Malaizijoje lietuvės ieškojęs Raseinių policijos tyrėjas atskleidė, kaip pavyko ją rasti

Prieš 4 metus Pietryčių Azijoje dingusios raseiniškės paieškose – laiminga pabaiga. Tiesa, Malaizijoje rasta 23 metų lietuvė pareiškė, kad su jos ieškančia šeima nenori turėti nieko bendro, ir paprašė namiškių palikti ją ramybėje.

Policija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Policija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau kaip 32 milijonus gyventojų turinčioje Malaizijoje surasti pražuvėlę merginą iš Lietuvos buvo itin sunku.
Daugiau kaip 32 milijonus gyventojų turinčioje Malaizijoje surasti pražuvėlę merginą iš Lietuvos buvo itin sunku.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 28, 2023, 2:39 PM

Istorija prasidėjo 2019 metų sausio pradžioje, kai raseiniškė iškeliavo į Malaiziją pas internetu susirastą draugą. Devyniolikametė iš pradžių pasiekė Suomiją, po to Katarą, o galiausiai sėkmingai atvyko į Malaiziją. Iš ten po kelių dienų namiškiai ir gavo paskutinę merginos žinutę.

Vėliau su keliauninke susisiekti nepavyko nei telefonu, nei per socialinius tinklus, todėl šeima kreipėsi pagalbos į Raseinių rajono policijos komisariatą. Dingusiosios paiešką pradėję pareigūnai vieną po kitos siuntė užklausas į Malaiziją, bet atsakymo nesulaukdavo arba iš gautos žinios nesuprasdavo, ar šioje Azijos valstybėje apskritai gyvena dingusi lietuvė.

Pareigūnai griebėsi šiaudo – susirado Malaizijoje gyvenančių lietuvių bendruomenės pirmininkę Ritą Ruke.

Nuo 2021 metų pradžios ji prisijungė prie pareigūnų atliekamo tyrimo, tačiau ilgai negalėjo surasti pražuvėlės pėdsakų.

Bendruomenės pirmininkė pati parašė pareiškimą Malaizijos policijai. Be to, ji išplatino malajų kalba parašytą pagalbos prašymą ir dingusiosios nuotrauką vietos socialiniuose tinkluose.

Užsispyrusi lietuvė išsireikalavo, kad vietos detektyvai nebeignoruotų Lietuvos pareigūnų prašymų ir bent patikrintų jų siunčiamus telefono numerius.

Ilgai tyrimas, regis, atsidūrė aklavietėje, bet praėjusių metų pabaigoje kriminalistai vienoje interneto prekybos platformoje rado adresą, kuriuo dingusios lietuvės vardu buvo užsakyta prekių.

Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre gyvenanti R.Ruke išsireikalavo, kad detektyvai patikrintų gautą adresą. Nors jis buvo kitame regione, lietuvės atkaklumo nustebinti Malaizijos pareigūnai nuvyko nurodytu adresu.

Paaiškėjo, kad čia su tuo pačiu draugu gyvena pražuvėlė.

„Jeigu ne R.Ruke, nežinau, kaip būtų pasibaigęs šis tyrimas, nes Malaizijos pareigūnai į mūsų užklausas neatsakinėjo. Jokio kolegiškumo ir geranoriškumo“, – „Lietuvos rytui“ sakė merginos ieškojęs Raseinių rajono policijos komisariato vyriausiasis tyrėjas Vytautas Globys.

Rytą apie naują galimą adresą R.Ruke pranešęs pareigūnas tą patį vakarą sulaukė patvirtinimo, kad dingusioji gyvena būtent čia.

Vėlų vakarą V.Globys jau galėjo nuotoliniu būdu pabendrauti su mergina.

Ji pareigūnui pasakė, kad su šeimos nariais nebendrauja ir ateityje neketina bendrauti dėl senų nesutarimų.

Dingusioji nutraukė visus ryšius su gimtine – nebesinaudojo ir socialiniuose tinkluose turėtomis asmeninėmis paskyromis.

„Aš esu gyva, sveika ir labai laiminga, – V.Globiui sakė tolimame krašte atsidūrusi lietuvė. – Tegul ir mano šeima gyvena taip, kaip dabar aš gyvenu.“

Vyriausiasis tyrėjas šią žinią perdavė merginos namiškiams.

Kodėl Malaizijoje gyvenanti lietuvė nusisuko nuo savo šeimos, pareigūnas nenorėjo atskleisti: „Tai – ikiteisminio tyrimo duomenys.

Nors tyrimas ir užbaigtas, apie šeiminius reikalus kalbėti neturime teisės.“

Beviltiška laikytą bylą išnarpliojęs pareigūnas pripažino, kad be R.Ruke pagalbos šioje istorijoje vargiai būtų galima padėti tašką, – vilties rasti daugiau kaip 32 milijonus gyventojų turinčioje Azijos valstybėje esančią merginą faktiškai nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance