R. Karbauskis apie Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas: taip būtų spaudžiami valdžiai neparankūs politikai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis skeptiškai vertina siūlymą plėsti valstybės vadovų galimybes susipažinti su kriminalinės žvalgybos informacija. Jo manymu, tokiu būdu būtų leista spausti valdžiai neįtikusius politikus.

Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 27, 2023, 8:55 AM

„Turiu omeny, kad vaizdas toks, kad dabar tai sugalvota tam, kad galėtų būti spaudžiami, šantažuojami tie politikai, kurie yra valdžiai yra nemalonūs, vienaip ar kitaip neparankūs“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis, paklaustas, kaip vertina iniciatyvas Seime dėl Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisų.

Jis teigė su bendražygiais svarstęs, kad dabartiniai valdantieji patys nepalaikys minėtų siūlymų, kadangi jie, pasak R. Karbauskio, gali „paliesti juos pačius“.

LVŽS lyderis akcentavo, kad disponavimas kriminalinės žvalgybos informacija yra teisėsaugos darbas, teismai leidžia teisėsaugai sekti žmones, o siūlymas leisti valstybės vadovams susipažinti su platesnio spektro kriminalinės žvalgybos informacija, anot R. Karbauskio, tik sujauktų esamą tvarką.

„Jeigu mes įvesime kažkokią sistemą, kurioje visa tai nebeveikia, įvesime sistemą, kurie neturės nieko bendro su demokratija“, – tvirtino R. Karbauskis.

ELTA primena, kad Seime svarstant Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisas, siūloma numatyti galimybę aukščiausiems valstybės vadovams – prezidentui, Seimo pirmininkui ir premjerui – suteikti platesnio spektro kriminalinės žvalgybos informaciją, esant motyvuotam rašytiniam prašymui.

Šiuo metu galiojančiame Kriminalinės žvalgybos įstatyme numatyta, kad tiek institucijos, tiek valstybės vadovai kriminalinės žvalgybos informaciją gali gauti, esant motyvuotam jų rašytiniam prašymui, jeigu jiems nepakanka pateiktos susipažinti apibendrintos kriminalinės žvalgybos informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.