirašinėjome. Pirmadienį ji buvo pas medikus. Vakar parašė, jog šiandien dar kartą vyks pas gydytojus, taksi, drauge su „Red Cross mama“, 7 val. ryte. Šiandien vakarop sulaukiau skambučio iš jos draugės, kuris mane sukrėtė.

Sužinojau, kad važiuodama mašina į ligoninę mergina norėjo vemti, dar sugebėjo nueiti iki gydytojo kabineto, kur apalpo. Jai iškvietė greitąją ir išvežė į Santariškes. Sakė, jog pakilęs cukraus kiekis kraujyje...

Pamenu jos nuostabiai ilgas kasytes: geltonas ir juodas. Supynė kambario draugė – truko ilgas valandas. Nusišypsojusi tarė, jog verta, nes visą mėnesį bus graži. Gražios akys ir balti lyg sniegas dantys tamsaus gymio veide atrodė ypatingai. Negalėjau atitraukti akių nuo šios gražios jaunos moters. Atsisveikindama paglosčiau jos šiurkščius susiraičiusius plaukučius ant kaktos ir ištariau: viskas bus gerai.

Gerai nebuvo. Ir niekada jau nebebus.

Aš uždraudžiu sau sakyti šitą sakinį migrantui, pabėgėliui Lietuvoje. Beje, ji buvo krikščionė ir meldėsi, kad situacija susitvarkytų“, – pasakojo savanorė.

LRT.lt portalo žiniomis, mergina buvo gimusi 1997 metais.

VSAT informacijos neturi

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis teigė neturintis informacijos, kad minima mergina būtų buvusi Pabradės Užsieniečių registracijos centro (URC) gyventoja.

„Teoriškai galima svarstyti, kad galbūt tai iš tų, kuriems nėra apribotas judėjimas URC, kurie turi teisę pasirinkti gyvenamąją vietą Lietuvoje ir registruotis periodiškai, dažniausiai kartą per savaitę, ryšio priemonėmis“, – portalui lrytas.lt sakė G.Mišutis.

VSAT, anot jo, žino apie tris Kamerūno piliečius, kurie turi teisę laisvai judėti, kol tvarkomi jų dokumentai – Migracijos departamentas jų prieglobščio nėra patenkinęs. Tačiau ar minimas atvejis yra vieno iš šių trijų piliečių, G.Mišutis negalėjo patvirtinti.

Tuo metu Pabradės URC centre likę gyventi migrantai, anot jo, gauna medicinines paslaugas nemokamai.

„URC Pabradėje yra šeimos gydytojo kabinetas, slaugytojas. Kiekvienas nelegalas, kuris gyvena centre, bet kada gali kreiptis ir gauti šeimos gydytojo paslaugas, o, esant reikalui, ir tokių atvejų daugybė, ir su piktnaudžiavimo elementais, bandymais pabėgti iš gydymo įstaigų, jie gabenami į aukštesnio lygio ligonines“, – nurodė G.Mišutis.

Iš viso visuose Lietuvos URC šiuo metu vis dar gyvena 187 nelegalūs migrantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?