Vilniaus meras R. Šimašius išvyksta į Taivaną ir Japoniją

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sekmadienį išvyksta darbo vizito į Taivaną bei Japoniją.

O. Šurajevas ir R. Šimašius.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
O. Šurajevas ir R. Šimašius.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2023, 1:24 PM

„Išskrendu į Japoniją bei Taivaną. Susitiksiu su ketvirto didžiausio Japonijos miesto Nagojos meru, ir vėliau su Taivano sostinės Taipėjaus meru. Su Nagoja Vilniaus partnerystė dar tik kaip tik va startuos, su Taipėjumi partneriai jau kurį laiką“, – savo feisbuko paskyroje rašo R. Šimašius.

„Dažnai miestų partnerystės ir lieka savotiškai popierinės, bet ne su šiais miestais: turime labai konkrečias užduotis ir šiai kelionei, kurios virs nauda Vilniui ir vilniečiams - bus įdomių naujienų iš abiejų miestų. Papasakosiu jau iš planetos kitos pusės“, – taip pat akcentuoja jis.

ELTA primena, kad, Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.

Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones, įspėjo užsienio įmones stabdyti bendradarbiavimą, jei šios naudos lietuviškos kilmės detales.

Sausio viduryje Lietuvos daiktų interneto įrenginių gamybos įmonių grupė „Teltonika IoT Group“, saulės jėgainių technologijų gamintoja „SoliTek“ bei biotechnologijų startuolis „Oxipit“ pristatė pradedamą bendradarbiavimą su Taivanu.

„Teltonika“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI), kuris su bendrove pasidalins lustų gamybos technologijomis.

Tuo metu „SoliTek“ bus suteiktas 8 mln. eurų Taivano valstybinio Eksporto-Importo banko („Eximbank“) kreditas, o „Oxipit“ – 3,5 mln. eurų iš 200 mln. JAV dolerių vertės Taivano rizikos kapitalo įmonės „Taiwania Capital“ valdomo investicijų fondo, skirto investicijoms Vidurio ir Rytų Europoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.